Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Den mänskliga hjärnan kan vara replikerad inom 10 år

Enligt professor Henry Markram vid Brain Mind Institute i Schweiz är en komplett syntetisk hjärna biologiskt och tekniskt möjlig att konstruera inom 10 år. Det största hindret tror Markram är de enorma finansiella investeringar som behövs.

Hjärnan är förstås otroligt komplex med biljoner synapser, miljarder neuroner, miljoner proteiner och tusentals gener. Men de är ändå ändliga till antalet. Redan med dagens teknik är det möjligt att med omvänd ingenjörskonst (s.k. reverse engineering, RE) återskapa delar av hjärnan. Exempelvis har man visat lyckade resultat med att efterlikna neuronernas funktioner med hjälp av kolnanorör.

Professor Markram: En modell av hjärnan skulle kunna kunna kopplas till en superdator och fungera som ett sorts undervisnings- och diagnostikverktyg i samhällets tjänst. Inom rymdforskningen skulle den artificiella hjärnan kunna användas för att överse funktionerna på t.ex. ett rymdskepp, eventuellt kopplad till en syntetisk röst för att underlätta kommunikationen maskin-människa.

[Bilden visar ett diagram över en specifik del av hjärnan med artificiella enheter som verkställare av hjärnfunktioner]

Senast i forumet

Bokutgivningar

Det finns inga aktuella utgivningar just nu.

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter