Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Superrymdteleskopet James Webb har fått klartecken att utvecklas vidare

Det extremt dyra teleskopet från NASA som riskerade att stoppas på grund av skyhöga utvecklingskostnader (f.n. 9 miljarder dollar!) har nyligen fått klartecken av den amerikanska kongressen att färdigställas. Det 7 ton tunga jättelika teleskopet är det dyraste vetenskapliga projekt som någonsin genomförts i USA, och då är ändå inte de väsentlig bidragen från ESA (10 %) och Canadian Space Agency inräknade. Med teleskopet kommer man bl.a. att kunna se följande: det första ljuset tändas i universum, stjärnor och planeter födas i stoftmoln, solsystem och de första galaxerna bildas och indirekta tecken på liv (genom planeternas atmosfärer).

 

Spegeln är på 6,5 meter och består av 18 segment täckta med ett tunt lager guld, och drivs av 100 motorer. Spegeln består av det extremt dyra materialet beryllium och slipas med en enorm precision, ned till en atomdiameters tolerans! Instrumenten ombord levereras huvudsakligen av ESA. Teleskopet skyddas mot värmen av en sköld stor som en tennisplan.

 

James Webb-teleskopet kommer att placeras i lagrangepunkt 2 (EML-2) på 1,5 miljoner km avstånd från jorden. Uppskjutningsdatumet är planerat till 2018.

Senast i forumet

Bokutgivningar

Det finns inga aktuella utgivningar just nu.

DVD & Blu-ray-utgivningar

Blu-ray:
  • 8:e februari -21
    Star Trek: Picard, säsong 1

Visa fler utgivningar ...

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter