Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Snabbsök efter personBläddra

A-D E-H I-L M-P Q-T U-X Y-Ö
Visa alla

Yvonne Craig

Om personen

Yvonne Craig föddes den 16 maj 1937 i Taylorville, Illinois.

 

Hon gick tekniskt sett inte ut gymnasiet eftersom hon saknade ett poäng i idrott. Det hindrade henne dock inte från att upptäckas av den ryskamerikanska balettmästaren Alexandra Danilova, som rekryterade henne till balettsällskapet Ballet Russe de Monte Carlo. Craig blev balettsällskapets yngsta corps de ballet-dansös.

 

Hon lämnade balettsällskapet år 1957. Samma år gjorde hon sin filmdebut i dramafilmen Eighteen and Anxious. Året därpå syntes hon i TV-serierna Perry Mason och Schlitz Playhouse, och därefter tog hennes skådespelarkarriär fart på riktigt, med många nya roller varje år.

 

Star Trek-fans minns henne som orionskan Marta i TOS-avsnittet Whom Gods Destroy, som ofta syntes i seriens eftertexter. För många är hon dock betydligt mer känd som Batgirl i 60-talsserien Batman. Craigs erfarenhet som balettdansös kom till god användning, eftersom hon inte hade någon stuntkvinna för den fysiskt krävande rollen.

 

Yvonne Craig har fått höra från många kvinnor som såg henne som en förebild, som bevisade att "tjejar kan göra allt som killar kan". The Huffington Post har beskrivit henne som en tidig pionjär för kvinnliga superhjältar i TV.

 

Efter att Batman lades ner fortsatte Craig att vara mycket aktiv i både film och TV i tio år till. Senare i livet arbetade hon som mäklare och engagerat sig i rättvisefrågor (såsom gratis mammografi för kvinnor som inte har råd annars), men hon gav aldrig helt upp skådespelarkarriären; hennes senaste framträdande var som röstskådespelare för den animerade TV-serien Olivia, där hon hörs i 29 olika avsnitt inspelade mellan 2009 och 2011.

 

Yvonne Craig dog i sitt hem den 17 augusti 2015 efter en längre tids kamp mot bröstcancer. Hon blev 78 år gammal.


Spelade karaktärer

Text markerad med denna färg är ej kanon
Yvonne Craig
Födelsedatum:
Dödsdatum:
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter