Jump to content

Armada av robotar kan komma att utforska och forma nya världar


Nyhet

Recommended Posts

robot_armadajpg_thumb_091028.jpg

En dag kanske robotar, satelliter, luftskepp och terrängfordon kretsar runt Sartunus måne Titan, Mars eller Venus, korsar de öde vidderna och i fallet Titan seglar på de vätskefyllda haven.

Wolfgang Fink, gästprofessor vid California Institute of Technology menar att vi befinner oss vid ett paradigmskifte när det gäller utforskningen av planeter och att nästa omgång robotutforskare inte kommer att likna något vi tidigare sett.

Vi kommer att sluta med enskilda "dumma" rymdfarkoster som helt styrs från jorden och istället övergå till lågkostnadsrobotar som kan tänka och styra sig själva, och (skilda) robotar som kan befinna sig på flera olika platser på planeter vid samma tillfälle. Detta kan också utökas så att exempelvis kretsande satelliter kan ge order till robotarna på marken och vice versa.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Jag förmodar att man med självtänkande robotar menar något med en simpel intelligens som tillåter en viss automatik och inte något i stil med Skynet. :)

Att använda flera robotar som samverkar låter för övrigt som en vettig idé om man vill utforska större områden. En enskild farkost blir trots allt väldigt begränsad.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...