Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Här är astronautens Star Trek-inspirerade besättningsmärke

swanson_m_rke_140607.jpg

Minns ni Steven Swanson, astronauten som blev först med att använda Instagram i yttre rymden, och i och med det även visade upp sin kärlek för både Firefly och Star Trek? Nu visar det sig att astronauten gärna hade tagit sin fandom ett steg till.

 

Visste du att tidiga NASA-astronauter fick namnge sina egna rymdkapslar? Det är lätt att tro att eftersom Mercury-programmet hade skepp med anropsnamn såsom Freedom 7 och en Friendship 7 så måste det också ha funnits skepp som kallats Freedom 6 eller Friendship 4. Men så är inte alls fallet; Mercury-programmet inkluderade faktiskt bara sex stycken bemannade rymdfärder, och sjuan i slutet varje farkosts anropsnamn valdes av astronauterna för att känneteckna sitt medlemskap i den berömda sjumannagruppen "the Mercury Seven", bestående av Alan Shepard, Gus Grissom, John Glenn, Scott Carpenter, Wally Schirra, Gordon Cooper och Deke Slayton.

 

Traditionen att låta astronauter välja sina egna kapslars anropsnamn stod sig i några år, men sedan började NASA tycka att en del astronauter skojade till det lite för mycket. Särskilt var det Gus Grissom som ville kalla uppkalla sin Gemini 3-kapsel efter The Unsinkable Molly Brown, som en referens till hans tidigare uppdrag som kapten för Liberty Bell 7, som hade kraschlandat i Atlanten och sjunkit till havets botten. NASA:s administratörer uppskattade inte Grissoms sinne för humor, men de ansåg åtminstone att det var ett bättre namn än Grissoms andrahandsval: Titanic

 

Den 25 mars 1965 lyfte farkosten Gemini SC3 från Cape Canaveral i Florida, med kapseln Molly Brown och en nöjd Grissom ombord, men sedan dess har det inte varit lika fritt fram för astronauter att namnge sina egna rymdkapslar. För att kompensera för detta och göra NASA-uppdrag lite mer personliga valde astronauten Gordon Cooper att formlägga ett tygmärke för besättningen ombord Gemini 5. NASA godtog märket (fast inte helt utan invändningar), och sedan dess har det varit en tradition att låta astronautgrupper bestämma över formläggningen av sina besättningsmärken.

 

Den här möjligheten tilltalade trekkien Steve Swanson. Han ville ha ett märke som skrek "det här är en riktigt hård typ", och det finns ju få i den här galaxen som är så hårda som klingonerna. Han tog inspiration av ett märke för "the Klingon Brotherhood", och bad sin dotter - som har studerat både datalogi och grafisk formgivning - om hjälp med att anpassa märket för uppdraget.

 

Resultatet blev en Soyuz-raket omsluten av en klingonsk treudd, och med de klingonska tecknen på märkets rand ersatta med besättningsmedlemmarnas namn. Ja, och så bytte de även ut den klingonska bat'lethen mot en satellit; rymdskrot är ett farligt nog hot utan att sätta en massa svärd i omlopp.

 

swanson_via_collectspace_140607.jpg

Bild via collectSPACE.com

 

Dessvärre kom det här märket aldrig upp i rymden; NASAs advokater var tydligen rädda att det skulle uppstå en upphovsrättskonflikt, så även om delar av designen överlevde processen så reducerades just Star Trek-influenserna kraftigt. Väldigt trist, men vi kan ju trösta oss med det faktum att det finns ytterligare ett klingoninspirerat märke ombord den Internationella Rymdstationen!

 

Vad skulle kapten Kirk säga om han kände till det här? Kanske någonting i den här stilen:

 

 

logh lengwI' Qapla'!

Senast i forumet

Bokutgivningar

Det finns inga aktuella utgivningar just nu.

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter