Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Vilka blir först med exaflopdatorn, Kina eller USA?

President Obama har i dagarna skrivit på ett finansieringsprogram för USAs första exaflopdator (1 exaflop motsvarar 1000 petaflops eller 1000 000 teraflops, eller sådär en en miljard gånger snabbare än din hem-PC :-). U.S. Department of Energy har tilldelats strax över 1 miljard kronor för att med början nästa år utveckla en superdator som kommer att slå alla andra med hästlängder, även den 20-petaflopsdator Sequoia som för närvarande byggs vid Lawrence Livermore National Laboratory. Man hoppas att den nya datorn kan stå färdig till kring 2018.

 

Men amerikanarna kanske inte blir först, för kineserna har spikat ett bygge speciellt anpassat för en kinesisk exaflopdator (se bilden) och planerar att ha den färdig till runt 2016.

 

Var står då Europa någonstans? Jo, vi är inte långt efter. Genom sitt Partnership for Advanced Computing in Europe (Prace) planerar man att konstruera ett superdatornätverk som spänner över flera medlemsländer (här ingår även Sverige) och som siktar på att nå en kombinerad datorkraft inom exaflopområdet till 2019.

 

Det tar emellertid inte slut här, kvantdatorer kan ta oss in i zettaflopområdet, men det går i dagsläget inte att sia om när de kan bli verklighet.

 

(Den snabbaste datorn idag är den kinesiska Tianhe-1A på 2,5 petaflops)

Senast i forumet

Bokutgivningar

Juli 2021:
Augusti 2021:
September 2021:

Aktuella träffar

  • 29:e juli -21
    Övriga grupper: IVPN

Alla årets träffar »

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter