Jump to content

Första bilden på en planet utanför solsystemet?


Nyhet

Recommended Posts

image_distant_planet_thumb_080916.jpgKanadensiska astronomer har möjligen tagit en bild av en planet som kretsar kring en annan stjärna. Man har gett objektet namnet 1RXS J160929.1-210524. Astronomerna använde ett speciellt optiskt system monterat på ett av världens största teleskop, 10 metersreflektorn (Gemini North Telescope) högst upp på berget Mauna Kea på Hawaii.

Bilden visar en svagt lysande fläck uppe till vänster och stjärnan i mitten. Något som förbryllar astronomerna är att planeten ligger ungefär elva gånger längre bort från stjärnan än den mest avlägsna planeten i vårt solsystem, Neptunus. Man har inte trott att planetbildningar kunnat ske så oerhört långt bort från själva stjärnan. 1RXS J160929.1-210524 är dessutom en riktig jätte med en massa c:a åtta gånger så stor som Jupiters.

[Klicka på bilden för en förstoring]

Källa

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Japp! Vi åker dit o kollar läget! :w00t: Men det ska bli spännande att se om dom hittar fler planeter och kan se hur sammansättnigen av dessa då kan vara för att utdröna livsbetingelser. Ligger väl lite väl långt bort för att det ska vara någon ide att få svar i närtid om man skickar ett sms(radiosignal) :huh:

Link to comment
Share on other sites

De kunde ju ha döpt den till något lättsamt, typ Terra Nova eller något liknande, den dan de blir på tal att kolonisera exoplaneter behöver de iallafall någe mer klashigare namn.

Men det roliga med vetenskapen är att det bara är teorier som omprövas gång på gång. De sa att vi aldrig skulle kunna flyga...eller hur. Ubåten var ett fiasko...fick en viktig roll i världen. Att åka till månen är bara fantasier...fel än en gång. FTL drift kommer ALDRIG att skapas...vi får väl an se, ni har ju haft ett antal fel tidigare.

Link to comment
Share on other sites

Synd att de degraderat Pluto.

Tycker att det är häftigt, hoppas de kan få fram mer info om hur den ser ut. Nu vet vi ju var den finns, så med vassare teleskop och andra instrument kan de inte bara kolla upp 1RXS J160929.1-210524 bättre, utan också leta upp andra planeter. Tänk den dagen då man utan tvivel bevisar liv bortom Jorden.

Terra Nova är väl ett skepp i bokserien "Universums ??de" (boken "Barn av Andromeda")?

Men det är väldigt passande för en planet som är lik vårt klot.

Edited by Marvin
Link to comment
Share on other sites

Jag tänkte mer på Terra Nova som ett namn på ett jordlikt klot vi kan komma att hitta i framtiden. Kanske var lite oklar i mitt förra inlägg, den här är ju inte precis jordlik.

Jupp, förutom Terra Nova-skeppet jag nämnde finns det tydligen ett avsnitt i ENT med samma namn.

Edited by Marvin
Link to comment
Share on other sites

varför döpa den till nått så längt å komplicerat som 1RXS J160929.1-210524? vem i hela friden kan komma ihåg alla de där siffrorna?

Jag förmodar att det följer något sorts system. Alla himlakroppar som upptäcks får liknande namn.

Säkert är det så. Dessutom skulle det ta slut på namn så småningom. Det fins ganska många planeter, solar, gasmoln med mera, där ute.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...