Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Ett steg närmare rymdliften

En robotklättrare med kraft levererad från en markbaserad infraröd laser lyckades i onsdags ta sig upp en 1 kilometer lång lina som hängde från en helikopter. Forskarlag från Missouri, Alaska och Seattle samlades vid Rogers Dry Lake i Mojaveöknen för att genomföra det revolutionerande testet. Robotklättraren tog sig upp två gånger med en hastighet av 4 m/s (4 min upp till helikoptern) och vann med det ett utsatt pris på 2 miljoner dollar från NASA.

Målet med försöket var inte bara att bana väg för framtida rymdlifter utan också visa att det går att driva en farkost från stort avstånd med hjälp av en stråle som försörjer motorn på roboten med elektricitet.

Rymdlifter har den stora fördelen mot de traditionella rymdraketerna att de kan användas om och om igen och inte behöver ha en flykthastighet för att övervinna jordens gravitation. En lina tusentals kilometer lång är i den ena änden fäst vid en markstation och i den andra änden vid en rymdplattform som ligger i en fast position i en geosynkron bana.

Senast i forumet

Bokutgivningar

December 2021:

Aktuella träffar

  • 21:a december -21
    Övriga grupper: IVPN

Alla årets träffar »

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter