Jump to content

Star Trek-veteraner skriver på upprop mot Donald Trump


Nyhet
 Share

Recommended Posts

trek_against_trump_160929.jpg

Ända sedan Star Trek först sändes i TV för 50 år sedan har det varit en socialpolitisk franchise, som på mer eller mindre subtila sätt har tagit sig an rasism, terrorism, eugenik, forskningsetik, kolonialism och mycket mer. Med en konsekvent vinkling till fördel av mångfald och jämlikhet brukar franchisen ofta åberopas i olika politiska sammanhang, som kan beröra allt från ekonomi till klingonsksinniga rådgivare, och många politiker vill gärna argumentera för att det är just deras parti som kommer att bana vägen till Star Treks utopiska framtid.

 

Ett exempel är Ted Cruz, som ställde upp i valet av republikanernas val av kandidat i årets presidentval i USA. Cruz beskriver sig själv som ett stort Star Trek-fan, och i en intervju fick han frågan om han föredrog kapten Kirk eller kapten Picard, och vilket parti han trodde att de skulle tillhöra om de levde i dagens USA. Cruz förklarade att han själv drogs till kapten Kirks passion, och att den passionen nog skulle göra Kirk sympatisk till republikanerna, medan den mer filosofiske kapten Picard nog skulle luta mer åt demokraternas sida.

 

En som dock inte tyckte om hans resonemang var självaste William Shatner, som inte anser att Star Trek bör kopplas till dagens politiska partier över huvud taget.

 

 

Shatner verkar dock vara tämligen ensam om den åsikten. Idag avslöjades nämligen kampanjen Trek Against Trump, där närmare etthundra Star Trek-veteraner har skrivit på ett öppet brev, vilket lyder som följer:

 

Star Trek har alltid erbjudit en positiv framtidsvision, en vision om hopp och optimism, och viktigast av allt, en vision av inklusion, där människor av alla etniciteter tillskrivs lika respekt och värdighet, där individuella uppfattningar och livsstilar respekteras så länge de inte utgör något hot mot andra. Vi kan inte vända ryggen till vad det är som sker i det kommande valet. Aldrig förr har det funnits en presidentkandidat som står i sådan total strid mot Star Treks ideal som Donald Trump gör. Att välja honom skulle bli ett steg i fel riktning för vårt land; kanske ett katastrofalt sådant. Vi måste välja en president som kommer att föra det här landet framåt mot en sådan framtid vi alla drömmer om: där personliga skillnader förstås och accepteras, där vetenskap går före vidskepelse, och där folk arbetar tillsammans istället för emot varandra.

I Star Trek har konflikter aldrig gestaltats som lätta att lösa. Sluta vara obeslutsam - rösta! Vi har hört folk säga att de tänker rösta på gröna partiet eller på libertarianerna eftersom de två primära kandidaterna har lika många brister. Detta är både ologiskt och felaktigt. Antingen minister Clinton eller herr Trump kommer att inta vita huset. En är en amatör med en föraktfull okunskap om vårt lands lagar och internationella verkligheter, medan den andra har ägnat sitt liv åt att tjäna offentligheten, och för med sig värdefulla erfarenheter och med en bevisad förmåga att samarbeta med kongressen för att driva igenom lagstiftning som vårt land desperat behöver.

 

I skrivande stund uppger kampanjens Facebook-sida att 97 Star Trek-alumner har skrivit på uppropet. Sidan uppger inte källor för dessa underskrifter, varför de kanske bör tas med en nypa salt, men många av de som har skrivit på har uttryckt sitt stöd för kampanjen offentligt och länkat till uppropet, och andra (såsom Kate Mulgrew och Gates McFadden) har delat inlägg från andra som har gjort det, vilket är ett gott tecken på att underskrifterna är autentiska.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Källa

 

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Jag är tveksam till att trekskådespelare och kändisar engagerar sig på detta viset.

 

Dels kan de påverka andra människor på grund av att de är associerade med sin rollfigur som ofta är mycket mer etiska än vad de själva är.  Dels är Star Trek mer etiskt än åtminstone delar av dagens samhälle.

 

Men sanningen är ju att många av dem har gigantiska egon, är giriga och uttalar sig tvärsäkert om saker de har noll koll på.

Låter lite som Trump...:)

Edited by Aike
Link to comment
Share on other sites

Vanligtvis är jag mot att kändisar uttalar sig partipolitiskt om det inte är inom ett område som de själva är experter på; det är ju faktiskt inte så jätterelevant att en fantastisk skådespelare tycker någonting politiskt, men det får ändå ett falskt sken av relevans, vilket är synd.

 

Eventuellt kan man tycka att eftersom de uttalar sig just om att Trump bryter mot Star Trek's anda så är de ju faktiskt experter, men däremot tycker jag att de går lite långt genom att säga att Hillary är det enda alternativet och att man absolut inte ska rösta för ett tredje parti.

 

Sedan kan man ju i och för sig tycka att tanken att Trump skulle vinna är så allvarlig att de flesta medel är helgade.

Link to comment
Share on other sites

Finns väl få personer som passar klockrent i Star Trek men Trump är en av dem.

 

trump.jpg

 

Det enda han behöver göra är att raka av håret som han planterat på skallen för att dölja sina lober och öron.  Jorden kommer förvandlas till Ferenginar om han vinner. Men presidenttiteln kommer försvinna och ersättas av Grand Nagus.

 

Hillary Clinton skulle vara utmärkt som Kai Winn Adami i DS 9.

 

Link to comment
Share on other sites

On 2016-09-30 at 22:34, loghaD sade:

Eventuellt kan man tycka att eftersom de uttalar sig just om att Trump bryter mot Star Trek's anda så är de ju faktiskt experter, men däremot tycker jag att de går lite långt genom att säga att Hillary är det enda alternativet och att man absolut inte ska rösta för ett tredje parti.


Precis. Clinton är också ett skämt till kandidat, men jänkare ser oftast bara vänster och höger, inte mycket längre än så.

Edited by The Holy Three
Link to comment
Share on other sites

Vad mer skall de se på? I Sverige är det ju vänster mot höger som gäller också.

 

Utbudet av kandidater med olika åsikter är ju dessutom större än vad svenska partier uppvisar om man ser till primärvalen samt vad de olika tredjepartskandiater erbjuder.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...