Jump to content

Projekt Voyager: avsnittsdiskussioner


thestargaze

Recommended Posts

*************************************

Projekt Voyager är en studiecirkel där vi diskuterar avsnitt av Voyager-serien. Projektet initierades den 3 november 2004 i diskussionen Voyager säsong 2 dvd av Kathryn Archer.

Varje vecka väljs två avsnitt från Voyager serien, som vi i förväg bestämmer att vi ska se för att sedan diskutera avnitten här över forumet. När veckan har gått och nya avsnitt börjar diskuteras (i särskild diskussion) så är samtidigt diskussionen i princip över här, men om det finns synpunkter efteråt så är det inget som hindrar att diskussionen fortsätter. Om diskussionen blir väldigt aktiv kanske vi t.o.m. väntar med att se nya avsnitt för att det är så kul att diskutera de föregående!

Diskussionen skall vara om händelser, arter, planeter och andra företeelser i de aktuella avsnitten och jämförelser med andra avsnitt ur andra serier är välkomna.

Om diskussionen om en viss sak tar överhand så kanske det i vissa fall skulle vara lämpligt att starta en egen diskussion för detta (om där inte finns en sådan diskussion). En forumledare kan då enkelt flytta över de inlägg som hör dit, så att vi får en bättre helhet.

Välkommen till diskussionen. Här diskuterar vi de avsnitt som står noterat i undertiteln. Nya diskussioner kan skapas allt eftersom vi startar på två nya avsnitt. "Studiecirkelns" ledare är Kathryn Archer.

********************************

Veckans avsnitt:

2.5 - Non Sequitur

Sammanfattning:

En tillfällig avvikelse i tiden gör att Harry Kim plötsligt vaknar i San Francisco. där återf??renas han med sin stora kärlek, Libby, i en alternativ verklighet, där Harry aldrig tjänstgjort på Voyager.

mer info:http://www.startrekdb.se/avsnitt/avsnitt.php?trek=voy&avsnitt=2.5

2.6 - Twisted

Sammanfattning:

Besättningen på Voyager råkar illa ut, när skeppet stöter samman med en väldig och oförklarig rymdvåg. Det märkliga fenomenet omger farkosten och börjar påverka allt ombord på ett mycket farligt sätt. Voyagers inre f??rvandlas till en rad labyrinter och besättningen har svårt att nå varandra. Kapten Janeway måste stoppa rymdvågens framfart, innan det är för sent ...

mera info: http://www.startrekdb.se/avsnitt/avsnitt.p...&avsnitt_id=2.6

Edited by Kathryn Archer
Link to comment
Share on other sites

Jag går direkt på det bästa. Twisted. Detta är så inteligent så att man grinar av lycka. Här finner vi en balans i intrigen och de stödjande intrigerna är så vackra. låt oss börja från början.

Intrigen är klassiskt gotisk, avsniitet är en vandring bland labyrinter och frustationen blir bara större och större hos de inblandade. Våra hjältar ställs inför en gåta som de inte kan lösa vilket ger svårmod och klastrofobi. Det gotiska finner vi i allt, scenografin är labyrintisk, musiken är tät, men tydligast är ångesten. Det är själen som sätts under lupp. Vi har två underintriger som stärker detta den första är Neelix och Kes svartsjuka; svartsjuka är ångestfylld och ter sig ologiskt för de inblandade, man hittar inga svar inom sig själv. Denna underintrig stärks sedan genom B'Elannas frustation och dödsångest. Jakten på en lösning blir också en jakt inom B'Elanna; en jakt efter mod och svar.

Att ångesten blir det centrala är tydligt med upplösningen. Ångest har aldrig några svar utan den skapar bara frustation, men när den lämnar en finns där kvar en heldel svar som man måste sortera upp. Så även i denna upplösning, våra hjältar kan inte hitta svaret i labyrinten - ångesten - utan måste genom det hela för att klara av det och då får de också svaren.

Manuset är så homogent att man blir stum, iinget är en slump utan allt går in i varandra och bildar en fantastiskt textlabyrint som getsaltas på många olika plan. Precis som besättningen måste leta måste vi som ser också söka för att finna och det finns många vägar men bara en som skapar helhet. Som sagt otroligt inteligent.

skådespelarna och regissören arbetar med manuset, man försöker inte finna egna lösningar utan allt är i balans. Det finns dock en scen som är tveksam och det är ibörjan av Kims vandring, hans samtal med en besättnings man är faktiskt ganska dålig.

När jag så avsnittet första gången tyckte jag det var bra, men för varje gång jag har sett om det blir jag mer och mer imponerad gällande perspektivet. Veckans tips; se inte ut! Se in i stället.

5/5

Edited by Kai Dukat
Link to comment
Share on other sites

Non Sequitur

Det tar tid för Wang att hitta rätt balans hos Kim, här gör han det inte. Dock är det på gång; när Kim blir lite tuffare i sin bitterhet så fungerar det riktigt fint. Detta når sin fulländning senare, men här är fröet. wangs osäkerhet kan också ha att göra med manuset, det är ny teräng att utforska och själva intrigen är lite luddig. Men jag gillar när de oförståliga tar form av en människa. Det blir liksom lite rollspel på något sätt.

Det finns som sagt saker som haltar en del i detta avsnitt, men som sagt VOY har en otroligt snygg förpakning vilket även här räddar avsnittet till en 3.a. VOY är unika gällande snyggheten när det gäller ST, allt är så snyggt och välgjort . På detta sätt garanterar man på något sätt alltid en god underhållning. Detta avsnitt är ett typ exempel, jag sticker ut hakan och säger att hade någon annan ST-serie gjort detta avsnitt hade det blivit riktigt dåligt.

3/5

Link to comment
Share on other sites

2.5 - Non Sequitur

Ett avsnitt som jag uppskattar mycket. :D Jag gillar att avsnittet tar plats på Jorden. Sedan att det har blivit en sorts tillfällig tidsavvikelse som gör att Kim befinner sig på Jorden (när vi alla vet att han borde finns på Voyager på andra sidan av galaxen) i en alternativ verklighet, där han aldrig har tjänstgjort på Voyager, är kanske lite svårt att greppa. Speciellt den delen då en utomjordisk varelse (som ser mänskligt ut) berättar för Kim var har är och varför han är där! Vad är det för varelse egentligen..? :huh: Men jag måste säga att det är intressant att se hur Starfleet ser på saken angående vad som hände Voyager. Det är alltid roligt att se scener med framtidens Jorden... :lol:

Lite förvånad var jag över att se Tom Paris där ochså..och det är tur att han är med! Kim skulle inte ha klarat sig utan Tom! Men jag måste säga att Kim ändå klarar sig rätt så bra. Här bevisade han att han inte bara är en del av besättningen. Ännu en gång är det intressant att se hur Tom skulle ha varit om han inte hade tackat ja till Janeways förslag...

Betyg: MVG

2.6 - Twisted

Jag håller med Kai Dukat att det är ett bra avsnitt. Det är alltid fascinerande att se besättningen våndas och möta något som de inte förstår. Detta är också det avsnitt som enligt mitt tycke var det som man fick en mera respekt för de olika karaktärerna, däribland Kathryn Janeway och Torres. Jag älskar de olika scenfrekvenserna som avsnittets story erbjöd och speciellt hur allt tycktes komma tillbaka till holodäcket.

Avsnittet ”Twisted” tillhör ett av de bästa avsnitten som Voyager gav

.

Betyg: MVG+

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Kanske dags att återuppta den här tråden nu?? I med Voy i DVD:n vet ja... :D

Avsnitt 2.5 - NON SEQUITUR

Rent generellt gillar jag sådana här "tänk-om"-avsnitt. Hur skulle det kunna ha blivit om omständigheterna var annorlunda?? Men framför allt så gillar jag att fundera på vad jag själv skulle göra om jag hamnade i samma situation. Om jag vaknar upp en dag och inte är var jag borde vara. Hur skulle jag ha gjort om jag varit Harry Kim i det här avsnittet?? Skulle jag bara spela med? Gå iväg till jobbet när jag inte visste vad jag skulle göra? Eller skulle jag vägra, och uppsöka en psykolog? Harry har ju dessutom varit en av dem som längtat hem mest, borde det inte vara frestande för honom att bara sätta sig in i sitt liv där och stanna kvar. Slippa vara vilse i deltakvadranten?

Och som Kathryn Archer gillar jag att avsnittet utspelar sig på Jorden, även om det inte är verkligt. Det är roligt att se lite hur det ser ut, efter att ha sett hundratals avsnitt som utspelar sig i rymden. Jag skulle vilja se ännu mer av en stjärnflottists vardag på jorden... kanske en intressant programidé för nästa ST-serie? Star Trek: Headquarters...?

Storyn är intressant, men det som drar ner betyget för mig är att Harry Kim är en tråkmåns. Han är inte tillräckligt intressant för att bära hela huvudansvaret för ett avsnitt själv, utan hjälp av de övriga. Det skulle ha varit intressant att se Tuvok vakna upp på Vulcan istället. Hur skulle han och hans logiska resonemang klarat av den situationen?? :)

En annan negativ aspekt är att det inte finns någon kemi mellan Harry och Libby. Jag köper inte deras förhållande alls... Dåligt castingjobb...

Och så lite översättningsgnäll: warp coil schematic översatt med SPOLSKEMAT. Vad är SKEMAT? :D

Betyg: 6 av 10

Link to comment
Share on other sites

Avsnitt 2.6 - TWISTED

Avsnittet inleds med att Kes fyller 2 år. Det är intressant att de har skapat en ras som lever en mycket kort period om man jämför med vulcaner och klingoner som kan bli väldigt gamla - jämfört med människor (även om människor rent generellt verkar bli äldre i ST-världen än nu...). Men jag skulle vilja veta hur stora ocampa-barn är när de föds. Eller hur fort de växer. Eller är ocampa-år mycket längre än vanliga "människo-år"?

Kes borde ha varit runt 1 år när hon kom ombord på Voyager, och ser ut att vara ungefär 20 människo-år... Ocamporna borde rent logiskt ha en fenomenal tillväxttakt... Det skulle hur som helst vara intressant att få veta mer om dem... även om jag helst skulle se någon annan ocampa än Kes då såklart :)

Innan jag kommer till det verkligt bra med den här avsnittet så vill jag gnälla lite. Jag stör mig enormt på Neelix svartsjuka. När han och Kes letar efter hennes hytt och han blir svartsjuk på att hon vet var några av de manliga besättningsmännen bor - det gör mig galen. Jag vet att svartsjuka är är en totalt ologisk känsla, men jag köper inte det där. Det är såna där saker som gör att jag inte gillade Neelix första gången jag såg VOY. Nu har jag ändrat mig - jag gillar den lilla prickiga talaxiern, men inte i det här avsnittet.

Men nu är det slutgnällt.

Det här är ett FANTASTISKT avsnitt. Det är fascinerande hur regissören lyckas skapa en gotisk stämning i den här ultramoderna, nästan kliniska miljö. Labyrinterna börjar subtilt och man vet inte om det bara är i karaktärernas huvud. Men ingenting är där det ska och till slut så ser man att skeppet är fysiskt påverkat.

Men det jag gillar bäst är ändå att trots att de försöker förhindra det som händer så är de hjälplösa. Till slut måste de acceptera faktum och bara vänta på sin eventuella undergång. Det är unikt inom ST, för alltid när de råkar ut för okända fenomen så kan de lösa det på ett eller annat sätt, genom en briljant och oortodox lösning. Men inte här.

Jag gillar samtalen som utspelar sig när de tror att de ska dö. Meningsutbytet mellan Tuvok och Chakotay. Paris å Kim "Are you afraid?" Och jag gillar att t o m Tuvok uppvisar orostecken - när han sträcker ut handen mot Janeway, som för att få stöd, men också som för att stödja henne.

Det som drar ner betyget lite är ju då green-eyed Neelix. Därför blir betyget "bara" 9 av 10...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Non Sequitur:

Okej intrig men Wangs skådespeleri är riktigt uselt. Men för all del han har ett tufft jobb att kämpa mot det manuset. Om något sådant skulle haända mig skulle jag reagera så mycket starkare och försöka hitta en förklaring med alla medel. Kim går mest omkring och är smått förvånad. Fatta vilka tvivel man skulle få till det egan psyket!

Nja, säger jag till detta avsnitt.

Twisted:

Mycket bra episod. Jag tycker mycket om Voyageravsnitten där hela ensemblen är med, det är då det funkar som bäst i denna serie! Jag tycker också överlag att Voyagers "actionavsnitt" fungerar mycket bra. Det som fascinerar mig mest med Star trek är när min fantasi får sig en chock, och det händer lite i detta avsnitt. Visst är det en mild chock, men det är ändå en spännande tanke, detta med ett rymdväsen som ändrar verkligheten och på detta sätt kommunicerar. Gillar också att de för en gångs skull får ge upp. Lite väl ofta hittar de de mest fantastiska lösningar på problemen, men här tvingas de möta det okända på ett mer påtagligt sätt. Bra att ta ner dem på jorden ibland...

Hurra säger jag till detta avsnitt.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Non Sequitur:

Ett av de absolut sämsta Star Trek avsnitt jag sett. :förbannad:

Uselt skådespeleri, uselt manus, fullt med ologik och när det väl är nåt logiskt så är det fullt med luckor... Blää.

Jag trodde aldrig jag skulle skriva så här om Star Trek som jag uppskattar så mycket! :(

Betyg 1,5/5 (3/10)

Edited by OnO
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Non Sequitur:

Ett av de absolut sämsta Star Trek avsnitt jag sett. :förbannad:

Uselt skådespeleri, uselt manus, fullt med ologik och när det väl är nåt logiskt så är det fullt med luckor... Blää.

Jag trodde aldrig jag skulle skriva så här om Star Trek som jag uppskattar så mycket! :(

TWISTED: Om Non Sequitur var ett av de sämsta avsnitt jag sett så är Non Sequitur det definitivt inte. Non Sequitur är väldigt underhållande, väldigt spännande och avslutningen där de inte visste om de skulle klara sig eller inte var magnefik. Jag blev riktigt rörd d?? Tuvok i livets eventuellt sista stund sträckte fram handen till Janeway. Ingen vill dö ensam.

Mindre bra tyckte bihandlingen med Neelix fortsatta svartsjuka var. Tycker den är lite tjatig vid det här laget. <_<

Sammanfattningsvis: Ett spännande avsnitt som får 3,5/5 (eller 7/10) i betyg! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

2.5. non sequitur

verkar vara en av de få som faktiskt gillar det här avsnittet. jag slutar aldrig förvånas över att det alltid känns som jorden är så avlägsen i star trek. i voyager har det ju sin uppenbara förklaring, men i de övriga serierna känns jorden bara som ett ställe där man sätter in sitt skepp i en rymddocka för reparationer medan man klagar på hur jobbigt det är att vara fast på jorden medan arbetet utförs. just därför gillar jag det här avsnittet. det är ett intressant tankeexperiment av "what if?" kategorin som jag, precis som en föregående talare, alltid har gillat. att wang inte riktigt kommer överens med sin karaktär än har jag i det här fallet överseende med. faktum är att jag gillar den här harry bättre än vad han senare skulle utvecklas till - en evigt trånande och naiv gnällspik. nåja, hur som helst så är avsnittet bra. inte lysande, men bra. betyg: 4/5

2.6. twisted

ett mycket bra avsnitt som är intressant och lite skrämmande på samma gång. just labyrinttematiken är något som verkligen får en människa att känna sig utelämnad. det är ett ofta använt tema i litteratur och film (exempelvis: minotauren labyrint i grekisk mytologi, harry potter & the goblet of fire, the shining etc.) men fungerar ypperligt även här. håller med om att neelix svartsjuka kan bli lite väl påfrestande ibland. man kan ju tänka att neelix som klarat sig undan en väldig massa farligheter innan han och kes kom ombord på voyager skulle ha lite mer skinn på näsan och inte ta åt sig så förbaskat mycket hela tiden. nåja, utöver detta är manuset fruktansvärt välskrivet och scenografin är fantastisk. bland mina femmor i voyager, därav:

betyg: 5/5

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...