Gå till innehåll
Nyhet

Armada av robotar kan komma att utforska och forma nya världar

Rekommenderade inlägg

robot_armadajpg_thumb_091028.jpg

En dag kanske robotar, satelliter, luftskepp och terrängfordon kretsar runt Sartunus måne Titan, Mars eller Venus, korsar de öde vidderna och i fallet Titan seglar på de vätskefyllda haven.

Wolfgang Fink, gästprofessor vid California Institute of Technology menar att vi befinner oss vid ett paradigmskifte när det gäller utforskningen av planeter och att nästa omgång robotutforskare inte kommer att likna något vi tidigare sett.

Vi kommer att sluta med enskilda "dumma" rymdfarkoster som helt styrs från jorden och istället övergå till lågkostnadsrobotar som kan tänka och styra sig själva, och (skilda) robotar som kan befinna sig på flera olika platser på planeter vid samma tillfälle. Detta kan också utökas så att exempelvis kretsande satelliter kan ge order till robotarna på marken och vice versa.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Redigerad av Nyhet

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad du menar är alltså att robotarna kan tänka självständigt eller rentav ge order till varandra istället för att hela tiden invänta kommandon från jorden, vilket, med tanke på avståndet, tar lång tid även på en sådan nära planet som Jupiter. J.

Ja, just det... smile.gif

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag förmodar att man med självtänkande robotar menar något med en simpel intelligens som tillåter en viss automatik och inte något i stil med Skynet. :)

Att använda flera robotar som samverkar låter för övrigt som en vettig idé om man vill utforska större områden. En enskild farkost blir trots allt väldigt begränsad.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

×