Jump to content

Jordlik planet i systemet Epsilon Eridani?


Nyhet

Recommended Posts

epsilon_eridani_thumb_081027.jpgAlla känner vi väl till Spocks något utslitna påstående Det är logiskt, kapten. Nu verkar det som om påståendet skulle kunna tillämpas i verkligheten på Spocks egen hemvärld Vulcan. Vulcanernas fiktiva sol, Epsilon Eridani, är en existerande stjärna som ligger c:a 10 ljusår från vår egen sol och påminner mycket om den förutom att stjärnan Epsilon Eridani är betydligt yngre.

Idag rapporterar astronomer knutna till NASA att Epsilon Eridani har ett asteroidbälte och en Jupiterlik jätte som går i ungefär samma banor som våra egna motsvarigheter. Gapet mellan asteroidbältet och ett kometmoln (jämför med Oorts kometmoln) antyder att en jordliknande planet kan befinna sig innanför asteroidbältet, möjligen inom den tempererade zonen. NASAs Spitzerteleskop som mäter den infraröda strålningen från stoft och isringar som kretsar kring stjärnan tyder på att det kan finnas sammanlagt tre gasjättar. Med andra ord verkar det som om Epsilon Eridani-systemet kan påminna väldigt mycket om vårt eget solsystem.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Jo det är intesant. Tanken spinner iväg när man tänker att det kanske är en helt civilisation som existerar där. Eller kanske liv av något annat slag, som vi omöjligen kan tänka oss. Eller så har vi helt fel. Och det är bara livlösa kroppar i Epsilon Eridani. Så frustrerande att inte kunna få reda på svaret.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...