Jump to content

Skottlands premiärminister invald i Stjärnflottan


Nyhet

Recommended Posts

Skottlands premiärminister Alex Salmond är en trekker. Det uppmärksammade Star Trek-fan cluben Starfleet och erbjöd honom ett gratismedlemskap under ett år framåt.

- Mr Salmond är överlycklig att djärvt acceptera vad ingen premiärminister har accepterat förut. Som en Star Trek-fantast sedan seriens tidigaste avsnitt, och som beundrare av kapten Kirk och Uhura från originalserien i synnerhet, är han glad att bli medlem i Starfleet, säger en talesperson för ministern i ett pressmeddelande.

 

Alex Salmond är sedan 2007 Skottlands premiärminister. Han representerar Scottish Nationalist Party (SNP) som vill att Skottland ska bli självständigt.

Starfleet grundades redan 1974 och har cirka 4500 medlemmar runt om i världen.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Undrar om det finns några Sverigedemokrater som är trekkers? Det med tanke på att Salmond är nationalist och vad jag förstår socialist också (dock förstås inte nationalsocialist <_<).

Vad jag har sett på Flashback forum så finns det i alla fall tre-fyra stycken användare som har Star Trek-avatarer och verkar ha röstat på partiet.

Men är dess medlemmar och politiker det?

Edited by Aike
Link to comment
Share on other sites

Han verkar vara en blandning av socialdemokrat och nationalist, ja. Fast inte nationalist i svensk mening (=Sverigedemokrat?). Skottland har länge kämpat för självständighet, och jag skulle tro att partiet är mer anti-imperialistiskt än nationalistiskt.

Det är en mycket intressant fråga du ställer där, Aike. Rent spontant så verkar inte Trekkers och Sverigedemokrater höra ihop, men man vet ju aldrig...

Btw, på Flashback röstar nästan alla på SD (förutom den delen som håller till i de mer obskyra forumsdelarna), så ta det inte på för stort allvar ;)

Link to comment
Share on other sites

Jo, det är sant att Skottland kan se sig själva som "ockuperade" på ett helt annat sätt än Sverige.

Samtidigt har ju SD störst stöd i Skåne som också har en mindre självständighetsrörelse. SD har ju också en hel del gamla sossar i sitt led samt vurmar för Folkhemstanken och välfärden. Så vissa likheter finns det allt mellan partierna även om det är olika historiska processer de har vuxit fram igenom.

Link to comment
Share on other sites

Klart det finns, 5.7 % av Sveriges befolkning röstade på dem; alltså ca drygt 300.000 personer. You do the math. Jag ogillar synen på Sverigedemokraterna starkt, även om jag själv inte räknar mig till deras skara. Jag har mycket svårt att tro att så många Svenskar skulle vara "rasister", som media målar upp dem som. Det handlar om en vilja att begränsa invandringen, inte något mer. Och visst det finns säkert tvivelaktiga åsikter här och var inom partiet, men det finns med 100 % säkerhet även också i de andra partierna. Dock har SD blivit tabu och en väl använd hackkyckling så fort de öppnar munnen. Jag vill poängtera att jag inte håller med dem i många av deras politiska frågor men de har rätt att tycka som de gör utan att bli stämplade som rasister. Se bara på på rikstadsdebatterna med SD vilka ibland närmast kan liknas vid ett dagisbråk, småungar emellan ("min pappa är starkare än din, och du är dum!" <_< ). Jag tycker det är urlöjligt. Varför ska invandringspolitiken vara ett sådant tabu i Sverige när det inte är så i våra grannländer?

Hela situationen med SD kan sammanfattas med en utsliten klyscha som används av precis alla icke-Sd politiker:

"Dom försöker dela in oss i oss och dem."

Link to comment
Share on other sites

Rätta mig om jag har fel men jag tror att det är en betydligt mindre andel av trekkers/trekkies som röstar på SD än vad som röstade på dem i riksdagsvalet och anledningen till att jag tror det är att mycket av det som är star treks kärnvärden (core value) är på direkt kollisionskurs med de värderingar som SD framför. Vi inom star trek månar ju ofta om öppenhet och välkomnande jäntemot nya kulturer och är mycket mer välkomnande och integreringsivrande än vad den allmänna bilden av SD ger sken av att de är. Jag tror inte det är många trekkers som skulle twittra "äntligen" (som Jimmie Åkesson gjorde) timmarna efter att Stockholm har drabbats av en självmordsbombare, även om det var en misslyckad sådan. J.

Link to comment
Share on other sites

Nu var det väl hans pressekreterare som gjorde det privat och inte Åkesson. Vad jag förstår var den sarkastisk, men förstås osmaklig och lite korkad. Jag undrar om de är så cyniska att de hade hoppats på en självmordsbombare för att vinna röster. Oberoende vad SD har gjort och sagt, så fanns ju en klar risk just för islamistisk terrorism i Sverige på grund Vilks, Afganistankriget osv i vilket fall.

Samtidigt håller jag med att Star Trek har kärnvärden utöver de SupremeCommander nämner, som upptäckarglädje och utforskning, vilket SD knappast är särskilt intresserade av som parti. Det finns emellertid ju en ganska stark känsla av patriotism för Federationen och Starfleet i Star Trek, och klara fiendecivilisationer vilket kan locka trekkers till SD. Star Trek kan ju mycket väl tolkas som USA och övriga Västvärlden, medan klingoner, romulaner osv kan vara andra civilisationer. Dessutom finns det ju en hel del fientlighet eller åtminstone motvilja i alla serierna mot andra arter även inom Federationen och Stjärnflottan. Dock sällan bland hjältarna, Worf är väl ett undantag och hans syn på Romulanerna.

Link to comment
Share on other sites

Håller fullständigt med Michels här. Att automatiskt anta att alla som röstar på SD är xenofober och rasister är irriterande fånigt och typiskt PK-Sverige. Särskilt när man slänger runt ordet "rasist" hur som helst.

Invandringspolitik är en legitim fråga. Om man oroar sig för invandringen behöver det inte alls bero på xenofobiska skäl, även om det givetvis också kan göra det.

Jag ser det inte heller alls konstigt att man skulle kunna vara både ST:are och SD:are utan konflikt.

Som sagt behöver ett SD-röstande inte alls innebära att man vill begränsa invandringen av "fientliga" skäl.

Därutöver är det rätt svårt att tillämpa "utopisk fantasi"-värderingar i det verkliga livet. Väldigt få av oss skulle nog kunna jämföra oss med en "äkta ST:are".

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...