Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Färder i warphastighet kommer _inte_ att se ut som i Star Trek

Det säger fysiker från University of Leicester i England. Vi är från bl.a. Star Trek och Star Wars vana vid att stjärnorna bildar långa divergerande stråk utanför rymdskeppens "framrutor". Men beräkningar visar nu i stället att rymdfararna vid warphastighet kommer att se en mycket kraftig centraliserad glöd (som skulle kräva att rymdskeppen utrustades med solglasögon för att inte riskera rymdfararnas syn).

 

Rymdfararna skulle överhuvudtaget inte kunna se stjärnorna eftersom den höga hastigheten skapar en kraftig dopplereffekt, som leder till att ljuset från stjärnorna försvinner ut från det synliga ljusspektrumet och blir till röntgenstrålning (det vore nödvändigt att skydda rymdskeppet mot strålningen).

 

Annat ljus i universum, som den kosmiska mikrovågsstrålningen (bakgrundsstrålningen som är en rest från den Stora smällen) skulle förskjutas in i det synliga spektrumet.

 

Halvt på skämt säger fysikerna att det är deras förhoppning att framtida Star Trek-filmer kommer att ta hänsyn till vad de kommit fram till.

 

[Klicka på bilderna för förstoring]

 

Senast i forumet

Bokutgivningar

Det finns inga aktuella utgivningar just nu.

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter