Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Fysiken i Star Trek

Skriven av:
Kategori: Skönlitteratur

Navigering

« Boktitel »
« Utgivningsdatum »

Beskrivning

Äntligen en svensk bok om Star Trek! Ja, svensk och svensk? Den är i varje fall översatt till svenska.

Lawrence M. Krauss är professor i fysik vid Case Western Reserve-universitetet och kompis med den inte helt okände Stephen Hawking.

I hans bok "Fysiken i Star Trek" tas vi med på en resa in i möjlighetens land. Vem har inte någon gång undrat över om det är fysiskt möjligt att "beamas" upp till Enterprise. Visst fungerar Heisenberg kompensatorn i Star Trek, men skulle något sådant kunna fungera i verkligheten? Här får du svaret!

Se även det engelska originalet: The Physics of Star Trek.

Fjärrlån: Boken går att fjärrlåna på svenska bibliotek.


Recension

Om du har läst boken och vill tycka till om innehållet, så kan du skriva en egen recension och skicka in den till oss.

Av Trekzine

Det här är ingen bok som letar fel hos Star Treks författare, alltså ingen "Nittpickers guide", utan en vetenskaplig debatterade bok ur en teoretisk fysisk synvinkel på det hela. Här gäller det att hålla reda på sin Newton och Minkowskis teorier om "krökt rymd" och framförallt på Einsteins kluriga relativitets-teori. Lawrence M. Krauss är som sagt en erkänd fysiker och, hör och häpna, hängiven Star Trek-entusiast. Han tar upp saker som warpspeed, holosviter, wormholes och dilitium-kristaller.

Men även solen har sina fläckar? Strömbergs förlag och i synnerhet översättaren Stefan Lindgren borde ta sig både en och annan tankeställare. Visst är det berömvärt att någon vågar ge ut en Star Trek-relaterad bok på svenska, men? Det får ju inte gå till överdrift! Här översätt allt, allt från serieavsnitten namn till ren vedertagen Star Trek-jargong. Vem säger "Stråla upp mig, Scotty" eller känner igen avsnitten "Tidspilen", "Skenbilder" eller "Rymdskeppet mitt". Det hade kanske varit allra bäst om översättaren låtit bli dessa översättningar. Som trekker får man så att säga tänka tillbaka ett översättningssteg till engelska igen om man vill slå upp något i till exempel Star Trek Encyclopedia.

Hur som helst bjuder "Fysiken i Star Trek" på en stunds tankeväckande läsning för den som gillar Star Trek.

Litteratur presenterad av: Trekzine
Fysiken
  • Utgiven:
  • Förlag: Strömberg
  • Översättning av: Stefan Lindgren
  • Språk: Svenska
  • ISBN: 91-7151-096-6
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter