Jump to content

Suecica Astrum Erratus Praemium - rösta fram 2012 års pristagare!


Pjotr'k
 Share

Vem skall få SAEP i år?  

18 members have voted

 1. 1.

  • Jan Kivisaar, ordförande och eldsjäl i TSS
   5
  • Science fiction-bokhandeln i Stockholm, Göteborg & Malmö - ständigt marknadsför de science fiction
   3
  • Nene Ormes på Science fiction-bokhandeln i Malmö - engagerande person som fått många ungdomar att välja fantasy & ibland science fiction som sin favorigenre
   3
  • Thomas Dahl - eldsjäl bakom Gatekeeper, Scandinavian trekkers & Trekkers Norge
   6
  • Swecon - årliga evenemang som framhäver science fiction och fantasy i kongressformat
   0
  • Jesper Isberg - mannen bakom Sci fi, Game & Film Convention som äger rum runtom i Sverige varje år
   0
  • Äkta människor - aktuell och omskakande science fiction-tv-serie
   1


Recommended Posts

Suecica Astrum Erratus Praemium är ett pris som delas ut den 5 april varje år till personer eller grupper som särskilt arbetat för Star Trek eller i Star Treks anda. Alla medlemmar på Star Trek Databas och dess forum kan nominera de som skulle kunna passa för priset.

Detta år prövar vi ett något annorlunda sätt. Utifrån nominerade personer (redaktörerna är de enda som skickat in nomineringar) har alla medlemmar nu rätt att rösta om vem som skall få priset den 5 april 2012. Ni har ungefär 10 dagar på er att rösta, då röstningen avslutas den 2 april kl 23:59, och medlemmarnas röster räknas sedan samman med redaktionens röster (ja, ni känner igen det - ungefär samma räknesätt som på Melodifestivalen). Den 5 april tillkännages sedan vem som får priset.

Grundläggande kritierier

Priset föräras person(er)¹, organisation eller annan grupp som på ett tydligt sätt verkar eller har verkat för Star Trek eller i Star Treks anda i norra Europa (i första hand Sverige, Norge, Finland och Danmark). Priset utdelas den 5 april varje år, dagen då jorden enligt sägnen får sin första kontakt med vulcanerna. Nomineringar kan ske av forummedlemmar på Star Trek Databas och juryn består av redaktionen på Star Trek Databas. Beslutet från juryn kan inte överklagas.

Link to comment
Share on other sites

Här är lite mer om de nominerade:

Thomas Dahl

Thomas Dahl är drivande bakom Star Trek Gatekeeper-projektet som är det största fanfilmsprojektet i Norden om inte världen någonsin. Dahl är producent, manusförfattare, skådespelare, regissör, design och mycket mera i projektet. Han har bland annat fått Denise Crosby och Christer Fuglesang att ställa upp i det samt en rad andra nordiska trekkers med många flera.

Dahl har åtminstone arrangerat ett norskt Star Trek-konvent där Mark Allan Shepard (Morn) och Richard Arnold (Roddenberrys assistent) besökte vårt grannland.

Han var också medarrangör till det enda svenska Star Trek-konventet hittills, Swecon2004. där han bland intervjuade inför publik huvudgästen Tim Russ.

Dahl har varit aktiv i Stockholm Trekkers länge och var en av de som förverkligade att även Norge har ett rikt föreningsliv i Trekkers Norge. Han är således kanske den trekker i Norden som har gjort mest för att förena de trekkers över gränserna i vår del av världen!

Nene Ormes

Svensk fantasyförfattare som arbetar på Science fiction-bokhandeln i Malmö. Så här Pjotr´k skrev om henne: "Genom sitt sätt att marknadsföra fantasy och science fiction i bokform har hon fått många i slukaråldern att börja läsa science fiction/fantasy, ett första steg mot att bli en fullbordad trekker! Jag har fått så mycket inspiration av henne och hon har koll på ungdomars läsvanor på ett nästan kusligt sätt. Eftersom jag jobbar som gymnasiebibliotekarie har det slutat med att jag kommit ut därifrån med böcker för tusentals kronor (böcker som sedan också passat mina ungdomar som hand i handsken)." Hon har en uppskattad blogg om sitt författarskap, fantasy och sf här. Ormes debuterade 2010 med fantasyromanen Udda Verklighet och arbetar nu med en ny roman.

SF-Bokhandeln

Butikskedja som specialiserat sig på sf och fantasy i alla dessa former. Började som en populär butik i Gamla Stan i Stockholm under tidigt 1990-tal och expanderade senare till Göteborg och Malmö. Kanske i dag Sveriges mest populära specialistbokhandel som omsätter nästan 55 miljoner kronor och har över 30 anställda. SF-bokhandeln har genom åren haft Sveriges bredaste utbud av Star Trek-litteratur. Och har sponsrat West Coast Trekkers, Stockholm Trekkers samt TSS genom åren med priser till deras respektive visningar. SF-bokhandlen har även ordnat särskilda arrangemang för trekkers, bland annat har Star Trek-skådisar som Robert Picardo signerat autografer där.

Jesper Isberg

Jesper Isberg har sedan 1998 arrangerat populära SF-mässor runt om i Sverige. Han har haft gäster som David Prowse, Kenny Baker, Ray Park, Andy Serkis, Robert Englund, Elijah Wood, Lance Henrison. Ett år gästades även hans Stockholms mässa av ingen mindre än Deanna Troi eller Marina Siritis som hon heter egentligen.

Jag återkommer antagligen på söndag (har inte tid förrän då) med mer om de övriga om inte någon annan vill fylla på.

Link to comment
Share on other sites

Swecon

Swecon är en årligt återkommande nationell science fiction-kongress som alltid lockar många besökare. Förra året kom det t.ex. 750 personer. Swecon har funnits sedan 1998. Syftet med Swecon är att samla svensk science fiction, och även fantasy. Årligen bjuds det in betydande utländska science fiction/fantasy-författare, men även inhemska personer som gjort mycket för science fiction eller fantasy har varit inbjudna som hedersgäster. 2010 var t.ex. Nene Ormes från science fiction-bokhandeln hedersgäst (hon är även nominerad som kandidat för SAEP-priset ovan).

Fokus för Swecon ligger på litteratur, men även film, tv, spel och annat viktigt har sin plats i programmet.

Äkta människor

Äkta människor är en science fiction-serie som utspelar sig i ett nutida Sverige, men i en alternativ verklighet. Det mesta i serien kretsar kring människoliknande robotar, kallade hubotar, som kan sägas motsvara Star Treks androider. Till skillnad från Star Treks androider är de dock inte helt självstyrande utan programmeras (via en USB-port) till att utföra olika slags sysslor. Det kan t.ex. vara som tjänstefolk, arbetare eller sällskap. Dessutom kan avancerade program ge dem känslor.

Dramaserien Äkta människor som produceras av SVT har hittat en stor och hängiven publik sedan premiären i januari. Diskussionerna har varit många och intensiva i såväl tidningar, som på facebook och twitter.

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

Jan Kivisaar

Sedan flera år tillbaka ordförande för Trekkers i Södra Sverige. Han är också sedan 2008 redaktör för föreningens och Sveriges kanske bästa fantidning om Star Trek: Chronowatch. Kivisaar var en av grundarna till TSS. En förening som har trots att den har ett stort geografiskt spridningsområde (Skåne, Blekinge och stora delar av Småland) lyckats hålla många lyckade Star Trek-visningar samt andra arrangemang för trekkers i Sydsverige.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
 • Create New...