Jump to content

Projekt Voyager: avsnittsdiskussioner


thestargaze
 Share

Recommended Posts

*************************************

Projekt Voyager är en studiecirkel där vi diskuterar avsnitt av Voyager-serien. Projektet initierades den 3 november 2004 i diskussionen Voyager säsong 2 dvd av Kathryn Archer.

Varje vecka väljs två avsnitt från Voyager serien, som vi i förväg bestämmer att vi ska se för att sedan diskutera avnitten här över forumet. När veckan har gått och nya avsnitt börjar diskuteras (i särskild diskussion) så är samtidigt diskussionen i princip över här, men om det finns synpunkter efteråt så är det inget som hindrar att diskussionen fortsätter. Om diskussionen blir väldigt aktiv kanske vi t.o.m. väntar med att se nya avsnitt för att det är så kul att diskutera de föregående!

Diskussionen skall vara om händelser, arter, planeter och andra företeelser i de aktuella avsnitten och jämförelser med andra avsnitt ur andra serier är välkomna.

Om diskussionen om en viss sak tar överhand så kanske det i vissa fall skulle vara lämpligt att starta en egen diskussion för detta (om där inte finns en sådan diskussion). En forumledare kan då enkelt flytta över de inlägg som hör dit, så att vi får en bättre helhet.

Välkommen till diskussionen. Här diskuterar vi de avsnitt som står noterat i undertiteln. Nya diskussioner kan skapas allt eftersom vi startar på två nya avsnitt. "Studiecirkelns" ledare är Kathryn Archer.

********************************

Veckans avsnitt:

2.1 - The 37's

Sammanfattning:

Kapten Janeway och Voyagers besättning löser ett 400 år gammalt mysterium i Jordens historia. Det sker efter att man upptäckt en Ford-lastbil av årgång 1936 drivande omkring ute i rymden! Under försöken att få reda på varifrån bilen kommer, landar Voyager på en närbelägen planet och där gör besättningen ett ännu mer sensationellt fynd. En flygande legend ...

mer info: http://www.startrekdb.se/avsnitt/avsnitt.p...&avsnitt_id=2.1

2.2 - Initiations

Sammanfattning:

Efter att ha räddat livet på Kar, en ung Kazonkrigare, som försökt döda honom, blir Chakotay kidnappad och förd till ett av Kazonernas krigsskepp. Där får Chakotay veta att han nu måste döda Kar.

mer info: http://www.startrekdb.se/avsnitt/avsnitt.p...&avsnitt_id=2.2

2.3 - Projections

Sammanfattning:

Voyagers hologramdoktor aktiveras plötsligt på sjukavdelningen. Han upptäcker att han är ensam ombord och allt tyder på att Voyager övergivits efter en Kazonattack. Under sina försök att komma på ett sätt att hjälpa Voyagers besättning, drabbas hologramläkaren av skador och känner smärta, när han måste slåss med Kazonkrigare, vilka stannat kvar ombord på Voyager ...

mer info: http://www.startrekdb.se/avsnitt/avsnitt.p...&avsnitt_id=2.3

2.4 - Elogium

Sammanfattning:

En märklig livsform, som lever i rymden, tycks plöstligt ha attraherats av Voyager och placerar sig runt skeppet. Samtidigt börjar Kes äta enorma mängder av allt inom räckhåll. Hon läggs in för observation på sjukavdelningen och visar snart upp märkliga symptom. Tillsammans med Neelix måste Kes snabbt fatta ett mycket viktigt och kanske livsavgörande beslut ...

mer info: http://www.startrekdb.se/avsnitt/avsnitt.p...&avsnitt_id=2.4

Link to comment
Share on other sites

37's

Ett märkligt öppningsavsnitt, det är egentligen intetsägande som ett 17de avsnitt kan vara. Men i sin Voyager anda är det snyggt och tryggt. Det snyggaste är den svävande bilen, en helt underbar surealistisk bild som är en fröjd för ögat. Jag är dock inte imponerad av landningen, ja menar herregud har man ett beemsystem är det väll bara att utnyttja detta som författare. Det går helt enkelt för mycket tid.

Men åå andra sidan så fårstår jag att man vill vinna tid för det finns egentligen inget att berätta här. Vi har liksom redan sett dett i TNG. Min favorit där är dock Casion Royal som också var surealistiskt men dock hela tiden.

Men trotts detta negativa omdöme måste man också se till fördelarna. Regin är bra gjord man har en fungerande dramaturgi och skådespelarna är stabila och trovärdiga. Fotot är snyggt och vi får helt enkelt en myckey snygg förpackning som är trygg, snygg, stabil. Underhållningen lider lite och nerven finns inte. Men som sagt ett gott hantverk ska inte föraktas

3/5

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

2.1 - The 37's

Underbar..det är vad jag tycker om avsnittet. Visserligen är det kanske lite overkligt att människor har blivit kidnappade ifrån 1900-talet och att de råkade befinna sig på andra sidan galaxen, där Voyager passerar. Och när de hittar fordonet flygande i rymden är kanske också lite väl overkligt. Jag menar det är ju knappast att de har flugit den dit. Hur hamnade den i rymden egentligen? :huh: Men jag måste säga att scenen då de undersöker fordonet är rolig. Det är synd att man inte får veta mer om hur det kommer sig att männsikorna blev strandade där. Vem var dessa utomjordingar och varför valde det att bortföra dessa människor. (Visserligen får man veta att de använder människor som slavar, men kunde de inte ha valt en annan utomjording som ligger kanske lite närmare dela kvadranten?) Underbart skådespel av Sharon Lawrence som spelade Amelia Earhart och självklart vår egen kommendör Kathryn Janeway! :)

Paris: Captain, I think I should tell you I've never actually landed a starship before.

Janeway: That's all right, Lieutenant. Neither have I.

Janeway: Am I the only one who is so intent on getting home? Is it just me? Am I leading the crew on a forlorn mission with no real hope of success?

Chakotay: You're not alone. I want to get home too. And there's not a day that goes by when I don't hear someone mention Earth.

Earhart: Put yourself in my shoes, Captain. If you were me, would you believe your story?

Sen får man inte glömma scenen när de landade skeppet för första gången. En höjdpunkt i avsnittet... :D

Betyg: MVG++

Edited by Kathryn Archer
Link to comment
Share on other sites

2.4 - Elogium

Ett stort avsnitt för karaktären Kes. Även om jag inte direkt är jätteförtjust i karaktären Kes, så måste jag säga att skådespelaren som spelar Kes gör ett bra jobb. Det finns roliga inslag i avsnittet som alltid uppskattas. Till exempel på roliga scener är då Kes börjar at äta jord och allt annat och scenen då Doc masserar hennes fötter som en del av ritualen. Ett hyfsat bra avsnitt!

Betyg: VG

Link to comment
Share on other sites

2.2 Initiations

Ett skådespelarravsnitt, dessutom ingen tillfällighet att det är Beltran som har fått axla detta. Med skådespelaravsnitt så menar jag att avsnittet till mångt och mycket består av så kallad klassiskt drama, det scenografiska får stå tillbaka och agerandet lyfts fram. Det kanske bästa avsnittet med detta upplägg är Waltz från DS9 där Brooks och Alaimo är magiska.

Det är som sagt ingen slump att det är Beltran som får detta uppdrag när VOY ska ge sig på detta. Han är utan tvekan besättningens bästa skådespelare. Han är alltid närvarande och han har ett underbart sätt att alltid lyfta sina medspelare. Han är helt enkelt även Nr. One i sitt skådespeleri, en som hela tiden samordnar, tar ansvar och verkställer saker och ting. Lite av en volvo, dvs en mycket bra bil, men tyvärr lite tråkig.

Och tråkigt blir det också i detta avsnitt, nu kan man kanske inte begära att det ska bli intressant med Kazoons genom att dessa aldrig har fungerat riktigt bra. Men detta försvarar ändå inte det sega tempot. Dock kul får oss fans att se lilla Nog i en ny roll, men tyvärr blir ferengibilden lite för synlig i kazoonsmiket.

Men precis som i 37's så är hantverket mycket gott, snyggt foto, bra struktur och som sagt goda skådespelarinsattser. Det blir inte nervigt men det blir en bra volvo som har sina sidor och förtjänar en respekt även om det är lite tråkigt.

3/5

Link to comment
Share on other sites

2.1 The 37's

Tittade på det här avsnittet med trivia-kommentarerna påslagna så jag kanske har ägnat mer tid åt att läsa dem än att analysera avsnittet :)

Intressant att Rodenberry uppfann transportören bara för att det hade för dyrt för budgeten att landa Enterprise i varje avsnitt....men nu var det ju inte trivian jag skulle prata om :D

Är det inte troligt att en bil som flutit runt i rymden i 400 år skulle varit mera illa åtgången än den där bilen är? Och man undrar ju om Ford har sponsrat det här avsnittet eftersom bilen dessutom startar :)

Men rent generellt gillar jag såna här avsnitt, när man ger en Star Trekförklaring till något som hänt/sägs ha hänt på jorden - som Little Green Men i DS9...Men jag kunde gärna ha sluppit Fred-karaktären.

Jag gillar scenerna när folk spekulerar i om några ska stanna eller inte. Men allra mest gillar jag självklart när Janeway och Chakotay går in på lastkajen och ingen är där. Alla vill följa med...tur det, annars skulle det kanske inte blivit mer Voy :D

Men det där lilla extra saknas. Det som skapar ett fantastiskt avsnitt, så betyget blir 6/10

Link to comment
Share on other sites

2.2 Initiations

Kazonavsnitt är bra när Seska är med och det beror inte främst på kazonerna utan - självklart - på Seska :D I det här avsnittet saknas ju den höjdpunkten och kvar är ett trist och onyanserat folk som bara verkar ha en enda agenda. Precis som jem'hadarer, men deras ursäkt är ju åtminstone att de är genetiskt manipulerade, vad är kazonernas?

Det här avsnittet är ointressant, storyn är ointressant och för att vara ärlig så bryr jag mig faktiskt inte om Kar och hans ogla-namn. Och det är aldrig en bra utgångspunkt för ett avsnitt.

Förvisso visar det en del om Chakotay och hans personlighet/karaktär och det är väl det som räddar det här från ett bottenbetyg, 3,5/10

2.2 Initiations

Det är som sagt ingen slump att det är Beltran som får detta uppdrag när VOY ska ge sig på detta. Han är utan tvekan besättningens bästa skådespelare. Han är alltid närvarande och han har ett underbart sätt att alltid lyfta sina medspelare. Han är helt enkelt även Nr. One i sitt skådespeleri, en som hela tiden samordnar, tar ansvar och verkställer saker och ting. Lite av en volvo, dvs en mycket bra bil, men tyvärr lite tråkig.

<{POST_SNAPBACK}>

Här håller jag inte med. Jag säger inte att Beltran är en dålig skådis för det är han inte, men i min mening är det Kate Mulgrew som är överlägset bäst av alla i VOY. Hon är en formidabel skådis och gör alltid ett fantastiskt jobb. Och hon blir aldrig trist att titta på! :)

Link to comment
Share on other sites

Självklart håller jag med att Mullgrew är riktigt bra, men Beltran är hennes motsats gällande skådespel. Mulgrew är inom sitt område väldigt duktig, men inom sitt ömråde är Beltran otrolig. Det går egentligen inte att jämföra dessa två skådespelare genom att de är så olika i sitt sätt att agera, men om man jämför dessa inom sina "grupper" av agerande är Beltran faktiskt bättre.

Detta betyder inte att han är intressantare och roligare. Faktum är att han är ganska tråkig, men absolut nödvändig för gruppen. Alla kan ju inte vara samma typ av skådespelare. Personligen uppskattar jag Mullgrew mycket mer, men detta fråntar inte Beltran sin fantastiska förmåga och kompetens.

Link to comment
Share on other sites

Självklart håller jag med att Mullgrew är riktigt bra, men Beltran är hennes motsats gällande skådespel. Mulgrew är inom sitt område väldigt duktig, men inom sitt ömråde är Beltran otrolig. Det går egentligen inte att jämföra dessa två skådespelare genom att de är så olika i sitt sätt att agera, men om man jämför dessa inom sina "grupper" av agerande är Beltran faktiskt bättre.

Detta betyder inte att han är intressantare och roligare. Faktum är att han är ganska tråkig, men absolut nödvändig för gruppen. Alla kan ju inte vara samma typ av skådespelare. Personligen uppskattar jag Mullgrew mycket mer, men detta fråntar inte Beltran sin fantastiska förmåga och kompetens.

<{POST_SNAPBACK}>

Oj, oj, oj... Vilka superlativ. Man kan nästan tro att ni pratar om Meryl Streep och Al Pacino ;)

Detta kanske är lite UÄ (OT) men hur tror ni att star trek (eller Voyager för att inte vara helt utanför ämnet) skulle vara om rollbesättningen hade haft riktiga superskådisar?

Link to comment
Share on other sites

Svårt att säga, men jag tror att det är svårt att t.ex. se etablerade skådisar i en sådan serie som star trek. Speciellt om de är etablerade i en annan genre.

Capt. Janeway: Meryl Streep (broarna över... )

Chakotay: Al pachino (en gangsterXO...eller kanske en försupen polisXO)

seven of Nine: Julia Roberts (borgdrottning och pretty woman)

Neelix: Clint Eastwood (dirty harry i mässhallen...)

Även om det jag skriver ovan är överdrivet så illustrera det vad jag menar. Om Star trek vill vara nyskapande eller på något sätt visa upp något nytt så tror jag att detta är en nackdel. kända skådisar tar upp för mycket uppmärksamhet. I och för sig var ju både wil wheaton och Levar Burton kända när de började på TNG men inte som exemplen ovan

100 inlägg :w00t:

Link to comment
Share on other sites

Oj, oj, oj... Vilka superlativ. Man kan nästan tro att ni pratar om Meryl Streep och Al Pacino ;)

Detta kanske är lite UÄ (OT) men hur tror ni att star trek (eller Voyager för att inte vara helt utanför ämnet) skulle vara om rollbesättningen hade haft riktiga superskådisar?

<{POST_SNAPBACK}>

Å andra sidan betyder inte att man är superfilmstjärna automatiskt att man är bra. Titta på Jennifer Lopez... :)

Många av Star Trekskådisarna har ju en bakgrund inom teatern, jobbat på Broadway, i kända Shakespearekompanier etc och det är också ett bra sätt att bli en bra skådespelare på. Å andra sidan så kan Avery Brooks bli lite väl stor och teatralisk ibland, så det gäller ju för skådisen att kunna anpassa sitt agerande till tv-formatet. Något som Kate Mulgrew gör väldigt bra!

Jag hade inte velat se Meryl Streep som Janeway... Men däremot Glenn Close - det hade varit grejer det!! :D

Link to comment
Share on other sites

Ja Orville förklarade det hela utmärkt. Sen kan jag inte se något samband mellan känd och duktig. Detsamma gäller ju inom musik och litteratur, är de som säljer mest duktigast tex Ace of Base och Sheldon.

Jag vidhåller att Beltran är väldigt kompetent inom sitt agerande.

Edited by Kai Dukat
Link to comment
Share on other sites

2.3 projections

Ett avsnitt som faktiskt påminner om Remeber Me TNG, Med en smart regi så luras vi tittare att se på fel saker. En klassisk Labero-regi. Det är snygg, tyvärr är dock upplösningsplanteringarna lite för uppenbara, t ex den romantiska ådran mellan Kes och Doc. Men allt i en snygg VOY-förpackning.

Picardo är som vanligt lysande med sin bittra cynism, det är sällan man ser en skådespelare träffa av karaktären så fort som Picardo gjorde. Det är kanske därför han kan utveckla sig så pass mycket som han gör i serien.

Kazoon-intrigen käns däremot inte alltför rolig trots den "coola" miljön Men det är tryggt, snyggt och säker underhållning.

3/5

Jag är faktisk nöjd med alla skådespelarna i Voy, det är bara den unga Lien jag har problem med. Men snälla!!! Sharon Stone som Seven. Hon är ju faktiskt ett bra bevis på att kompetens och kändiskap inte går hand i hand. - jajaja hon var bra i Casino, men även en blind höna kan hitta ett korn.

Edited by Kai Dukat
Link to comment
Share on other sites

2.4 Elogium

Ett mycket välgjort avsnitt, smart skrivit med två parallellhandlingar som kompleterar varandra gällande själva grundintrigen. Kolbes regi skapar en bra balans mellan handlingarna och man är hela tiden med i matchen. Berättarlinjen växer hela tiden och upplösningen passar utmärkt till upplägget. En dramaturgisk fullträff gällande själva berättar strukturen.

Men själva innehållet är dock inte alltför mycket att höja på ögonbrynen åt, En skenbart gravid Kes är inte högst uppe på önskelistan gällande innehåll. Lien är dock inte så dåligt som hon brukar, hennes kamp är stundom riktigt intressant, det är som det tänds något inom Lien. Kolbes och Liens relation måste vara trygg för om jag inte missminner mig så får han även henne att agera bra i andra avsnitt - måste kollas upp.

Hur som helst intrigen är svag och man blir inte speciellt engagerad, fast man hoppades första gången att hon skulle bli mamma för då skulle det kanske hända något med Kes. Men med facit i hand så är man nog mest glad för att det inte blev något.

Relationen Kes och Neelix är inte heller helt bra, här glimtar den till, men det hela skulle nog följas upp lite bättre för att ge detta avsnitt lite mer värde. jaja återigen är det hantverket som räddar betyget.

3/5

Link to comment
Share on other sites

2.1 - The 37's

Jag håller helt klart med Kathryn Archer om att avsnittet är underbet.

Kanske inte den mest sannolika storyn som existerar men även intressant se hur dom regerade, jag skulle nog antagligen regera likadant vaknade jag upp 400 år in i framtiden på en annan planet.

Sharon Lawrence som spelade Amelia Earhart gjorde det verkligen fantastiskt och levde verkligen med i rollen så hon kändes så levande.

Betyg: VG+

Edited by Lieutenet Lind
Link to comment
Share on other sites

Projections

Kai Dukat drog paralleller till TNGs Remember Me, själv tänker jag på DS9s Second Skin, när Kira vaknar upp och är cardassier. Det handlar om identiteten, vem är jag? Är jag den jag tror att jag är? Är jag en cardassier, eller i det här fallet, är jag ett hologram eller inte? Skillnaden är att EMH faktiskt till slut tror på Barclay...

Men trots att grundidén finns i tidigare avsnitt så känns det inte trött eller tråkigt. Jag gillar den sortens story. Hur skulle jag själv reagera om jag vaknade en dag och någon sa att jag inte är den jag tror att jag är? Hur mycket bevis skulle det krävas innan jag blev övertygad? Skulle jag tro att jag blivit galen?

Robert Picardo gör som vanligt ett bra jobb - men har man sett film förut så var det uppenbart att scenen inne på sjukhytten i slutet var ett trick, en del av illusionen. Det drar ned lite av betyget, det är en scen man hade kunna skippa.

Men rent generellt ett bra avsnitt - 7/10

Link to comment
Share on other sites

Elogium

Jag kan inte komma på en enda förmildrande sak om det här avsnittet. Jag skulle kunna ägna timmar åt att tala om vad jag tycker är dåligt, men jag försöker hålla mig till forumreglerna beträffande flaming, så jag avstår. :)

Storyn är ointressant och rent ut sagt löjlig. Jag avskyr Kes. Jennifer Lien gör ett uselt jobb och hon är inte trovärdig för fem öre. Sen tycker jag att de har gjort hela nu-är-jag-redo-för-att-bli-gravidgrejen riktigt motbjudande. Hon äter skalbaggar, blir kladdig och märklig och de ska sitta ihop i flera dagar för att göra barn? Visst, jag förstår tanken att det ska vara annorlunda mot människo-graviditeter, men de lyckades ju göra Kiras graviditet annorlunda men fortfarande respektfull. Om det gick så lätt att föda barn för människor som det gör för bajoraner skulle jag kunna tänka mig fler barn. Men det här är ju bara motbjudande. :sjuk:

Och jag har insett att anledningen till att jag inte gillade Neelix första gången jag såg VOY var för hans relation med Kes och hans löjliga svartsjuka. Det är egentligen inget fel på Neelix, det är Kes det är fel på. Det bästa som hänt VOY var när hon äntligen slutade.

Om jag skulle göra en lista över de sämsta avsnitten inom Star Treks historia skulle det här avsnittet utan tvekan hamna på topp-2. Tillsammans med Emperors New Cloak. Det är tom bättre än allas hatavsnitt, TNG - Shades of Grey.

0/10 USCH!

Link to comment
Share on other sites

Second Skin är en snygg parallell.

Dock hade jag faktiskt inte tänkt på hur fult de hade gjort graviditeten i Elogium, detta är faktiskt en bidragande del till att den söta lilla Kes blir fel. Man placerar in henne i en miljö som inte stämmer med hennes karaktär. Nedrans detta är faktiskt ett riktigt stort regi misstag som helt gått mig förbi. Tack så mycket för det Fru Riker nu måste jag ta mig igenom avsnittet en gång till för att göra en ny bedömning.... Fast det får nog vänta min sambo har nämligen en liknande uppfattning gällande avsnittets underhållningsvärde som du och vi har bara en TV på kvällarna så det blir nog svårt att motivera att vi ska se detta avsnitt en gång till.

Edited by Kai Dukat
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...