Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

NASA vill placera ett teleskop bortom asteroidbältet

När rymdorganisationer eller institutioner vill uppföra ett teleskop, tittar de i första hand efter ett lämpligt ställe på jorden, eller också vill de placera teleskopet i omloppsbana runt jorden. Men nu vill ett forskarlag vid NASA/Jet Propulsion Laboratory placera ett teleskop långt från jorden för att slippa moln och ljusföroreningar. Man undersöker möjligheten att placera ett rymdteleskop på nästa rymdfarkost som tar sig till det yttre solsystemet.

 

Anledningen är att asteroidbältet förorenar vår vy ut från solsystemet (det s.k. zodiakljuset) och förhindrar tillräckligt bra avläsningar av det utomgalaktiska bakgrundsljuset (EBL), vilket motsvarar allt ljus som tränger in i vår galax från andra ljuskällor i universum. Idén är att placera det optiska teleskopet ZEBRA (Zodiacal dust, Extragalactic Background and Reionization Apparatus) i omloppsbana runt Jupiter eller Saturnus.

 

Med instrumentet räknar man bl.a. med att kunna se de första stjärnorna tändas efter universums mörka tidsålder (fram till ungefär 450 miljoner år efter den Stora smällen).

Senast i forumet

På TV

Bokutgivningar

Det finns inga aktuella utgivningar just nu.

DVD & Blu-ray-utgivningar

Blu-ray:
  • 8:e februari -21
    Star Trek: Picard, säsong 1

Visa fler utgivningar ...

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter