Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Gigantiskt hål upptäckt på Månen

Den japanska månkretsaren SELENE har med sin högupplösande markkamera upptäckt ett 64 meter brett och över 80 meter djupt lodrätt lavahål inom regionen Marius Hills på Månen. Inom forskningskretsar kallar man dessa hål för "skylights" (sv. takhål).

Att bygga en bas i en månkrater eller på ett månhav har traditionellt ansetts vara det lämpligaste sättet. Men med upptäckten av det första lavahålet har man fått revidera den uppfattningen. Ett djupt hål med väggarna täckta av stelnad lava anses kunna bli det ideala skyddet mot UV-strålning, högenergipartiklar, de extrema dagliga temperaturväxlingarna och meteoritnedslagen. Dessutom bör kostnaden för att bygga en månbas minskas rejält.

Möjligheten finns också att det upptäckta lavahålet innehåller ett nätverk av underjordiska lavatunnlar (dvs. närmast ett grottsystem!), vilket förstås vore än bättre för en framtida bas.

SELENE har även upptäckt en ytterst tunn atmosfär på 100 km höjd ovanför månytan. Exosfären (som den då kallas) består av joner som alstras genom att månytans material växelverkar med jordens magnetfält.

[Klicka på bilderna för förstoringar]

Senast i forumet

Bokutgivningar

Det finns inga aktuella utgivningar just nu.

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter