Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Inkräktande planet från en annan galax

Astronomer har för första gången upptäckt en planet i Vintergatan som härstammar från en annan galax. Planeten som är något tyngre än Jupiter kretsar kring en gammal stjärna som slets loss från en liten satellitgalax för mellan 6 och 9 miljarder år sedan. Planeten, HIP 13044, som befinner sig på 2000 ljusårs avstånd ingår i den s.k. Helmiströmmen som högst sannolikt har bildats i en annan galax. Helmiströmmens stjärnor ligger i ett snedställt plan som tar dem ungefär 42 000 ljusår över och under Vintergatans plan.

 

Planetjägaren Scott Gaudi vid Ohio State University säger om upptäckten: Det är dubbelt märkligt: En märklig planet som kretsar kring en märklig stjärna. Stjärnan innehåller nästan inga metaller och jätteplaneten kretsar på ett avstånd från stjärnan som är mindre än Merkurius.

 

Planeten som förefaller vara den enda planeten i systemet tros ha haft följeslagare, men vilka för årmiljarder år sedan slukades av stjärnan (vilket kan utläsas ur stjärnas ovanligt snabba rotation, beroende på det ökade rörelsemängsdmomentet som blivit följden av att planeter fallit in i stjärnan).

Senast i forumet

Bokutgivningar

Juli 2021:
Augusti 2021:
September 2021:

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter