Jump to content

Ännu ett steg närmare fusionskraft...


Nyhet

Recommended Posts

nif_thumb_100201.jpgDe första experimenten vid Lawrence Livermore National Laboratory's National Ignition Facility (NIF) har demonstrerat en unik fysikalisk effekt som lovar gott för framtiden med avseende på en självuppehållande (laserbaserad) fusion. Dessutom har man slagit nytt rekord i laserenergi; 1,2 megajoule. Om några år, när man hoppas att konstruktionen kan tas i drift, räknar man med att ha nått hela 1 gigajoule.

Vid experimenten riktades energin från 192 laserstrålar mot en radergummistor cylinder, en s.k. hohlraum (Hohlraumen innehåller en liten kula fylld med deuterium och tritium), vid spetsen av en jättelik "penna". Den extrema kompression som uppstår när laserstrålarna träffar bränslet i hohlraumen och får det att fusionera skapar så mycket energi att det vida överstiger laserstrålarnas sammanlagda energi. Ännu är dock inte allt löst. Bl.a. måste inneslutningen (fusionskammaren) förbättras.

Se gärna den snyggt gjorda videon på NIF:s hemsida som visar hur det går till.

[bilden visar fusionskammaren. Klicka för förstoring]

Källa

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Detta vore sannerligen framtiden för oss människor. Varje framsteg för oss närmare en mer hållbar energikälla.

Ja, just nu verkar laserfusion vara den teknik som ligger närmast för en fungerande anläggning. Vi har tidigare skrivit om HiPER (> 1 gigajoule) i England som är Europas svar på NIF. Den är emellertid ännu inte byggd, mycket beroende på att man inväntar resultat från franska laseranläggningen PETAL vars ägare är ett av företagen bakom det sameuropeiska HiPER.

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

Ständigt när jag hör om något nytt spännande, som det ovan, hamnar minna tankar på hur snart tekniken skulle kunna vara var man och kvinna till nytta. Exempelvis Fusion, om det lyckas! Kan det komma att ersätta dagen bilmotorer? Inom vilka områden kommer det först att nyttjas? Kommer det att vara dyrt? Kommer utvecklingen av tekniken att gå fort eller långsamt? Längtar så efter att få veta svaren på dessa frågor, och överhuvud taget vad framtiden har att erbjuda. I sanning så kan det vi läser om här ovan vara en av framtidens viktiga byggstenar.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...