Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Star Trek Memories

Skriven av:
Bokserie(r): Biografier och memoarer, TOS (facklitteratur)
Kategori: Skönlitteratur

Navigering

« Boktitel »
« Utgivningsdatum »

Beskrivning

Memoar som täcker William Shatners hela tid i originalserien 1966-1969. Här beskrivs Shatners och Leonard Nimoys nära vänskap som senare har hållit hela deras liv, alla (?) skämt som ägde rum på och runt inspelningarna av alla inblandade (särskilt då Gene Roddenberry), sanningen bakom Kirk och Uhuras första kyss, Nichelle Nichols överraskande fan som övertygade henne att inte lämna serien, vad som verkligen hände med Rand och kommendör Pike och mycket mer. Mer än 120 foton är med i boken.

Se även
Boken har även getts ut i pocketupplaga i maj 1994 (ISBN 0061092355) och ljudbok i november 1993 (ISBN 0061092355). William Shatner har senare, tillsammans med Chris Kreski, gett ut en memoar över händelserna efter originalserien och under filmerna, läs mer under Star Trek Movie Memories.

Alternativ omslagsbild (pocket)


Recension

Om du har läst boken och vill tycka till om innehållet, så kan du skriva en egen recension och skicka in den till oss.

Av The Holy Three

William Shatner, mannen som spelat Captain James Tiberius Kirk som alla runtom i världen känner till i över 25 år, fick år 1992 den ypperliga idén att sätta sig ner och skriva ner sina sina och även andra medverkares minnen om serien som skulle komma att bli historisk, en milstolpe i Sci-fi universumet. Resultatet blev denna bästsäljande och mycket informativa bok.

 

Shatner börjar boken med att ta oss med till Gene Roddenberrys väg till framgång, från att ha varit polis till att bli en manusförfattare för diverse serier. Vi får mycket intressant info om den långa och jobbiga vägen Roddenberry hade till att göra Star Trek en möjlighet. Först den långa processen bakom skapandet av seriens första pilotavsnitt The Cage, sen den något mindre långa (dock fortfarande jobbiga) process bakom skapandet utav seriens andra pilotavsnitt Where No Man Has Gone Before. Problem under seriens gång var det gott om. Budgeten var så låg att de fick vrida och vända på varje slant och komma på olika drastiska sätt (som att leta i sopcontainers efter props) att hålla budgeten på den nivå den var satt. Cheferna på Paramount gjorde det inte lättare för någon, inte dom på Desilu heller. Trots produktionssvårigheterna påverkade det inte upplevelsen att jobba med serien alltför mycket, det berättas bl. a om de många spratt Gene Roddenberry & William Shatner utförde för att lätta upp stämningen bland skådespelarna & alla andra som jobbade med serien. Shatner beskriver alla medverkare som en familj under den tiden de jobbade med serien.

 

Trots att Star Trek var Gene Roddenberrys skapelse och trots att han var dess hjärta och själ så är det inte bara honom som vi har att tacka för Star Treks stora framgångar, det görs väldigt tydligt från början utav författaren William Shatner. Bakom mannen fanns ett gäng människor med en omatchad talang inom de olika områden som tillsammans gjorde Star Trek till det vi känner till idag.

 

William Shatner är som sagt inte den enda vi får höra från i denna bok. Inför boken har han intervjuat en stor mängd skådespelare och personer som jobbat bakom kameran. Producenter, manusföfattare, skådespelare och regissörer är bara en liten del av de människor bakom skapandet utav Star Trek vi för höra ifrån. Nichelle Nichols, George Takei, Dorothy Fontana, Leonard Nimoy, Majel Berrett, Bob Justman & Walter Koenig är bara några stornamn som är med och ger sina berättelser under sin tid i Star Trek i den här boken.

 

Vi får följa med genom hela seriens gång, vi får se den utvecklas genom huvudrollsinnehavaren och andra involverades egna ord. Vi får även ta del utav privata memos som skickats emellan de medverkande i serien, ibland tar dessa upp lättare saker, andra gånger är det en hårdare ton vi får läsa. Från Gene Roddenberrys yngre dagar till seriestarten, från säsong ett till säsong tre, det är en resa från start till slut. Shatner räds heller inte för att ta med delen i boken där han för första gången får veta att han inte var så omtyckt utav medskådespelarna Nichelle Nichols, George Takei, Water Koenig & James Doohan. Det är i och med den här boken som dessa dispyter först blev kända.

 

Boken är en väldigt intressant läsning, minst sagt. Det är ett definitivt måste för alla fans utav originalserien som startade allting, serien som gjorde Star Trek vad det är idag; Ett fenomen utan dess like! Härnäst kommer uppföljaren till denna bok, Star Trek Movie Memories läsas och recenseras.

Betyg: 10 av 10

10 10 10 10 10 10 10 10 10 10

Litteratur presenterad av: Pjotr'k
Star Trek Memories
  • Utgiven:
  • Förlag: HarperCollins Publishers, USA
  • Språk: Engelska
  • ISBN: 0060177349
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter