Jump to content

Vad skulle hända: befolkad planet i solsystemet?


contec

Recommended Posts

Låt oss säja att vi människor hittar en extra befolkad planet i vårat solsystem, vilket vi studerar på avstånd och kommer fram till att dom inte är lika avancerade som vi är. Kanske är dom

några 100 år tillbaka i utvecklingen och har ännu inte börjar änns tänka på rymdfärder.

Hur skulle vi göra då, skulle Nasa skicka dit ett rymdskepp och landa det och likt någon billig scifi film från 50-talet, stiga ut och säja "We come in peace"

Eller skulle vi skapa något Prime Directive lag som säjer att vi inte skall kontakta civilisationer om dom inte är tillräckligt avancerade.

Jag tror att nasa/regeringarna skulle kontakta dom och sedan skulle vi "förstöra" deras kultur genom att krossa deras syn på universum och kanske skulle dom tycka att vi är som dom elaka utomjordingar som vi har matas med från Hollywood i så många år.

Kanske skulle dom till och med bli som den där underrasen (reman) som romulans har som. slavar.

Ush hemska tanke...

The prime directive :

"As the right of each sentient species to live in accordance with its normal cultural evolution is considered sacred, no Starfleet personnel may interfere with the healthy development of alien life and culture. Such interference includes the introduction of superior knowledge, strength or technology to a world whose society is incapable of handling such advantages wisely. Starfleet personnel may not violate this Prime Directive, even to save their lives and/or their ship, unless they are acting to right an earlier violation or an accidental contamination of said culture.

"When contacting planets making normal progress toward a free and unified society, a Starfleet officer shall make no identification of self or mission; No interference with the social development of said planet; No references to space, or the fact that there are other worlds of more advanced civililisation."

Conny

Link to comment
Share on other sites

mja, jag tror nog inte att mänskligheten direkt skulle förstöra en utomjordisk kultur vid första anblick. det hade ju kunnat bli rätt stora svårigheter med vilka uppfattningar de har kontra våra eftersom dessa antagligen skiljer sig åt rätt rejält. för att inte tala om de fysiska förutsättningarna. de kanske inte alls (troligen inte) ser ut som vi, kommunicerar som vi, andas samma syre/kväveblandning som vi osv. där uppstår ett direkt kontaktproblem.

ok, låt oss för diskussionens skull säga att de liknar oss någorlunda och deras planet består av ungefär samma typ av luft som vår. ett första logiskt steg skulle ju då vara att samla information om planeten och dess innevånare, först på avstånd och när vi inte kunnat lära oss mer från distansobservationer hade en agentverksamhet tagit vid. med hjälp av kosmetiska effekter och information uppsnappad från planetens radioeter (eller dylikt) placeras valda personer i befolkningscentra för att lära sig mer om kulturen och för att observera dess praktiska applikation.

världens länder hade säkerligen inte kunnat enas om vad man sedan skulle göra. skulle man skicka en delegation? skulle man låta dem vara ifred? skulle man vänta tills de visar en önskan att fara ut i rymden? etc. såvida inte usa, ryssland, kina eller japan hade beslutat sig för att göra egna expeditioner (detta eftersom dessa länder har råvarukapaciteten/kunskapen att åta sig ett sånt här uppdrag på egen hand) skulle diskussionerna just stanna vid det - diskussioner. jordens största intergalaktiska fiende, byråkratin, har slagit till igen. ;)

nej, men skämt och sido, om en expedition nu hade skickats iväg tror jag att den mycket riktigt skulle följa en form av prime directive. en internationell delegation hade inte släppts iväg utan strikta regler för hur man ska sköta det kanske viktigaste uppdraget i jordens historia. ett helt nytt kapitel i internationell rymdlag hade fått skrivas - first contact with alien civilizations. det stora hotet hade väl varit om de globala företagen hade fått för stort inflytande i hur lagen formulerades. ett skräckscenario som heter duga hade varit en annan värld med en mcdonaldskedja...

Link to comment
Share on other sites

Det stora rymdskeppet landar och luckan öppnas, med vidsträckta händer säjer varelsen i öppningen "We come in peace, and bring you burgers and coca cola"

Man kan undra om vissa små länder *Host.. nord korea... host* skulle kunna få försej att utomjordingarna är onda och därför skicka iväg en missil eller två.

Många på jorden skulle nog bli xenofobiska, och en ny sorts rasism skulle träda fram.

Hoppas jordens ledade krafter någon gång skapar en federation typ den som finns i startrek.

Conny

Link to comment
Share on other sites

jag tror inte att nordkorea, som användes i exemplet, skulle vara något större problem när vi är så pass avancerade att vi kan skicka en bemannad expedition till en annan värld långt bortom vårt eget solsystem. snarare pekar väl den långtgående trenden på att regimen i nordkorea inte kommer överleva 50 år till som de behandlar civilbefolkningen. anyway, vid den teoretiska tidpunkten tror jag dessutom att det är r??tt enkelt för fn (eller något annat världsomspännande organ) att skjuta ner missilerna innan de kommit särskilt långt.

xenofobin är däremot ett reellt hot. vi såg alla hur det gick i enterprise. <_< ...och som vi alla vet är det på tok för enkelt att vända sig emot något man inte förstår eller som är annorlunda. extrema grupperingar skulle säkert uppstå, men frågan är om de skulle få särskilt mycket makt?

en federation mellan jordens stater är nog inte helt otänkbart i framtiden heller. upptäckten av intelligent liv i universum (i motsats till oss...;)) skulle antagligen binda mänskligheten samman på ett aldrig tidigare skådat vis. samma sak hände ju i star trek när den första delegationen från vulcan landade. det låter minst sagt som ett intressant scenario...:)...å andra sidan kanske det hade blivit annorlunda om den utomjordiska civilisationen var teknologiskt underlägsen vår egen? eller?

Link to comment
Share on other sites

xenofobin är däremot ett reellt hot. vi såg alla hur det gick i enterprise. <_< ...och som vi alla vet är det på tok för enkelt att vända sig emot något man inte förstår eller som är annorlunda. extrema grupperingar skulle säkert uppstå, men frågan är om de skulle få särskilt mycket makt?

En sådan gruppering skulle inte behöva mycket makt, eller en speciell nation att angripa ifrån.

Gerilla krigsföring har ju fungerat i många år, vietnam,irak m,m.

Det skulle bara behövas några personer som blir martyrer eller "karisma-ledare" och alla dom andra skulle arbeta självständigt för att uppnå målet. Det är bara att kolla på tv nu, någon skäggprydd snubbe förbannar och hotar usa: "Ni skall döden dö m,m" sedan ser några snubbar på kanalen och tycker att det han säjer är ok och dom bestämmer sej för att bygga bomber och skada folk.

Conny

Link to comment
Share on other sites

Tänk om det var tvärt om. Att en annan befolkad planet med liknande varelser var otroligt långt fram i utvecklingen jämfört med oss. Skulle vi låta bli eftersom vi skulle princip bli hånade över hur primitiva vi är.

Där kommer vi flygande i nått som liknar en jättestor perkolatorbryggare som landar på deras planer. Dom tittar snopna på våra rymdskepp

Nåja he hmm välkomna till vår planet Naion.

Hur har ni lyckats komma hit i den där?

Längre bort stod deras rymdskep som såg princip ut som rymskepp i Star Trek.

Jo hej på er. Vi är bara lite sega i utvecklingen men vi är bara inne i andra ronden. Snart smäller det till så vår generation blir lika effektiv som eran.

-Oja jaså. Ursäkta mig angående erat bränsle, men. Vi har en lagparagraf som förbjuder förorening över det här värdet. Erat rymdskep har förstörd luften bedrövligt.

Tyvärr måste vi sätta er i finkan och sen får ni avtjäna det med arbete i 190 år.

Va 190 år. Då är jag redan död.

-Vad då. Jag är 570 år hur gammal är du?

Ojsan

Link to comment
Share on other sites

skillnaden ligger väl i att det hade varit otroligt mycket svårare att finansiera och genomföra ett anfall på en annan värld än ett här på jorden? såvida man inte har en cloaking device så kommer man nog inte utanför stratosfären utan att bli upplockad av diverse satelliter och registrerad som "icke-godkänd transport" eller nåt...;)

Link to comment
Share on other sites

Tänk om vi får kontakt med liknande varelser men de är mycket modernare än oss. I och med att vi är så primitiva så känner vi inte till att dom har köpt upp flera galaxer och vår är bara en billig fläck som lätt kan förintas eller erövras.

Nu ställer dom det stora avgörande hur vi ska ha det.

Ska vi gå med i deras lagsystem och bli deras eller att dom förintar oss människor och tar över planeten.

Dom har större resurser än vi har och våra vapen är ingenting jämfört med deras. Vi är helt chanslösa.

Link to comment
Share on other sites

skillnaden ligger väl i att det hade varit otroligt mycket svårare att finansiera och genomföra ett anfall på en annan värld än ett här på jorden? såvida man inte har en cloaking device så kommer man nog inte utanför stratosfären utan att bli upplockad av diverse satelliter och registrerad som "icke-godkänd transport" eller nåt...;)

Med tanke på hur mycket rymdskrot som flyger runt jorden just nu så kan det bli svårt för andra att attackera oss, om dom inte bombar oss från rymden.

Conny

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Vi skulle förmodligen åka dit och sedan drabbas dom av våra bakterier/virus och konsekvenserna blir nog inte skoj. Se på urinvånarna i Nord- och Sydamerika... massor dog när europeerna "hälsade" på. Deras immunförsvar anpassade sig till slut men då var det försent.... både religion och civilation förstörd/krossad.

Våra ledare kommer säga så oerhört tråkigt och sedan koloniserar vi deras värld och tar roffar åt oss deras naturresurser. Urinvånarna placerar vi på reservat eller på zoo.

Någon som känner för att flytta? ;)

Link to comment
Share on other sites

Vi skulle förmodligen åka dit och sedan drabbas dom av våra bakterier/virus och konsekvenserna blir nog inte skoj. Se på urinvånarna i Nord- och Sydamerika... massor dog när europeerna "hälsade" på. Deras immunförsvar anpassade sig till slut men då var det försent.... både religion och civilation förstörd/krossad.

Våra ledare kommer säga så oerhört tråkigt och sedan koloniserar vi deras värld och tar roffar åt oss deras naturresurser. Urinvånarna placerar vi på reservat eller på zoo.

Någon som känner för att flytta? ;)

Risken är lika stor att vi dör av DERAS sjukdomar. Européerna kan knappast beskyllas för de amerikanska urinvånarnas svaga immunförsvar. Vad skulle de göra, åka dit i Hazmat-dräkter? De visste inte ens vad bakterier och virus var för något, de trodde sjukdom berodde på onda demoner för tusan! De la grunden för vad som senare skulle bli en av civilisationens ledstjärnor. De uppvisade också en nyfikenhet och en upptäckarlust som man bör beundra.

Att sen religioner som kräver dagliga människooffer dog ut som en konsekvens ska vi bara vara glada över. I det stora hela så var upptäckten av, och senare, koloniseringen och civiliseringen av Amerika helt av godo. Skulle du hellre se de stackarna fortfarande sitta i sina svinkalla tält, hungriga, och sjuka med sjukdomar vi lätt kan bota idag, rädda för att grannstammen ska döda dem för några tuggor mat och en filt?

Vurmet för vildar är bland det värsta som finns. Det kunde inte ha gått på något annat sätt, det är bara att inse.

Med dom regeringar vi har just nu i världen blir det nog krig

Ja, interplanetärt krig. Det låter lönsamt. Eller så kunde man skippa det. Priset för att bara köpa deras prylar skulle vara avsevärt mindre än att utrusta beväpnade rymdskepp och miljontals soldater.

Rule of Aquisition nr. 35. Peace is good for business. ;)

Edited by Kashked
Link to comment
Share on other sites

Ja, interplanetärt krig. Det låter lönsamt. Eller så kunde man skippa det. Priset för att bara köpa deras prylar skulle vara avsevärt mindre än att utrusta beväpnade rymdskepp och miljontals soldater.

Rule of Aquisition nr. 35. Peace is good for business. ;)

Inte behöver man skicka beväpnade rymdskepp och soldater till planeten, det räcker med att skicka atombombs raketer/ biologiska vapen m,m sedan kan man skicka satelliter för att se om någon fortfarade lever.

/Conny

Edited by contec
Link to comment
Share on other sites

Ja, interplanetärt krig. Det låter lönsamt. Eller så kunde man skippa det. Priset för att bara köpa deras prylar skulle vara avsevärt mindre än att utrusta beväpnade rymdskepp och miljontals soldater.

Rule of Aquisition nr. 35. Peace is good for business. ;)

Inte behöver man skicka beväpnade rymdskepp och soldater till planeten, det räcker med att skicka atombombs raketer/ biologiska vapen m,m sedan kan man skicka satelliter för att se om någon fortfarade lever.

/Conny

Och poängen med det skulle vara...?

Vore krigsföring så enkel skulle jänkarna inte stå upp till knäna i blod i Irak. Om du förväntar dig att faktiskt få ut någonting av ett krig kan du inte bomba sönder stället, eller göra det obeboligt. För att inte tala om vad opinionen skulle säga om en sån aktion.

Målet med krig är inte att döda människor/utomjordingar, det är att påtvinga en annan sin vilja med lägsta möjliga kostnad. Om vi förutsätter att utomjordingarna är mindre avancerade än vi som trådskaparen gjorde, samt att de inte är något hot mot oss, så är fredlig handel det klart bästa alternativet. Med deras troligen underutvecklade sinne för affärer så kunde jordlingar lätt vinna över marknaden med billiga produkter som utomjordlingarna saknar.

Om vi å andra sidan gick i krig med dem skulle vi i bästa fall göra planeten obebolig, i värsta fall spendera miljarder och åter miljarder för att upprätthålla en ockupattion som inte gav någon vinst.

Link to comment
Share on other sites

Och poängen med det skulle vara...?

Vore krigsföring så enkel skulle jänkarna inte stå upp till knäna i blod i Irak. Om du förväntar dig att faktiskt få ut någonting av ett krig kan du inte bomba sönder stället, eller göra det obeboligt. För att inte tala om vad opinionen skulle säga om en sån aktion.

Målet med krig är inte att döda människor/utomjordingar, det är att påtvinga en annan sin vilja med lägsta möjliga kostnad. Om vi förutsätter att utomjordingarna är mindre avancerade än vi som trådskaparen gjorde, samt att de inte är något hot mot oss, så är fredlig handel det klart bästa alternativet. Med deras troligen underutvecklade sinne för affärer så kunde jordlingar lätt vinna över marknaden med billiga produkter som utomjordlingarna saknar.

Om vi å andra sidan gick i krig med dem skulle vi i bästa fall göra planeten obebolig, i värsta fall spendera miljarder och åter miljarder för att upprätthålla en ockupattion som inte gav någon vinst.

:D USA har ju Precisions bomber som kan träffa en 50 öring på flera mils håll. Nu har ju inte dom funkat överhuvudtaget i Irak MEN dom skulle nog träffa dom viktiga byggnaderna på den andra planeten... bara man skickar tillräckligt många så skall nog någon träffa rätt och sedan visar man upp bilder från just den sprängningen och glömmer dom andra missarna.

Bästa sättet att ta över den andra planet vore att infiltrera regeringen /dom styrande på planeten. Skulle ta lite längre tid men skulle om det lyckades göra att man unvek mycket blodspill/matriella skador.

/Conny

Link to comment
Share on other sites

Och poängen med det skulle vara...?

Vore krigsföring så enkel skulle jänkarna inte stå upp till knäna i blod i Irak. Om du förväntar dig att faktiskt få ut någonting av ett krig kan du inte bomba sönder stället, eller göra det obeboligt. För att inte tala om vad opinionen skulle säga om en sån aktion.

Målet med krig är inte att döda människor/utomjordingar, det är att påtvinga en annan sin vilja med lägsta möjliga kostnad. Om vi förutsätter att utomjordingarna är mindre avancerade än vi som trådskaparen gjorde, samt att de inte är något hot mot oss, så är fredlig handel det klart bästa alternativet. Med deras troligen underutvecklade sinne för affärer så kunde jordlingar lätt vinna över marknaden med billiga produkter som utomjordlingarna saknar.

Om vi å andra sidan gick i krig med dem skulle vi i bästa fall göra planeten obebolig, i värsta fall spendera miljarder och åter miljarder för att upprätthålla en ockupattion som inte gav någon vinst.

:D USA har ju Precisions bomber som kan träffa en 50 öring på flera mils håll. Nu har ju inte dom funkat överhuvudtaget i Irak MEN dom skulle nog träffa dom viktiga byggnaderna på den andra planeten... bara man skickar tillräckligt många så skall nog någon träffa rätt och sedan visar man upp bilder från just den sprängningen och glömmer dom andra missarna.

Bästa sättet att ta över den andra planet vore att infiltrera regeringen /dom styrande på planeten. Skulle ta lite längre tid men skulle om det lyckades göra att man unvek mycket blodspill/matriella skador.

/Conny

Lite svårt att infiltrera regeringen hos en annan art bara...

Link to comment
Share on other sites

Lite svårt att infiltrera regeringen hos en annan art bara...

Beror bara på hur dom ser ut, plus man behöver ju inte själv göra det.

Man skulle kunna anställa spioner/agenter från den planetens art. Människan bakom allt skulle inte kunna bli spårad om han har folk som anställer folk i sin tur, tillslut blir det svårt att veta vem som styr allt.

Det finns många exempel av denna typ i startrek serierna. bland annat i tredje säsongen av ENT

/Conny

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
Det stora rymdskeppet landar och luckan öppnas, med vidsträckta händer säjer varelsen i öppningen "We come in peace, and bring you burgers and coca cola"

Man kan undra om vissa små länder *Host.. nord korea... host* skulle kunna få försej att utomjordingarna är onda och därför skicka iväg en missil eller två.

Många på jorden skulle nog bli xenofobiska, och en ny sorts rasism skulle träda fram.

Hoppas jordens ledade krafter någon gång skapar en federation typ den som finns i startrek.

Conny

En positiv sak. Nu är mänskliheten uppdelad i "raser". Vita, svarta o.s.v. När det finns utomjordingar så blir vi alla jordingar. :)

Link to comment
Share on other sites

skillnaden ligger väl i att det hade varit otroligt mycket svårare att finansiera och genomföra ett anfall på en annan värld än ett här på jorden? såvida man inte har en cloaking device så kommer man nog inte utanför stratosfären utan att bli upplockad av diverse satelliter och registrerad som "icke-godkänd transport" eller nåt...;)

Med tanke på hur mycket rymdskrot som flyger runt jorden just nu så kan det bli svårt för andra att attackera oss, om dom inte bombar oss från rymden.

Conny

Då finns det kanske skräp runt andra planeter också. Vi borde utrusta skeppen med jätte damsugare som suger upp allt skräp, pressar ihop det till en boll som vi sedan skuter ner på deras huvudstad. Och vi har inte slösat någon ammution. Muuhahahaha... :D

Link to comment
Share on other sites

jag tror att de flesta företagen skulle vilja sätta upp gruvor, oljeplattformer och använda de "primitiva" som man kanske skulle kalla dem som billig arbetskraft. kolla bara hur det är här på Jorden . och eftersom politiker lyssnar mer på rika företagschefer än på vi vanliga människor skulle det bli Irak en gång till . men sen tror jag inte att ens amrikaner skulle vilja se sina söner och döttrar ge sej av flera hundra tusen mil till mars och dö för att oljemiljadärer ska kunna bli ännu rikare

Edited by K´hogh son of Klintoch
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...