Jump to content

Koenigsegg siktar på 415 km/t!


Fleetadmiral

Recommended Posts

Koenigsegg_ccxr.jpg

För alla som gillar snabba bilar och speciellt när det är en svensk bil inblandad.

I Expressen kan man läsa att Koeniggsegg CCXR Edition siktar på att slå det nuvarande rekordet på 412 km/t satt av Ultimate Aero TT. Modellen är projekterad att nå 415 km/t och förväntas göra ett världsrekordförsök under nästa år. CCXR har 1018 hästkrafter och gör 0 - 100 km/t på 2,9 sek.

Link to comment
Share on other sites

Du verkar ha koll på det här med sportbilar Fleetadmiral. Var det inte så att Koenigsegg hade problem med ekonomin för några år sedan. De sålde för lite. Stämmer detta, och hur går det för dem i dag internationelt, jämfört med de andra bilarna i klassen?

Edited by Unkas
Link to comment
Share on other sites

Jo, du har rätt Unkas, Koenigsegg har faktiskt gått back vartenda år sedan företaget blev till. Och man undrar förstås varför dom har fortsatt. Men i början av det här året introducerade man bilmodellerna i USA och försäljningen har sedan dess ökat. Man nådde en brytpunkt i somras och det verkar som man för första gången kommer att gå med vinst :) .

Annars har dom haft det riktigt knackigt om man jämför med dom flesta av konkurrenterna.

Link to comment
Share on other sites

För visso dyra. Men kund-segmentet som en sådan bil riktar sig emot, har säkert inga problem med att lägga ut hundra tusen dollar extra, om de har bestämt sig för att de vill ha bilen.

USA käns som rätt marknad för Koenigsegg. Där fins det många med gott om pengar. Bra vägar och stora bilmässor att visa bilen på. Vi får hoppas att vändningen ekonomiskt är permanen, så att de kommer kunna lyckas med sitt m??l på 415 km/t.

Link to comment
Share on other sites

Jo, normalmodellen är svindyr, men Bugattin är ännu dyrare.

Fast den version man ska försöka slå rekordet med kommer bara att byggas i sex exemplar (därför kallas den Limited Edition) och priset är ruggigt högt, över 15 miljoner kronor! (Ingen annan superbil kommer i närheten tror jag)

Ett skäl till att den är så vansinnigt dyr är att hela bilen byggs i kolfiber, även fälgarna! Bilden ovan föreställer CCX, CCXR är svart och randig (från kolfibern förmodligen).

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

Koenigsegg är otroligt svårkörd för den som inte gått kurser i hur man handskas med superbilar i allmänhet, och Koenigsegg i synnerhet(Företaget har faktiskt egna egna kurser!). Den gemensamma nämnaren för alla som hittills kraschat är att det varit väl optimistiska amatörer som trott att dom behärskat bilen, för att sen oftast hamna i diket eller kraschat in i något. :)

Betänk att värstingen accelererar från 0 till 100 på 3 sekunder! Det är otroligt lätt att spinna runt bilen om man inte är superförsiktig på gasen och styrningen. Bilen har väldigt bra vägegenskaper, i det brittiska TV-programmet Top Gear hade en Koeniggsegg länge varvrekordet, och på racerbanan Nürbüring satte nyligen en Koenigsegg CCGT (Le Mans variant) nytt varvrekord alla kategorier.

Link to comment
Share on other sites

En äkta miljöbil med andra ord <_<

Jo, faktiskt! Värstingmodellen "CCXR Limited Edition" går på biobränsle (etanol). Se bilden. Notera också att bilen är "randig" genom kolfibern. Att man valt etanol beror inte främst på miljöaspekterna dock, utan för att man får mer "kraft" i motorn genom etanolet.

Koenigsegg_CCXR_Edition_small.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...