Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Flottor av rymdseglare kan ta sig runt i solsystemet

När civilisationerna spred ut sig över jorden utnyttjade köpmän och resanden vinden för att med sina segelfartyg handla, flytta runt människor, varor och information mellan olika platser. Nu ser det ut som rymdseglare kommer att göra samma sak med solsystemet, åtminstone till en del. Flottor med "dataklippers" kan snart komma att cirkla runt i solsystemet och samla in väldiga mängder vetenskapliga data från resor i djuprymd och vid passager över jorden sända ned informationen till markbaserade mottagare med stor bandbredd.

Det australienska företaget Thales Alenia Space har skissat på en plan att skapa just ett sådant nätverk med soldrivna rymdfarkoster som går i väldiga slingor i solsystemet och samlar in och skickar data, om och om igen. Förhoppningen är att man ska kunna bygga upp nätverket någon gång under 2020-talet.

Den japanska rymdseglaren IKAROS har redan visat att framdrivningssättet är tillräckligt snabbt för att det ska gå fortare att få fram informationen på detta sätt än med de traditionella metoderna (dvs. genom att en rymdfarkost strömmar informationen till oss från plats). Flera andra rymdbyråer ligger också i startgroparna med utveckling av sina egna rymdseglare.

Senast i forumet

Bokutgivningar

Juli 2021:
Augusti 2021:
September 2021:

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter