Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Vad krävs för att vi ska kunna bosätta oss på Mars?

"Mars kan inte bara vara ett engångsuppdrag," säger Apollo 11-astronauten Edwin "Buzz" Aldrin, andre man på Månen.

 

Han är med i en grupp bestående av astronauter, forskare och rymdbyråer som tänker längre än till bara ett Marsbesök. Även om det inte blir lätt kan en permanent hållbar utpost på den röda planeten vara vår civilisations enda chans att överleva på lång sikt.

 

Det krävs förstås en hel del för att en koloni på Mars ska bli hållbar och självförsörjande. Till att börja med måste varje kolonist få en väl tilltagen boyta med plats för livsuppehållande system, stora förråd och egen odling.

 

Den kanske största utmaningen är att få till en konstant tillförsel av livsmedel. Grönsaker måste t.ex. vara motståndskraftiga mot strålning, lågt lufttryck och låg gravitation. De måste också kunna utnyttja naturligt förekommande ämnen i Mars jord, som sulfater och perklorater. Här sätter man i första hand sitt hopp till genmanipulerade grödor.

 

Nasa:s Marsexpert Richard Zurek tror att en Marskoloni bara kan klara sig själv (utan tidsbegränsning) om den kan hitta en eller flera resurser som den kan använda vid handel med Jorden. Det betyder förstås också att man måste hitta en transportlösning som inte äter upp vinsten, vilket kanske inte bli det lättaste.

Senast i forumet

Bokutgivningar

Det finns inga aktuella utgivningar just nu.

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter