Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

EXTRA: Antimateria inneslutet

Den här nyheten är så viktig att jag ville betona den, dessutom har den ju klara kopplingar till Star Trek. Alla större vetenskapliga tidskrifter rapporterar om det lyckade och revolutionerande experimentet, och även dagstidningarna. Forskare vid CERN har nämligen klarat av att innesluta antimateria, alltså förvara det, under några tiondels sekunder, tillräckligt länge för att man skulle kunna analysera flera viktiga egenskaper hos det (tidigare har antimaterian förintats direkt efter att det bildats). Experimentet var ett samarbete mellan europeiska och amerikanska forskare, även svenska forskare deltog.

 

Antimaterian inneslöts i en speciell atomfälla (Magnetic Field Trap) bestående av en magnetisk flaska, där den viktigaste komponenten är en oktupolmagnet* som håller antimaterian borta från flaskans väggar.

 

Experimenten kommer att fortsätta, och man hoppas både att kunna innesluta mer antimateria och avsevärt förlänga den tid det förvaras. Några av oss får kanske associationer till Dan Browns bok Änglar och demoner, där tjuvar stal antimateria från CERN och hotade spränga Vatikanen i luften med ämnet, men här rör det sig om mikroskopiska mängder.

 

*= Magnetkonstruktion som består av åtta mindre magneter i en ring och med växlande polaritet

Senast i forumet

Bokutgivningar

Februari 2022:

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter