Jump to content
Sign in to follow this  
Nyhet

Sanslös explosion i universum

Recommended Posts

hypernova_thumb_091212.jpgTänk dig att solen exploderar med sådan kraft att ingenting återstår, multiplicera explosionen med 150, och du har kraften i den största explosion man någonsin observerat; den från superjättestjärnan SN 2007bi. Explosionen berodde på att stjärnan utvecklats till en hypernova (eller s.k. parinstabil supernova). De flesta supernovor lämnar efter sig neutronstjärnor och ibland svarta hål, men i en hypernova förstörs stjärnan fullständigt. För de allra största kollapsande stjärnorna, ibland flera hundra gånger större än solen, kan kärnan bli så het att ljuset delas upp i elektroner och positroner vilket ger en obalans i temperatur och tryck (=instabil kärna). Detta tänder i sin tur en totalt förintande explosion. Det enda som blir kvar är stjärnstoft.

Man tror att hypernovorna "sådde" det tidiga universumet och gav förutsättningar för fler normalstora och mindre stjärnor - som t.ex. solen - att bildas.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eller för att citera Dynamit Harry: Vilken...nej just det ja, inte svära haha :rolleyes:

Men vad tror ni om denna raggningsreplik: Oj vilken hypernova du verkar vara! Funkar kanske bara på trek treffar eller i serien Yhe big bang theory ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det var en sådan explosion som förstörde Romulus och hotade hela galaxen :visslar:

Jo, vi ska vara tacksamma för att vi inte befinner oss närmare! Jag läste precis att den energi som sändes ut av SN2007bi vid explosionen under en tiondels sekund (!) motsvarar vad vår sol hittills sänt ut under hela sin livstid (man har svårt att ta det till sig)! Det kan man kalla smäll...

Det finns en annan stjärna som kan utvecklas till en hypernova; Eta Carinae som ligger ungefär 7500 ljusår från oss. Om den exploderar på det här fasansfulla sättet kommer jorden påverkas (i första hand pga den starka gammastrålningen) troligtvis genom att satelliter och kommunikation slås ut. Vi ska vara glada att den inte befinner sig på en tiondel av avståndet. Astronomer har beräknat att strålningen från en hypernova på 500 ljusårs avstånd från oss skulle inducera en kemisk reaktion i den övre atmosfären som skulle slå ut ozonlagret, så att vi var exponerade för solstrålning och kosmisk stålning. Vi skulle förmodligen dö av strålningen om vi inte kunde gömma oss i bergrum eller liknande.

I Star Trek XI raderas ju bokstavligen hela Romulus ut. Jag vet inte hur nära supernovan var, men det kan inte ha varit speciellt många ljusår. wacko.gif

Edited by Fleetadmiral

Share this post


Link to post
Share on other sites

Man måste se det positiva i alla situationer! I dessa ovannämnda fall så får man ju garanterat den läckraste solbrännan i kvadranten! B)

Du har rätt CR, medan andra gömmer sig under jorden tar förstås vi trekkers fram solstolarna och studerar det underbara skådespelet på himlen... för vilken trekker vill missa ett sådant tillfälle. rolleyes.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Soldyrkning och sand och strand är långt ifrån den här trekkens intressen. Hellre sitter jag i en bunker och kollar på star trek. Solbränna är dessutom snyggast på de som har den inbyggd. Inte på blekfisarna i Europa :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det kan jag hålla med om, Ro! Poängen med att ligga och bränna sig på en sandstrand har jag aldrig förstått även om jag föredrar ett varmt och skönt klimat framför det nuvarande. Tror ni att den där supernovan kan åstadkomma ett sådant?

Du blir nog mest strålskadad...whistling.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...