Jump to content

Projekt Voyager: avsnittsdiskussioner


Pjotr'k

Recommended Posts

*************************************

Projekt Voyager är en studiecirkel där vi diskuterar avsnitt av Voyager-serien. Projektet initierades den 3 november 2004 i diskussionen Voyager säsong 2 dvd av Kathryn Archer.

Varje vecka väljs två avsnitt från Voyager serien, som vi i förväg bestämmer att vi ska se för att sedan diskutera avnitten här över forumet. När veckan har gått och nya avsnitt börjar diskuteras (i särskild diskussion) så är samtidigt diskussionen i princip över här, men om det finns synpunkter efteråt så är det inget som hindrar att diskussionen fortsätter. Om diskussionen blir väldigt aktiv kanske vi t.o.m. väntar med att se nya avsnitt för att det är så kul att diskutera de föregående!

Diskussionen skall vara om händelser, arter, planeter och andra företeelser i de aktuella avsnitten och jämförelser med andra avsnitt ur andra serier är välkomna.

Om diskussionen om en viss sak tar överhand så kanske det i vissa fall skulle vara lämpligt att starta en egen diskussion för detta (om där inte finns en sådan diskussion). En forumledare kan då enkelt flytta över de inlägg som hör dit, så att vi får en bättre helhet.

Välkommen till diskussionen. Här diskuterar vi de avsnitt som står noterat i undertiteln. Nya diskussioner kan skapas allt eftersom vi startar på två nya avsnitt. "Studiecirkelns" ledare är Kathryn Archer.

********************************

Efter detta gör vi troligen juluppehåll, eller åtminstone att vi förlänger denna diskussion någon vecka!

********************************

Veckans avsnitt är:

1.7 - Eye of the Needle

Optimismen stiger ombord på Voyager, när Harry Kim hittar ett "rymdhål". När man undersöker fenomenet i hopp om att det skall hjälpa Voyager tillbaka till vårt solsystem, upptäcker besättningen att "rymdhålet" bara är 30 centimeter brett. Ett försök att sända ett radiomeddelande hem resulterar bara i att Voyager får kontakt med en vetenskaplig Romulansk expedition ...

Mer info:

http://www.startrekdb.se/avsnitt/avsnitt.p...&avsnitt_id=1.7

http://www.startrek.com/startrek/view/seri...sode/68832.html

1.8 - Ex Post Facto

Under ett besök på en främmande planet blir Tom Paris anklagad och dömd för mord på en av invånarna. För att reda ut vad som hänt, ger kapten Janeway sin säkerhetschef Tuvok order om att undersöka saken. Under tiden tvingas Paris, som en del av sitt straff att återuppleva offrets sista stund om och om igen var 14:e timme. Detta kommer snart att ge honom obotliga psykiska skador ...

Mer info:

http://www.startrekdb.se/avsnitt/avsnitt.p...&avsnitt_id=1.8

http://www.startrek.com/startrek/view/seri...sode/68834.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Eye of the Needle

En av de bättre avsnitten i Voyager. Intressant att de enda Voyager får kontakt med är en Romulan som dessutom är från det förflutna. Detta är Voyagers första försök att kontakta Starfleet och jag måste säga att jag gillar avsnittet.

Avsnittet har allt! :vulcan:

Kul att få se en Romulan på Voyager. Jag tror att det är det enda avsnittet med Voyager och romulans. Man kan ju undra vilken reaktion det gav när/om romulanska regeringen fick reda på att det finns en Starfleet skepp på andra sidan galaxen. Till min förvåning tyckte jag att han var väldigt "snäll" för att vara en Romulan (jmf med de andra romulans som jag har sett under årens gång). Det är synd att det har varit så lite avsnitt / handling med Romulans. Fast å andra sidan, hur många Romulans finns det i Delta kvadranten... :D Jag skulle gärna vilja se en konflikt mellan Starfleet och Romulans.

Betyg: MVG

Ex Post Facto

Äntligen får man se säkerhetschefen Tuvok i action. Handligen är inte en av de bästa, dock tycker jag att det är underhållande. Avsnittet påminner mycket om krimiserierna och detektivserierna som visas på tv. Jag måste säga att jag tycker att Tom Paris är väldigt tråkig i avsnittet.

Betyg: G

Edit: Jag har varit borta under jullovet. Pjotr'k har varit vänlig att hjälpa mig med att posta nästa avsnitt! ;) Tack!

Edited by Kathryn Archer
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Eye of the Needle

Ett bra och spännande avsnitt. Lite synd bara att det kom så tidigt i säsongen, hade det varit mot slutet hade man kanske trott (ett kort tag iaf) att de skulle kunna komma hem. Men nu visste man på en gång att det var något ruttet i Danmark och att de inte skulle kunna ta sig hem, av vilken anledning det nu vara månde.

Som Kathryn sa så var romulanen väldigt trevlig och tillmötesgående. Men det kanske helt enkelt beror på att han inte var militär?

Dock har jag självklart några synpunkter :)

FRÅGA:

Är det så att ett maskhål måste ha båda ändarna i samma galax? Har det sagts någonstans? Vad är det som säger att ett maskhål inte kan ha ena änden i deltakvadranten, Vintergatan och andra i gammakvadranten, Andromedagalaxen? De förutsätter automatiskt att maskhålet de hittar kommer att dyka upp någonstans i vår galax, och Tuvok säger att det är 75% risk att det inte leder till alfakvadranten. Men är egentligen inte oddsen ännu sämre? Kan inte andra änden av maskhålet leda vartsomhelst i universum så att chansen för att maskhålet slutar i alfakvadranten är 0.000001% eller nåt?

När Kes är hos Janeway och pratar om doktorns rättigheter beställer hon spenatjuice med päronsmak :sjuk: Och hon säger att det var Paris som introducerade denna väldigt nyttiga drink för henne. Och så klagar Paris på Neelix matlagning?! :D

Sen vill jag gnälla på en sak som egentligen inte har att göra med avsnittet, men är det någon mer än jag som har märkt vilka ruttna översättningar det är i VOY-boxarna? När Kes frågar doktorn: Doctor, did you notice how rudely that officer treated you? så översätts det med Märkte du hur snutig han var?. Snutig? Wtf is that? :)

Betyg: 7/10

Link to comment
Share on other sites

Ex post facto

Ett ganska ointressant avsnitt, inte speciellt dåligt men inte speciellt bra heller. Egentligen gillar jag detektivhistorier i rymden, men var inte Tuvoks "bevis" i slutet lite väl tunna? En hund? Och att mannen som stod bredvid fru Ren var lika lång som henne, medan Paris är längre? Men å andra sidan så i ett samhälle där man helt förlitar sig på minnen för att döma och bestraffa en brottsling kanske det räcker? De var ju förvisso baneaner och inte människor, men det är ju i alla fall bevisat att människors minnen inte direkt är jättepålitliga....

Och när baneanerna låter Janeway&co ta med Paris till VOY, borde de inte ha skickat med en vakt av något slag för att försäkra sig om att de inte skulle lämna omloppsbanan?

Sen tycker jag att straffet är lite väl grymt, eller hur? Tuvok sa att de utövade dödsstraff innan den här metoden fanns, men är inte det nästan humanare i jämförelse? För att var 14:e timme få uppleva att man blir mördad, är inte det ungefär som att bli mördad minst en gång om dagen?

Men som sagt, ganska trist avsnitt. Paris var trist. Tuvok var trist. Utomjordingarna var trista. Inte ens doktorn var speciellt rolig. *om det hade funnits en gäsp-smiley hade jag klistrat in den här* :)

Betyg: 4/10

Link to comment
Share on other sites

"Eye of the needle" håller jag med de föregående om att det är ett bra avsnitt. Tycker också att det borde kommit senare eftersom man fattar att något kmmer att gå fel. Dock lyckas deras frustration tränga genom rutan när inte ens deras brev någonsin kommer fram (klurigt med tempus i den meningen).

"Ex posto facto" var faktiskt min första bekantskap med VOY, då när det sändes på SVT. Jag blev dock positivt överraskad då jag mindes det som ganska tacky, nu tyckte jag att det var helt ok. Gillar alltid när man får se saker ur olika vinklar (det finns ett bra TNG-avsnitt på det temat), men det kunde byggts ut mer, olika sidor av samma skeende. Nu var det ganska självklart att frun hade med saken att göra, det gick inte att tro att Paris var den skyldige. Håller med om att bevisningen var tunn. Kändes lite krystat att få in spionerikonflikten, för mig hade det varit troligare att det var ett planerat passionsmord.

Link to comment
Share on other sites

"Eye of the Needle" är en av första säsongens bästa avsnitt. Telek R'Mor är en mycket intressant karaktär, han är flerdimensionell och sympatisk. Jag också tycker om faktum att avsnittet inte koncentrerar på bara en karaktär, men nästan helt ensemble har någonting att göra. Jag föredrar sådana avsnitt.

"Ex Post Facto" var det första avsnittet av Voyager som jag någonsin har set. Då gillade jag det inte. Jag var övertygad att det var en dålig kopia av andra avsnitt av alla Star Trek serier: det hade funnits ofta tidigare att en officer hade varit åtalad och man kunde tro att han hade dödat någon, till exempel på TOS: "Court Martial". TNG: "A Matter of Perspective", DS9: "A Man Alone" och "Dax".

Men nu gillar jag avsnittet. Tuvok rädda situationen och bevisar att Tom är inte skyldig ... hur kunde jag inte gilla det? ;)

Link to comment
Share on other sites

Eye of the Needle

T'Maras synpunkter är helt acceptabla i mina öron. Jag gillar avsnittet och särskilt då Telek R'Mor. Skådespelaren gör här en fantastisk insats i att tolka hans person! Betyget på avsnittet blir bra, även om det kändes för tidigt i serien att det faktiskt skulle kunna lyckas att ta besättningen hem. Så även om slutet var delvis uppenbart blir det 8/10.

Ex Post Facto

Lösningen med hunden gillar jag skarpt. Tuvoks prestation var underbar och han fick verkligen tänka till på så många plan innan han fann svaret. Tom Paris blev jag dock redan här irriterad på. Dessutomvar flera av de övriga (tillfälliga) rollprestationerna lite svaga, IMM. Betyget blir 5/10, men om det bara hade berott på Tuvoks roll hade det blivit betydligt bättre!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Eye of the Needle är verkligen en av säsongens absoluta höjdpunkter!

En otroligt bra story med många oväntade vänningar! Bra karaktärsutveckling och en intressant gästroll med Rolulanen.

Det som inte är så bra är möjligen hur extremt "kvinnligt tjusig" ;) de gjort Janeway på natten i hennes hytt lol och att det blir lite för mycket "Åh nej inte det med" och egentligen väldigt förutsägbart att de inte skulle klara att komma hem, serien har ju precis börjat. Trots detta lyckas man med att göra avsnittet interssant och spännande, fantastiskt!

Betyg 9/10

Ex Post Facto tillhör det sämsta avsnitten av säsongen i mitt tycke.

Det är helt enkelt tråkigt! Skådisarna gör bra insatser och Tuvok är helt klart mycket bra men storyn är seg helt enkelt.

Betyg 5/10

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

1.7 Eye of the Needle

Det absolut bästa och mest spännande avsnittet så här långt.

Jag älskar maskhål! Men som många sagt här innan, man vet att de inte kommer hem så här tidigt i serien, men däremot visste man ju inte om de skulle få fram ett meddelande eller inte.

Romulanen var fantastisk, bra spelad och mångbottnad. Man riktigt såg hur han försökte hålla distansen men inte riktigt lyckades när han blev påmind om sitt barn som han ännu inte fått se.

Manskapets besvikelse när de fick höra att Dr. R'Mor dog fyra år innan han skulle skicka budskapet till federationen var en stark upplevelse.

Och EMH's förundran när han upptäcker hur folk börjar bry sig om honom tyckte jag var fint. "There's one more request, something of a... a personal nature. l would like... a name."

Betyg: 8/10

Link to comment
Share on other sites

1.8 - Ex Post Facto

Gäsp...

Deckarhistorier hör väl inte till mina favoriter, hade jag gillat det så hade jag försökt köpa Columbo eller Ellery Queen på DVD, inte Voyager.

Hormonbomben Tom Paris kan som vanligt inte hålla händerna i styr (släng er i väggen Kirk, Riker, Bashir) utan sladdar in till fru upptagen och ställer till det för sig, för visso är Robin McKee en mycket attraktiv kvinna men som starfleetofficer måste man väl ändå tänka sig för lite....

Det roligaste med episoden är väl ändå Tuvok i bästa Hercule Poirot stil på slutet. Och när Paris säger: "Oavsett om du gillar det eller inte så har du får en vän idag." Men det räker inte för att rädda denna episoden. Jag skulle inte orka titta på den igen vilket man brukar orka när det gäller star trek...

Betyg: 4/10

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...