Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

I Am Not Spock (nytryck 1997)

Skriven av:
Serie/film: TOS
Kategori: Facklitteratur

Navigering

« Boktitel »
« Utgivningsdatum »

Beskrivning

Självbiografi av Leonard Nimoy, mer känd som Spock i TOS, TNG och flera av filmerna. Har tidigare givits ut 1975 och i nyutgåva 1979. Se även hans biografi från 1995: I am Spock.


Recension

Om du har läst boken och vill tycka till om innehållet, så kan du skriva en egen recension och skicka in den till oss.

Av The Holy Three

Leonard Nimoy är och kommer för alltid att ihågkommas för hans livs roll som Mr. Spock. Han kommer alltid förknippas med ett par spetsiga öron, sneda ögonbryn (för oss jordbor), hans Vulcan Neck Pinch och hans förmåga att alltid vara lugn och sansad och kunna vara logisk i vilka situationer som helst.

Mr. Nimoy är väl medveten om detta, det var han redan 6 år efter seriens slut, år 1975 när han först satte sig ner och började skriva på denna bok. Detta är grunden till vad boken handlar om, vad han går igenom i sin vardag med denna karaktär förevigad i både kropp och själ. Den har lämnat ett fotspår i både hans karriär som skådespelare och privatliv.

Att Nimoy har humorn i behåll och att han är ödmjuk mot sina fans är både trevligt och nödvändigt, annars hade det varit en pina för honom varje gång någon främling frågar honom vart hans spetsiga öron är.

 

Självklart ägnas inte hela boken åt karaktären Spock och Nimoys reflektioner om densamme. Vi får även veta lite mer om Nimoys karriär innan det stora genombrottet han fick med Star Trek, och får även en insyn om hur hans karriär gått efter Star Treks slut vilket är extra intressant för den som är ett fan utav Nimoy utöver hans gestaltning utav Spock. För Mission: Impossible-fansen kan det vara värt att tillägga att han spenderar närmare ett kapitel till hans upplevelser med den serien. Teater är också en stor del av Nimoys karriär vid denna tidpunkt i hans liv, det är något han verkligen brinner för, det förstår man på sättet han uttrycker sig om tiden på scenen i de olika föreställningarna. Han pratar också om sin nyfunna passion för professionell fotografering, och berättar hur allt startade och hur han tycker sig ha funnit något han vill arbeta med i framtiden (idag är det hans riktiga yrke då han gett upp skådespeleriet bortsett från den nya Star Trek-filmen). Tillsammans med detta får vi även se flera sällsynta bilder på Nimoy från flertalet filmer och teaterföreställningar han varit med i genom tiderna.

 

Att Spock är mer än en karaktär för Nimoy får man snabbt veta när man läser boken, han tog rollen och jobbet väldigt seriöst, det var ingen dussinroll för honom. Faktum är att om Nimoy inte hade haft ett så stort inflytande hos Roddenberry & co hade karaktären kanske inte blivit den ikon den idag är och har varit i över 40 år. Exempel på saker han bidragit med är den klassiska Vulcan hälsningen, the Vulcan Neck Pinch etc, alltså flertalet ikoniska saker bidrog Nimoy med själv. Hade han problem med ett manus eller agerande som kändes "out-of-character" för karaktären så tog han upp det och oftast gjordes ändringar om problemet han pekat ut stämde. Bevis på detta får vi genom personliga memos vi får läsa som han både fått och skickat till Gene Roddenberry, Gene Coon med flera där han tar upp specifika problem med vissa manus och ageranden utav Spock som han inte gillade. Mot seriens slut blir hans irritation större då han anser att de förlitar sig på hans karaktärs sedvanliga beteende och inte ger honom mycket att jobba med.

 

Höjdpunkter i boken är de meningsutbytena han gör med sig själv och karaktären Spock, det ger en massa skratt. Han gör också en lista på några utav hans personliga favoritavsnitt, utöver det ger han också sina synpunkter på varför de är hans favoriter, vilket är väldigt intressant att läsa.

 

Allt som allt är detta en mycket intressant bok som är ett måste för fans utav Star Trek, Leonard Nimoy och hans odödliga karaktär Spock! Nu ska jag få tag i uppföljaren till denna bok, I Am Spock, skriven 1995, 20 år efter denna bok. En recension på den lär även komma i sinom tid.

Betyg: 10 av 10

10 10 10 10 10 10 10 10 10 10

Litteratur presenterad av: Pjotr'k
I am not Spock
  • Utgiven:
  • Förlag: Buccaneer Books, USA
  • Språk: Engelska
  • ISBN: 1568496915
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter