Jump to content
Sign in to follow this  
Nyhet

Europa satsar bl.a. på jättelikt öga mot rymden

Recommended Posts

eelt_thumb_081127.jpgInom ramen för projektet Astronet kommer EUs medlemsländer att tillsammans satsa på en serie teleskop som kommer att tillhöra de största och mest avancerade som någonsin byggts. Det förnämsta av teleskopen kommer att utgöras av spegelteleskopet E-ELT (eng: European Extremely Large Telescope) som med en spegeldiameter på 42 meter kommer att bli det överlägset största optiska teleskopet i världen. Inom 20 år hoppas man dock att det skall överträffas av ett ännu större teleskop, kallat OWL (eng: Overwhelmingly Large Telescope), med en spegel på över 100 meter.

[Klicka på bilden för förstoring; de två "myrorna" framför teleskopet är människor :-)]

Dessutom planerar man att uppföra ett antennfält (SKA - Square Kilometre Array) utspritt över hela jordklotet och sammankopplade till ett enda gigantiskt radioteleskop.

(Tack till Börje)

Källa

[ Till originalnyheten ]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Inom 20 år hoppas man dock att det skall överträffas av ett ännu större teleskop, kallat OWL (eng: Overwhelmingly Large Telescope), med en spegel på över 100 meter.

Vad blir nästa steg efter det? RLT kanske: Ridiciously Large Telescope. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag fattar inte att man fortfarande bygger stora teleskop på jorden med tanke på allt störande ljus och vår dämpande atmosfär. Självklart borde alla teleskop byggas i rymden, antingen i omloppsbana som Hubble, långt bortom jordbanan i deep space eller på månens baksida. Sådana teleskop skulle föra astronomin långt mycket längre fram än ett stort dito på jorden. J.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kanske är det fortfarande mer ekonomiskt att bygga på jorden. Jag kan tänka mig att användning och underhåll också är betydligt enklare. Om dessa delar väger upp de svårigheter som jordens atmosfär orsakar så kan jag förstå att man fortsätter bygga här.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intressant forskning utan tvivel! Och lika intressanta namn^^

Sen får jag hålla med om att det borde väl vara smartare att bygga i omloppsbana, enormt mycket mindre störningar och skit som stör bilden. Problemet är väl att det fortfarande kostar enorma summor:/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...