Jump to content

Projekt Voyager: avsnittsdiskussioner


thestargaze

Recommended Posts

*************************************

Projekt Voyager är en studiecirkel där vi diskuterar avsnitt av Voyager-serien. Projektet initierades den 3 november 2004 i diskussionen Voyager säsong 2 dvd av Kathryn Archer.

Varje vecka väljs två avsnitt från Voyager serien, som vi i förväg bestämmer att vi ska se för att sedan diskutera avnitten här över forumet. När veckan har gått och nya avsnitt börjar diskuteras (i särskild diskussion) så är samtidigt diskussionen i princip över här, men om det finns synpunkter efteråt så är det inget som hindrar att diskussionen fortsätter. Om diskussionen blir väldigt aktiv kanske vi t.o.m. väntar med att se nya avsnitt för att det är så kul att diskutera de föregående!

Diskussionen skall vara om händelser, arter, planeter och andra företeelser i de aktuella avsnitten och jämförelser med andra avsnitt ur andra serier är välkomna.

Om diskussionen om en viss sak tar överhand så kanske det i vissa fall skulle vara lämpligt att starta en egen diskussion för detta (om där inte finns en sådan diskussion). En forumledare kan då enkelt flytta över de inlägg som hör dit, så att vi får en bättre helhet.

Välkommen till diskussionen. Här diskuterar vi de avsnitt som står noterat i undertiteln. Nya diskussioner kan skapas allt eftersom vi startar på två nya avsnitt. "Studiecirkelns" ledare är Kathryn Archer.

********************************

Veckans avsnitt:

1.11 State of flux

Sammanfattning:

Voyager konfronteras än en gång med de aggressiva Kazonerna, vilka attackerar Chakotay och Seska under en expedition till en M-planet. När kapten Janeway och ett kommandoteam senare undersöker ett av Kazonernas skepp, som sänt nödsignaler, hittar man ombord en av Stjärnflottans replikatorer. Ett bevis för att det måste finnas en förrädare ombord på Voyager ...

http://www.startrekdb.se/avsnitt/avsnitt.p...avsnitt_id=1.11

1.12 Heroes and Demons

Sammanfattning:

Harry Kim försvinner efter att ha deltagit i ett medeltidsäventyr på hologramdäcket. Under försöken att hitta Kim försvinner även Tuvok och Chakotay. Den ende av Voyagers besättning som kan rädda de försvunna och äverleva ett möte med monstret Grendel är skeppets hologramdoktor. Men han är inte överdrivet förtjust i uppdraget, förrän han möter den vackra, blonde amazonen Freya ...

http://www.startrekdb.se/avsnitt/avsnitt.p...avsnitt_id=1.12

1.13 Cathexis

Sammanfattning:

Voyager lyckas rädda en av sina små rymdfärjor, som utsatts för en attack under en rutinexpedition i närheten av en svart nebulosa. Ombord finns en medvetslös Tuvok och Chakotay, som ligger i koma. När Voyagers besättning sedan börjar uppföra sig mycket märkligt och försöker sabotera skeppet, står det snart klart att rymdfärjan inte bara haft de två skadade officerarna ombord ...

http://www.startrekdb.se/avsnitt/avsnitt.p...avsnitt_id=1.13

1.14 Faces

Sammanfattning:

Tom Paris och B'Elanna Torres blir under ett kommanduppdrag kidnappde av Vidiianerna. Det är en ras med ett motbjudande yttre förorsakat av en svår sjukdom, som drabbar alla på deras hemplanet. Vidiianerna tror att Klingon-DNA skulle kunna bota sjukdomen och utnyttjar sin avancerade medicinska teknologi för att förvandla B'Elanna till en äkta Klingon ...

http://www.startrekdb.se/avsnitt/avsnitt.p...avsnitt_id=1.14

Link to comment
Share on other sites

Oj, det var många avsnitt på en gång! :)

State of Flux är ett avsnitt som jag alltid har tyckt varit lite halvtråkigt

Detta kanske är lite märkligt då det verkar höra till ett av de avsnitt "folk" tycker är verkligt bra. Jag vet faktiskt inte riktigt varför jag tycker det e lite segt.

Storyn e väl hyfsat spännande men det kändes lite krystat att Seska var Chakotays fd älskarinna, så där helt plötsligt och varför skulle Seska, som är en mycket smart spion, verkligen riskera allt för att samarbeta med Kazoonerna som e rätt, hmm, osmarta? Det kändes lite ansträngt. Men visst, skådespelarinsatserna är bra. Seska är en häftig karaktär och det är en häftig vändning att hon visar sig vara en Cardassian. Neelixs Leolaroot är ju också en klassiker ;) B'Ellanas kaxiga kommenar till Janeway : "No Captain, when I say tomorrow I mean tomorrow. I dont exaggerate" är också en höjdare :) Sista scenen mellan Tuvok och Chakotay, "misery loves company", är också bra. Många sm?? karaktärsscener som höjer avsnittet alltså.

Betyg 7/10

Heroes and Demon är ett avsnitt jag gillar bättre nu är när jag först såg det.

När jag först såg det tyckte jag att detta var ett segt och rätt dåligt avsnitt. Men jag tycker att det har vuxit med tiden. Jag gillar Doktorns utveckling i avsnittet och han har en del fin interaktion med både Kes & Janeway. En del humor letar sig också in, som t.ex. "I might point out, there are no demons in Vulcan literature." - Tuvok "That might account for it's popularity." - Chakotay . ;)

Janeway har en annan frilla i detta avsnitt också ;)

Betyg 5/10

Cathexis är ännu ett avsnitt om en alien-varelse.

Detta kändes lite segt eftersom även Heroes and Demos handlar om en icke kroppslig alienras. Jag tycker ändå att avsnittet har sina poäng. Det är rätt kul med "personlighetsförändringarna" hos karaktärerna när de blir "besatta" och Janeway som slår ner Tuvok e ju rätt, hmm, coolt ;) Att det är Chakotay som får alla att uppträda underligt och inte en alien är också en kul poäng. Att det dessutom är säkerhetschefen som är säkerhetsrisken är ju också en kul vändning även om den är rätt förutsägbar.

Det ju också i detta avsnitt Janeway leverar ett av sina mest fantastiska leenden samt har sina händer över hela Chakotays bröst, ;).

Doktorn får också leverara en hel del roliga repliker.

I detta avsnitt presenteras också Janeways första holonovel, vilket i mina ögon verkar vara en liten variant av "Jane Eyre" av Charlotte Bronté. Fast vi fick aldrig se slutet på den holonovellen, den ansågs nog rätt seg och sågades antagligen. Själv tyckte jag det var rätt kul att se Janeway "leka" lite :)

Betyg 6/10

Faces är ett riktigt bra karaktärsavsnitt.

I detta avsnitt får Roxanne Dawson chans att visa var hon går för och man får en fin inblick i B'Ellanas kluvna personlighet. Hon och Paris har också en hel del bra scener ihop. Dessutom får man lite mer perspektiv på Viidiians och den mänskliga tragiken i deras dilemma samtidigt som man får se hur förvridet det kan bli när en ras råkar ut för ett sådant utrotningshot. T.ex. Viidianens närmanden med det "nya" ansiktet från en av Voyagers mördade besättningsmedlemmar. Det kändes välbehövligt med ett rejält karaktärsavsnitt och inte ännu ett "Voyager kom inte hem"-avsnitt eller veckans alienavsnitt.

Betyg 8/10

Link to comment
Share on other sites

State of Flux

Detta är en av de bättre avsnitten. Kul att ännu en gång stöta på Kazonerna! Höjd punkten i avsnittet är när att det visar sig att det finns en förrädare ombord Voyager. Nu i efterhand så är det ganska självklart vem det är! ;) Seskas agernade i avsnittet är hur bra som helst. Normalt brukar jag inte gilla henne som karaktär, men här är hon hur bra som helst. Hennes höjd punkt är dock i avsnitt 3.24 - Worst Case Scenario. Jag tyckte det avslöjades lite väl mycket om vem det var i scenen där Chakotay försökte skydda henne.

Chakotay: He had the motive and the opportunity.

Janeway: He's also had a distinguished Starfleet career. Seska's spent most of the last two years as an enemy of the Federation.

Chakotay: So have I.

Jag tror nog att det behövdes en förrädare ombord. Annars skulle serien blivit ganska tråkig. Många avsnitt framöver bygger på denna händelse. Dessutom vore det ganska konstigt om alla från Marquis besättningen blev Starfleet officierare utan att protestera. För att många i den besättningen avskydde Starfleet och Federationen! Jag avslutar med Seskas ord till Janeway och Chakotay:

Seska: You're a fool Captain. And you're a fool to follow her.

Betyg: VG-

Link to comment
Share on other sites

Heroes and Demons

Avsnittet "Heroes and Demons" är en bra exempel på Star Trek som bäst. Jo, jag gillar avsnittet starkt. :) Ännu ett avsnitt där Doktorn har en stor roll och eftersom Doktorn är min favorit så är det inte undra på att jag gillar avsnittet. Holodäck programmet som körs och där handlingen tar plats är medeltida Danmark, eller rättare sagt vikingatiden. Spännande drag med att besättnings medlemmar försvinner spårlöst. Man sitter liksom helt spänd och undrar på vad för sorts monster som ligger bakom försvinnandet. Roligt med Doktorns kommentarer under handlingen :D och jag kan verkligen förstå att de ”slogs” om att skriva hans karaktär i manuset.

Freya: Your people must value you greatly.

Doctor: You would think so.

Doctor: The only reason you won't die, is that I've taken an oath to do no harm.

Som en sann viking ;) visar jag tummen upp för avsnittet ”Heroes and Demons” ! :lol:

Betyg: MVG

Link to comment
Share on other sites

Cathexis

Jag håller med Captain Janeway att avsnittet känds lite segt eftersom även Heroes and Demos handlar om en icke kroppslig alienras, som är avsnittet före denna. Höjdpunkten i avsnittet är när besättningen blir "besatta". Roligast är att se Captain Janeway (den riktige Kathryn Janeway :P ) bli besatt. Här får vi även en chans att se Chakotay utveckla som karaktär.

Roligt att få se hur en kapten "unwine" på holodäcket. Jag tror inte jag har sett Picard använda holodäcket i samma utsträckning. Sedan kan man diskutera om såvida Janeways holonovel är tillräckligt intressant. Personligen tyckte jag att det var ett dåligt val, för en så färgstark person. Janeways andra holodäck aktiviteter är mera intressanta. Jag syftar då på Leonardo Di Vinci.

Favorit citat:

Janeway: Do you feel up to it?

Doctor: Oh course. I make life and death decisions every day.

Paris: I feel better already.

Doctor: Just because a man changes his drink order, doesn't mean he's possessed by an alien.

Neelix: Nevertheless, don't you think you should scan him or dissect him or something, just to make sure?

Betyg: G+

Link to comment
Share on other sites

Faces

Höjdpunkten i avsnittet är, som Captain Janeway skiver i inlägget ovan, att man får se två personligheter; Torres som Klingon och Torres som människa.

Jag är däremot inte förtjust i utomjordingarna Vidiierna. På något sätt känns det lite väl otroligt för att vara sant. Man kan ju undra vad de tänkte på när de skapade Vidiierna! :huh:

Det intressanta i avsnittet är alltså när de två Torres agerar emot varandra. Bara för att Torres är så bra i den här rollen får avsnittet godkänt.

Favorit citat:

Torres: That's the way you respond to every situation, isn't it? If it doesn't work, hit it. If it's in your way knock it down. No wonder I got kicked out of the Academy.

Torres: I guess I'll just have to accept the fact that I'll spend the rest of my life fighting with her

Betyg G+

Edited by Kathryn Archer
Link to comment
Share on other sites

Roligt att få se hur en kapten "unwine" på holodäcket. Jag tror inte jag har sett Picard använda holodäcket i samma utsträckning.

Jodå, han brukade rida på holodäcket. Han har ju en egen sadel och allt (Starship Mine) :D

<{POST_SNAPBACK}>

Nu när du säger det, så minns jag det. ;) Brukar inte han och Data använda holodäcket för att agera teater scener? Jag kan nog ochså minnas några detektiv historier ochså...

När man tänker på det; The Next Generation och Voyager har många avsnitt som involverar holodäcket på ett och annat sätt...Star Trek skulle nog inte vara detsamma utan denna "uppfinning". :)

Link to comment
Share on other sites

State of Flux (- eller Ode to Cardassians :D)

Ett av mina absoluta favoritavsnitt, både i säsong 1 men det står sig genom hela serien. Jag gillar tanken på att någon ombord säljer information till fienden i den utsatta position de befinner sig. Och med tanke på att besättningen numer även består av maquiser som inte har samma höga moralstandard som stjärnflottister så vore det nästan konstigt om ingen av dem hade en avvikande åsikt och försökte agera på den. Att sen förrädaren visar sig vara cardassier gör mig riktigt, riktigt glad. Det är väl ingen här på forat som kan ha missat min passion för cardassier :cardassian: ?? :D

Och Seska är dessutom en formidabel cardassier, till och med när hon ser ut som en bajoran. När Chakotay säger att hon inte får jobba med engineeringteamet för att försöka få tag på konsollen så blir hon väldigt sårad och åstadkommer en fantastisk föreställning. So now I'm a traitor? I sell technology to the enemy?. Även fastän jag har sett avsnittet flera gånger och vet att Seska är förrädaren så är hon extremt trovärdig när hon spelar oskyldig. Det är ytterligare ett tecken på hur suveräna spioner och militära strateger cardassier är...

Och när Chakotay säger att spelet är slut, att de vet vem som gav kazonerna tekniken så säger hon helt oskyldigt Who?, som om hon inte hade den blekaste aning. Hon försöker verkligen in i det sista att uppehålla sin fasad.

Om jag ska prata om något annat än Seska och hur bra cardassier är så måste jag säga att jag gillar scenen med Carey inne på Janeways kontor. Att Chakotay och Tuvok står upp och förhör honom när Carey sitter ner, ger ett väldigt hotande och obehagligt intryck.

Det är ett fantastiskt avsnitt. Martha Hackett är en formidabel skurkskådespelerska och det är såna som hon, Marc Alaimo och Andrew J Robinson som gör cardassier så himla bra. Om Seska hade fått vara med i DS9, tillsammans med Dukat så hade nog Dominionkriget slutat annorlunda. Men nu var det ju inte det jag skulle prata om :D

Jag hittar inget att gnälla på, fastän jag har tittat på det med mitt mest kritiska öga.

Betyg: 10/10

Link to comment
Share on other sites

Heroes and Demons

Harry Kim är försvunnen. What else is new?

Det är något fel med holodäcket. Jag ogillar verkligen holodeck-gone-wrongavsnitt. (Nästan lika mycket som jag ogillar DS9-avsnitt som innehåller Grand Nagus Zek :sjuk: )

Stör mig på en sak. När Janeway försöker kontakta Kim i början så ger hon honom ungefär 2 sekunder att svara innan hon ber datorn lokalisera honom. Om det hade varit jag hade jag gett honom lite längre tid för att hinna svara. Tänk om han hade stått i duschen, suttit och skitit eller legat och sovit? Nu var han ju förvisso borta, men det är principen som räknas.

Nä, det här avsnittet hamnar definitivt inte på MrsRikers topp 500-lista över braiga Star Trekavsnitt ;) . Om inte doktorn hade haft huvudrollen i det här avsnittet så hade det fått en överkryssad strålpistol (för att låna EoNeels uttryck :D) Men han lyckas rädda lite av avsnittet i alla fall....2/10

Link to comment
Share on other sites

Visst Heros and Demons är inget höjdar avsnitt, men det finns några andra intressanta saker. Detta är det avsnitt som jag brukar använda i min undervisning gällande medeltidens litteratur. Tro mig eleverna uppskattar detta avsnitt tusen gånger mer än att få läsa själva orginal texten till Beowulf. Dessutom är avsnittet så pass bra gjort utifrån detta syfte att man även kan få en kontextuell lektion gällande medeltidens samhälle och på så sätt en snygg övergång till vikingatiden.

Men okej jämfört med Darmok (TNG)så är detta avsnitt lite pinsamt.

Link to comment
Share on other sites

Visst Heros and Demons är inget höjdar avsnitt, men det finns några andra intressanta saker. Detta är det avsnitt som jag brukar använda i min undervisning gällande medeltidens litteratur. Tro mig eleverna uppskattar detta avsnitt tusen gånger mer än att få läsa själva orginal texten till Beowulf. Dessutom är avsnittet så pass bra gjort utifrån detta syfte att man även kan få en kontextuell lektion gällande medeltidens samhälle och på så sätt en snygg övergång till vikingatiden.

Men okej jämfört med Darmok (TNG)så är detta avsnitt lite pinsamt.

<{POST_SNAPBACK}>

Vilket bra sätt att använda avsnittet på :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

1.13 Cathexis

Storyn är intressant, man hålls ovetande länge om vad som egentligen händer. Varför ändrar Paris kurs hela tiden? Vet han verkligen inte om det? Varför vet inte Torres att hon kopplat ur warpmotorerna? Till och med när man vet att det är en alien så är det fortfarande förvirrande och man vet inte riktigt vad som händer. Det är ett klassiskt skräckgrepp som fungerar mycket bra i det här avsnittet. Paranoian sprider sig - Harry fastnar i sina tankar och alla blir misstänksamma. Till och med Neelix blir paranoid på sitt eget speciella sätt...

Alla bevisen hopar upp sig mot Tuvok, men som tittare är man inte benägen att tro att han kan vara skyldig med tanke på allt man vet om vulcans, deras logik och deras sätt att vara.

Några av er har påpekat att det blir lite "tjatigt" med två avsnitt i rad som handlar om icke-kroppsliga varelser. Jag håller inte med riktigt. Det här avsnittet är helt annorlunda och mycket bättre än Heroes and Demons. Dramaturgin, manuset och alltihop är bättre genomfört och intressantare än förra avsnittet...

En helt annan sak. Jag har sagt det förr (när vi diskuterade The Cloud) och jag säger det igen: det borde finnas en generell regel som förbjuder folk att åka in i nebulosor - eller ens i närheten av dem. Se hur det går!! :D

Om jag ska gnälla på något så får det bli Kes (som vanligt :))

Kes i sin hytt: Hello. Is someone here? *yäck* Jag gillar telepatiska raser, jag gillar tanken på telepati, även om den samtidigt skrämmer mig. Jag skulle inte vara speciellt bekväm om jag visste att någon kunde läsa mina tankar, de är inte alltid rumsrena och barntillåtna ;) :D Men Kes och hennes telepatiska krafter gillar jag inte alls. Jag har läst människor som gnäller på att Troi gick omkring i början av TNG och "kände" saker, otydligt och luddigt. Men det gör ju Kes också. "that was like faint music, from a faraway place..." Oh, puh-leeeeaaaze! :rolleyes:

Favoritcitat:

Paris hävdar att han är oskyldig till kursändringarna och Janeway säger: Well I'm willing to rule out mutiny for the time being. Mulgrew levererar den repliken fenomenalt bra.

Jag gillar verkligen det här avsnittet. Och Kes inblandning i det är så liten att den inte drar ned betyget nämnvärt. Hon är bra på att vara medvetslös i alla fall :D

Betyg: 8/10

Link to comment
Share on other sites

1.14 - Faces

Ännu ett mycket bra avsnitt och det är helt beroende på B'Elanna och Roxann Dawsons fenomenala agerande. Vilket karaktärsavsnitt! Dawson måste ha jublat när hon fick läsa manuset. Hon gör ett formidabelt arbete som sina två olika halvor klingon och människa. Och det här avsnittet gör att jag uppskattar den vanliga B'Elanna mer, för man ser båda de här halvorna i henne. Man förstår också att det är svårt att vara av blandat ursprung - det är ju många här på jorden som har problem med att finna sig tillrätta om föräldrarna är av olika folkslag och då är vi ju ändå människor allihop - det måste ju vara så oerhört mycket svårare om det gäller människa och alien, i det här fallet klingon, när kulturerna är så oerhört olika...

Något jag stör mig lite på i det här avsnittet, något som är ett vanligt förekommande fenomen i Star Trekvärlden, är att det är så sjävklart och uppenbart att den okända teammedlemmen ( i det här fallet Durst) kommer att dö. Det är enda anledningen till att de är med, om ingen i det här avsnittet skulle ha dött skulle det varit Torres, Paris och Kim som åkt på uppdraget istället...

Men det är ett mindre fel, jag kan ha överseende med det :)

På det hela taget ett mycket bra avsnitt - 8,5/10

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

1.11 - State of flux

En rakt igenom fantastisk episod! :)

Kul att återse kazonerna igen. Detta är första episoden vi får återse en ras i voyager (om man nu inte räknar raserna ombord förstås och romulanen från alfakvadranten). Jag tycker om att återse raser, det ger mig mer än att bara få se massa olika raser med olika veck i pannan.

Episoden är en spännande kriminalhistoria med spion ombord. Vem har gett kazonerna federationsteknologi? Redan från början tror man att det är Seska. Alltså kan det inte vara Seska. Men det ÄR Seska! Listigt Paul Robert Coyle. Jag tycker att Martha Hackett som spelar Seska gör det väldigt bra. Hon har varit obehaglig i flera episoder med final i denna. Nu har vi en Cardssiska på rymmen i Deltakvadranten. Jag hittar inte något att klaga på i denna episoden. Jag måste också nämna avslutningstänkvärdheten som utspelar sig mellan Tuvok och Chakotay:

- Curious.

- What?

- That my failure, added to your own, should improve your feelings.

- Misery loves company, Tuvok.

Jag vågar inte ge full pott i betyg med tanke på att det är över sex säsonger kvar. Men det bli högt!

Betyg: 9/10

Link to comment
Share on other sites

1.12 - Heroes and Demons

Nej! Detta var bara för mycket.

Doktorn är huvudperson och inte ens det hjälper. Varför ska hans personlighetsutveckling stressas på så här.

Jag gillade Kes när hon bad honom välja ett namn ibörjan, hon har så lugn, trygg röst. Hela hon utstrålar lugn och trygghet. Det är det enda positiva jag har att säga om denna episod. Jag är inte heller, i likhet med MrsRiker, någon stor fantast av holodeckprogram, vare sig de går fel eller inte. Nej jag gillade verkligen inte denna episod även om det inte var någon katastrof, det var för mycket bara. Både av trams och överdrivet overkligt tecknosvammel.

Jag tittade på Beowolf med supernollan Christopher Lambert för ett par veckor sedan, den var inget vidare, men detta var sämre. Så här ska inte Star Trek fungera :(

Betyg: 2/10 kanske 3/10 nån dag när jag är på riktigt glatt humör...

Edited by OnO
Link to comment
Share on other sites

1.12 - Heroes and Demons

Håller med OnO att detta inte var det bästa avsnittet. Tråkigt att man inte utnyttjade holodäcket bättre under de första säsongerna fram till The Killing Game. Jag förstår inte hur Kes kan stå ut med doktorn, de har helt annourlunda personlighet. Av någon anledning känns avsnittet som TNG-aktig.

Edited by Captain Proton
Link to comment
Share on other sites

1.13 - Cathexis

När denna episod började med Kathryn på holodeck utklädd och tjusig, så trodde jag att jag hade en mardröm. Nu varade tack och lov mardrömen bara några minuter...

Detta är den andra episoden på rad om energivarelser. Fast denna är bättre. Ganska spännande faktiskt med kurragömmaleken "var är han nu". Men i övrigt: "Not much to hang in the christmas tree" som Lennart Bergelin skulle ha sagt.

Betyg 4/10

Link to comment
Share on other sites

1.14 - Faces

Bra avsnitt som låter oss blicka in lite i B'Elanna Torres huvud. Det låter oss förstå lite av den inre konflikt hon brottas med i sitt dagliga liv.

Vad jag inte kan förstå är hur en ras som vidiierna, med så högstående medicinsk kunskap ska behöva gå omkring och se ut som capricciosor i ansiktet. Även om de är smittade av ett virus de inte funnit något bot på så borde de väl ändå ha "upptäckt" plastkirurgin. Dr. Capricciosa lyckades ändå montera dit Lt. Durst nuna på sig själv (kanske med hjälp av assistent Vesuvio)... <_<

Att Lt. Durst skulle med, var ju precis som MrsRiker skrev, bara för att någon skulle dö. Detta som jag kallar "TOS Redskirt syndrome" är ju ett riktigt klassiskt star trek grepp. :D

Men som sagt, det som ändå gör avsnittet så bra som det ändå är, är helt Roxann Biggs-Dawson och B'Elanna Torres förtjänst. :)

Betyg 7,5/10

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...