Jump to content

Mitt tal till studenterna 2017


Pjotr'k
 Share

Recommended Posts

Jag höll personalens tal för studenterna 2017 vid mitt gymnasium och gjorde detta med grund i de fyra orden "Lev, Länge, Och, Blomstra". Så här blev det (ungefär): 

"Kära studenter i avgångsklass 2017!

Först: Tack, tack för tre år med år, och tack för förtroendet att tala här idag. För er föräldrar som inte vet vem jag är så är jag en av skolans bibliotekarier. (Det bästa yrket i världen...)

Några vet kanske att jag höll ett tal även för några år sedan. Jag lovar att jag denna gång inte skall ta av mig kläderna - nåja, så farligt blev det faktiskt inte den gången, men jag gjorde säkert folk lite nervösa...

Jag skall skicka med er fyra ord som förhoppningsvis skall ge er tankar och idéer inför framtiden, fyra ord som jag anser är viktiga. Jag har tre minuter på mig, så lyssna noga...

Det första ordet är:

LEV
Det finns ett liv efter studenten, efter studentresan och efter första sommarjobbet som heltidsvuxen. För det är det ni blir nu - heltidsvuxna!

Ni lämnar barndomen bakom er. Hur det än var under den tiden - prövningar, glädjeämnen, sorger, besvikelser och härliga upplevelser - är det nu som det är er tur att ta ansvar fullt ut för det ni gör.

Hur ni väljer att leva ert liv är faktiskt upp till er, även om jag kanske behöver påpeka att det självklart finns lagar och sociala regler som styr vissa saker som ni kanske vill göra.

Och som ni kanske inte BORDE göra...

Vilket för mig till nästa ord:

LÄNGE
Att leva länge är ingen självklarhet, men hur ni väljer att leva ert liv kommer på många sätt att avgöra hur länge ni har chans att göra ert avtryck i denna värld.

Jag hoppas så klart att ni får leva länge, får barn och barnbarn om ni önskar det, att ni skapar en jobbkarriär, får mycket med pengar, hus, bil och så mycket annat.

Men framför allt skall ni arbeta på era relationer. Något som för mig vidare till det tredje ordet:

OCH
Ordet OCH är ofta det allra viktigaste ordet, det ord som ser till att binda samman och att tillåta fler synsätt. Se till att inkludera.

Skaffa vänner som inte tycker som du, politiskt, religiöst eller som inte har samma intressen som du.

Sök upp folk som inte har samma bakgrund som du - kanske en nyanländ, kanske en som bott i en kärnfamilj, eller någon som är, vad vet jag - bagare eller bibliotekarie?

Med dessa första tre ord - LEV, LÄNGE och OCH, hoppas jag att ni själva hittar era nycklar till att hitta fram till det fjärde ordet:

BLOMSTRA
Bygg något eget - flytta hemifrån, skaffa jobb, res utomlands, studera,
flytta hem igen till Ulricehamn, skaffa familj, starta företag, ja vad som helst!

Ni är de som bygger vår framtida värld - gör det väl!


Lev - länge - och - blomstra, eller som Spock skulle ha sagt det: Live long and prosper!

Tack för mig!"

Link to comment
Share on other sites

Tack för glada tillrop! 

 

Nej, jag hade inte uniform - denna gång. Förra gången jag höll personalens tal (2014) var det andra bullar. Jag hade haft en omröstning på sociala medier om vilka kläder jag skulle ha på mig vid studenten. Det blev dock ett väldigt jämnt resultat, så...

Då kom jag in i min Star Trek-morgonrock. En bit in i talet tyckte jag att det blev för varmt och tog av mig den - då såg eleverna min sydafrikanska dräkt. Efter ytterligare någon minut kom orden igen: "Är det inte lite varmt här inne?". Då åkte även den sydafrikanska dräkten av och då kom Star Trek-uniformen fram...

Snart kände jag värmen igen och då rök även Star Trek-uniformen. Då dök en t-shirt upp, som jag använt när jag deltog i skolans team vid löptävlingen UT-milen. Om alla hade jublat och skrattat vid tidigare klädavtagningar, började nu ett oroligt mummel surra i lokalen - skall han ta av sig mer?

Det tog nog inte mer än en minut förrän jag insåg att det här blev för kallt, så då sträckte jag mig ner till en kasse som stod bredvid mig och medan jag fortsatte hålla mitt tal tog jag på mig skjorta, slips och kavaj. 

 

Allt detta gjorde jag alltså medan jag höll ett tal som stod nedtecknad framför mig på surfplattan (jag visar talet här nedanför). Eleverna var glada över mitt tal även då - de är ju rätt så uppsluppna en studentavslutningsdag, så det är en tacksam publik! :)

 

Talet från 2014: http://magnificat.se/?p=210278

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...