Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Maglevtåg till låg omloppsbana runt jorden

Att ta sig upp i rymden med raket är inte billigt. Ett kilogram last kostar ungefär 70 000 kr att få upp till låg omloppsbana, och ett kilogram av en passagerare tio gånger så mycket. Men vad är det som säger att vi måste använda raketer? En av uppfinnarna bakom maglevtåget, dr James Powell, har lanserat en radikal idé: Varför inte ta själva maglevtåget upp i rymden?

 

Dr James Powell har tillsammans med dr George Maise utvecklat just ett sådant system, kallat Startram, där en maglevfarkost accelererar genom ett 160 mil långt lufttomt horisontellt rör (på grund av jordens krökning kommer rörets ändöppning att befinna sig ca. 20 000 meter ovanför marken) upp till 28 000 km/t, tillräckligt för att farkosten ska hamna i en stabil låg omloppsbana. I ändöppningen finns ett kraftfält i form av ett plasmafönster som hindrar luft från att strömma in i röret.

 

Den givna frågan är då. Hur hålls röret uppe? Svaret på den frågan är att använda en supraledande kabel i röret på 20 miljoner ampere och en supraledande kabel på marken på 200 miljoner ampere. Genom detta kan röret leviteras magnetiskt med en kraft på fyra ton per meter kabel, fullt tillräckligt för att hålla uppe röret. Röret hålls på plats med hjälp av av s.k. Dyneema-linor.

 

Systemet skulle förstås bli mycket dyrt att bygga, omkring 400 miljarder kronor tror man, och ta runt 20 år. Men uppskjutningskostnaderna skulle minska enormt, runt 350 kr per kilo last!

Senast i forumet

Bokutgivningar

Augusti 2021:
September 2021:

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter