Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Star Trek: D-A-C

Utgivningsdatum: 2009-05-08
Utvecklare: Naked Sky Entertainment
Utgivare: Paramount Pictures Games
Genrer: Action, Förstaperson, Strategi
Plattformar: Playstation 2, Windows PC, Xbox360
Spellägen: Singel, on-line (upp till 12 st)
Era: Star Trek XI

Star Trek: D-A-C är ett dataspel som kommer att lanseras tillsammans med den nya Star Trek-filmen. Ett kort som gör reklam för spelet medföljer den digitala Blu-ray-utgåvan av första säsongen av Star Trek TOS. D-A-C utvecklas för spelkonsol, men kan eventuellt även komma på PC. Spelet baserar sig ganska säkert på spelmotorn Unreal Engine 3 och ramverket Ageia PhysX (om man går på Naked Sky Entertainments - se utvecklare ovan - tidigare titlar). Det blir förmodligen ett "lättviktsspel", dvs. knappast i klass med t.ex. Star Trek: Online.

 

Star Trek: D-A-C är ett arkadliknande 3-D skjutaspel (vyn är från ovan) som inte kräver speciellt mycket innan man kommer in i det. Ändå innehåller det en hel del strategiska element som kanske kan tilltala spelare som inte nöjer sig med att bara kunna "meja" ner fienden. Det finns tre olika sätt att spela på (singelkampanj, flerspelsläge on-line och on-line i team) och varje nivå i kampanjen ska ta ungefär 10 minuter. Du kommer att kunna samla/skydda resurser, och uppgradera skepp med nya vapen och system.

 

Spelaren kan direkt kontrollera flera typer av rymdskepp och slåss för Stjärnflottan mot Romulanska stjärnimperiet. Upp till 12 spelare kan bilda lag och slåss mot varandra. I varje fraktion kan man välja mellan fem olika typer av skepp: missilkorvett, supportfregatt, bombskepp, stridsskepp och flaggskepp. För Stjärnflottans del utgörs flaggskeppet av USS Enterprise NCC-1701 från filmen Star Trek XI.

 

J.J. Abrams som varit involverad i utvecklingen har bl.a. sett till att musik och ljudeffekter kommer att tas från filmens SFX. USS Enterprise från filmen ingår, liksom flera andra skepp med varierande bestyckning, deplacement och hastighet.

 


Övrigt

Arter: Människor, romulaner, m.fl.

 

Förkortningen D-A-C står förmodligen för de ursprungliga spellägena: Deathmatch, Assault, Conquest (sv: På-liv-och-död, angrip, erövra). Ytterligare ett spelläge har tillkommit för PC och Playstation: Survival (sv: överlevnad. För spelaren gäller det att hålla ut så länge som möjligt mot allt häftigare anfallsvågor av fiendeskepp).

 

Ett demo kan laddas ned från Steam. Observera dock att du måste ha installerat Steam och vara registrerad hos Steam först, det görs enkelt med den gröna ikonen längst uppe till höger och det kostar inget.


Systemkrav

Microsoft XBox

Sony PlayStation (Utges: 2009-11-12)

PC (Utges: 2009-11-12):

OS: Windows XP, Vista, 7

Processor: Intel Pentium 4 - 2400 Mhz eller AMD Athlon XP 2400+

Minne: 1024 MB (XP) eller 2048 MB (Vista/Windows 7)

Grafik: GeForce 6600 GT eller ATI Radeon X1300-serien med 256 MB videominne

DirectX®: DirectX 9.0c

Hårddidk: 400 MB

Ljud: Direct-X-kompatibelt ljudkort

Stöd för kontrollenhet: XBOX360 Controller


Recension

Av Fleetadmiral

2011-01-13
Betyg: 6 av 10
6 6 6 6 6 6

Det här spelet påminner mycket om de skjutaspel som var vanliga på spelkabinetter i 90-talets spelhallar. Jag tycker inte speciellt mycket om att spela över nätet, men för den som tycker det är kul verkar det alltid vara något på gång. Själv föredrar jag singelspelläget. Man kan välja mellan fem olika typer av Federationens rymdskepp (jaktskepp, bombskepp, supportfregatt, flaggskepp och missilkryssare) var och en med sina egna unika egenskaper. Dessa ställs mot motsvarande romulanska fiendeklasser (du kan även välja att spela som romulan). Varje skeppsklass kan uppgraderas under spelets gång genom att man plockar upp olika föremål i rymden. Varje skepp genereras på nytt tre gånger. Om man hinner skjuta ut sig med flyktkapseln - innan ens rymdskepp förstörs - och håller kapseln intakt några sekunder behåller man det mesta av vad man samlat på sig under föregående omgång.

 

På skärmen kan man hela tiden följa hur mycket poäng man samlat på sig och hur många fiendeskepp som förstörts. Är man riktigt skicklig kan man ta sig genom alla fem nivåerna med allt hätskare anfall för varje nivå. Skicklighet lönar sig också genom att man stiger i graderna och kan hamna på topplistan. På skärmen visas även energinivå, sköldarnas och vapnens styrka och hur mycket tid man har kvar. Man kan också få upp en sektorkarta som visar en större del av rymden.

 

Star Trek: D-A-C är ett typisk tillfällighetsspel (causual game). Inte speciellt avancerat men ändå ganska roligt, åtminstone till en början innan det kan börja bli tjatigt. Det är välgjort även om allt sker i 2d, dock med en anstrykning av 3d. Allt går väldigt fort och det känns minst sagt kaotiskt. På minussidan måste sägas att det är lite segt att styra skeppet, och inte helt lätt att undkomma fiendens skjutande. På plussidan är förstås spelets pris; det kostar inte ens hundra kronor!
Betyg

Behövs tre eller fler betyg för att betyget ska visas

1 besökare har betygsatt detta spel.
Ditt betyg:

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter