Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

ISS så gott som färdigbyggd

Rymdfärjan Discovery är f.n. dockad till den Internationella rymdstationen ISS och har levererat universalmodulen Leonardo (PMM) som bl.a. kommer att användas för fysikaliska, biologiska och biotekniska experiment. Senare i vår sänds modulen AMS-2 (inom cirkel på bilden) upp med rymdfärjan Endeavour. AMS-2 som står för Alpha Magnetic Spectrometer-02 är en oerhört känslig partikeldetektor som också blir det största och dyraste instrumentet dockat till ISS. Det anses allmänt bli lika viktigt för kosmisk strålning som Hubbleteleskopet är för ljus.

 

Det nästan tio ton tunga instrumentet AMS-2 är speciellt utformat för att upptäcka s.k. mörk materia och komma närmare en förklaring på hur universum uppstod. Man vill även ha svar på om det finns galaxer enbart uppbyggda av antimateria (det räcker faktiskt med att upptäcka en enda antiheliumatom för att detta ska vara bekräftat).

 

Inga nya moduler är planerade att sändas upp efter AMS-2, enbart förnödenheter och nya experiment. Dessa kommer att skjutas upp med ryska, japanska och europeiska rymdfarkoster.

 

Livslängden för ISS är beräknad till 2020.

Senast i forumet

Bokutgivningar

November 2021:
December 2021:

Aktuella träffar

  • 7:e december -21
    Övriga grupper: IVPN
  • 21:a december -21
    Övriga grupper: IVPN

Alla årets träffar »

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter