Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

NASAs version av replikatorn klar för test på ISS

Det är kanske inte som att beställa "Te, Earl Grey, hett" och få en ångande dryck i sin hand, men inte långt ifrån. Electron Beam Freeform Fabrication Device (sv. enhet för friformstillverkning med elektronstråle) är en maskin utvecklad vid NASAs Langley Research Center som utgående från en ritning bl.a. kan tillverka reservdelar för flygplan, rymdstationer och rymdskepp.

Gången är följande: En detaljerad 3-dimensionell ritning matas in i maskinens dator med en beskrivning av hur detaljen ska konstrueras, innifrån och ut. Maskinen bygger därefter upp detaljen lager-för-lager med hjälp av en elektronstråle och smält metall (t.ex. aluminium) som flödar in i tillverkningskammaren. En fascinerande detalj är att maskinen kan skapa legeringar eller andra sammansättningar i realtid (såsom att bädda in optiska glasfibertrådar) just innan föremålet byggs upp. Två andra fördelar är att tillverkningsprocessen är mycket billigare än motsvarande tillverkning med konventionella metoder och att man kan åstadkomma detaljer med egenskaper som är helt omöjliga att uppnå genom traditionella metoder.

Planen är att en kompaktare version av maskinen så småningom ska skickas upp till den internationella rymdstationen (ISS).

(Bild: exempel på detalj som tillverkats i maskinen)

Senast i forumet

Bokutgivningar

Oktober 2021:
November 2021:
December 2021:

DVD & Blu-ray-utgivningar

Blu-ray:
  • 15:e november -21
    Star Trek: Discovery, säsong 3
DVD Region 2:
  • 15:e november -21
    Star Trek: Discovery, säsong 3

Visa fler utgivningar ...

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter