Jump to content

Terok Nor-trilogin


Mr Trek

Recommended Posts

Efter att på statustavlan sett att Pjotr'k läser Terok Nor och att Peak har läst serien tänkte jag öppna en diskussion om denna fantastiska trilogi som är bland det bästa jag läst (bästa inom ST tillsammans). Eftersom jag inte vill spoila något för Pjotr'k kan vi i början diskutera den första boken, som enligt mig är den sämre i trilogin (,men den är ändå riktigt bra)!

Edited by Mr Trek
Link to comment
Share on other sites

En anledning till att jag tyckte den första boken var svagare kan vara att jag var stressad att läsa ut den snabbt och inte kunde ta den tid jag önskade. 2-3 läste jag visserligen på mindre än en vecka, men det berodde på att jag hade stora mängder av den dyrbara varan tid, eftersom jag var på vårt primitiva sommarställe och att mina ska vi säga ickefavoritkusiner var där.

Link to comment
Share on other sites

Jag är nu halvvägs in i den andra boken i trilogin och en tydlig skillnad kan jag se mellan dem. När man läste den första boken kände man verkligen att man befann sig mitt i de stora händelserna hela tiden. Det var de stora beskrivningarnas bok och även om man fick veta detaljer i enskilda personers liv, tappade jag aldrig kontakten med de stora mer övergripande händelserna. I den andra boken så har jag upplevt skildringarna kring motståndsrörelsen och dess olika celler, nästan som en biberättelse i jämförelse med det stora svepet i första boken. Detta är kanske naturligt, men jag har inte koll på det övergripande på samma sätt, och saknar detta.

Ibland görs i båda böckerna korta nedslag i situationer som till ytan ser ut att vara petitessartade, men som när man studerar det närmare inser har att göra med framtida händelser i TNG och främst DS9. Exempel: [spoiler för DS9, säsong 4, och Terok Nor-trilogins andra bok]

Tora Naprem, en av Gul Dukats älskarinnor, födde en dotter. Detta känns som en pyttegrej i sammanhanget (mer än att det kopplas till Kira Merus ändrade tankar kring förhållandet med Dukat och sedermera hennes egen död), men dottern Tora Ziyal blev en återkommande och viktig karaktär i säsongerna 4-6.

Jag tycker att böckerna är mer medryckande än vad jag själv hade räknat med och ser fram emot att få läsa vidare.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...