Jump to content

Star Treks sovarskepp kan bli möjligt med ny hiberneringsmetod


Nyhet
 Share

Recommended Posts

hibernation_081019.jpgFör riktigt långa bemannade färder vore det en stor fördel om man kunde försätta besättningen i ett slags dvalliknande tillstånd. Redan färderna till Mars beräknas kunna ta upp emot tre år. Länge har man trott att enda lösningen skulle vara att kyla ner kroppen (till åtminstone 30 grader), för att få livsprocesserna att sakta ner. Allra bäst vore om man kunde få kroppen i ett slags kryostatiskt tillstånd (där blodet fryser till is). Metoden är emellertid resurskrävande och kan ge svåra skador på kroppen.

Istället lanserar nu Dr Warren Zapol vid Harvard Universitys medicinska fakultet en helt ny idé där man istället för att kyla ner kroppen andas in gas från ruttna ägg eller sumpgas (svavelväte)! Försök med möss har visat att kroppens processer kan sakta ner med så mycket som 50% (man planerar att fortsätta försöken med får och schimpanser). Om besättningen på ett rymdskepp t.ex. andades in en blandning av vanlig narkosgas (i kontrollerade mängder) och svavelväte skulle resursbehovet på rymdskeppet sänkas dramatiskt, samtidigt som kroppens åldrandeprocess skulle kunna sänkas avsevärt.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

blev väldigt fundersam över detta, sen när blev tiden helt plötsligt 3 år för en resa till mars. Jag har hört att det ska ta ca 6 månader. Och sen kunde man ha skrivit att kroppstemperaturen skulle sänkas från 37 till 30 grader. Som det står nu, med ordet kyla i samma mening tror man att det menas 30 minusgrader.

JAF: Du har nog ganska rätt om att man inte är vaken när man sover, jag har aldrig hört talas om någon som kan vara både vaken och sova samtidigt :P

Måste tilläga att jag tycker att nyheterna har förlorat kvalite under den sista tiden.

Link to comment
Share on other sites

Märk väl att en resa till Mars kan ta upp till tre år, beroende på hur planeterna befinner sig i förhållande till varandra, och vilken framdriftmetod som används. Sex månader anses allmänt vara absoluta minimum. Exemplet med Mars är mest en illustration. När man säger att temperaturen sänkts till 30 grader är plusgrader underförstått (speciellt som det ligger närmast kroppstemperatur), annars skulle man skrivit 30 grader minus för att förtydliga. Läs gärna artikeln från källan och jämför.

Har du vaknat på fel sida NX-01?

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...