Jump to content

Japan sänder upp rymdseglare


Nyhet

Recommended Posts

ikaros_100503.jpgJapan, genom sin rymdorganisation JAXA, kommer om två veckor skicka ut en rymdfarkost som enbart drivs med hjälp av solvinden och dess 14 meter stora draksegel. Rymdseglaren fungerar ungefär som en segelbåt och kan både kryssa, segla på läns och i halvvind. Seglet är belagt med en tunn film av solceller som genererar elektricitet åt systemen ombord. Med en rymdseglare kan man ta sig både till Merkurkius, som ligger närmast solen, och Jupiter som ligger en bra bit ut i solsystemet (och förstås alla månar och planeter däremellan), utan att det behövs något extra bränsle.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

hm, om man har flera segel som kan man ju fokusera solljuset på en viss del av skeppet så borde man lätt kunna svänga också.. och med rätt fokus på vattenbehållaren så borde man ju lätt kunna koka/avdunsta vatten för återanvändning och kanske också en god kopp te på färden :visslar:

Edited by Lexx
Link to comment
Share on other sites

Såg förresten en intressant dokumentär om att vi faktiskt kan bosätta oss på Merkurius, med vissa förbehåll. Det är ca +400 grader på solsidan och -200 på nattsidan, men däremellan finns ett ca 50km brett bälte som kan ge en mer behaglig temperatur. Denna zon flyttar sig relativt långsamt, bara 3km/timme, så en bosättning där hade behövt flytta i samma hastighet.

En annan möjlighet är Venus, men inte på ytan som är alldeles för ogästvänlig men i zeppelinare uppe i atmosfären där temperaturen är precis lagom. Venus har en tjock atmosfär som är lätt att "flyta" på verkar det som :-)

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...