Jump to content

Mobiltelefoner som aldrig behöver laddas


Nyhet

Recommended Posts

cell-phone-stungun_081202.jpgEnligt professor Tahir Cagin vid avdelningen för kemisk ingenjörskonst vid Texas A&M University, kommer vi snart se mobiltelefoner som laddas medan vi pratar i dem. Tanken är att de alstrade ljudvågorna omvandlas till energi medelst piezoelektriska kristaller. Cagin och hans kolleger har funnit att en viss typ av piezoelektriskt material med en tjocklek på 21 nm kan omvandla 100 procent av ljudvågornas energi till elektricitet.

"Even the disturbances in the form of sound waves such as pressure waves in gases, liquids and solids may be harvested for powering nano- and micro devices of the future if these materials are processed and manufactured appropriately for this purpose," säger Cagin.

(Snart är batterier ett minne blott :-)

Källa

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Mycket intresant. Precis denna sortens teknologi behöver framtiden.

Jo, nog låter det som en evighetsmaskin, men kanske är det så att de 100 procenten inte varar för evigt. Möjligheten för piezoelektriska kristaller, (vilka jag inte vet något om), att göra om ljud till energi kanske blir sämre med tiden.

Link to comment
Share on other sites

Perpetuum mobile, är det väl på latin? ;)

Jag vill verkligen slippa ladda min telefon, enligt Murphus lag så tar batteriet alltid slut när jag verkligen måste få tag i någon.

Vet inte om jag litar på att 100 % av ljudvågorna kan konverteras till elektricitet. Lite spill blir det väl alltid i form av andra energiformer? Ni som är bra på fysik eller termodynamik får gärna säga vad ni tror.

Edited by Marvin
Link to comment
Share on other sites

Jag har sällan problem med att batteriet är slut när jag behöver använda telefonen. Fast då har jag två telefoner som jag växlar mellan och vars batterier jag sköter väldigt noggrant. Men visst hade det varit trevligt att slippa ladda telefonerna. Frågan är bara hur mycket man måste prata för att det ska fungera. Jag är inte direkt någon pratkvarn.

Link to comment
Share on other sites

Det finns ju apparater med olika typer av dynamo för uppladdning av batterier. T ex en ficklampa man skakar (skulle vara svårt att skaka mobilen samtidigt som man pratar) och en radio med en vev. Det är nog smartare att veva än att prata upp batteriet! Det kostar i alla fall inget per minut att veva.

En solcell till mobilen vore bra annars... "vänta lite jag måste flytta mig ur skuggan, sen kan vi prata vidare".

Edited by Cecilia
Link to comment
Share on other sites

En solcell till mobilen vore bra annars... "vänta lite jag måste flytta mig ur skuggan, sen kan vi prata vidare".

Been there - done that!! :rolleyes:

min första mobil var en Nokia 16??-någonting. (1610?). Tegelstensmodell. Stor, klumpig och en trygghet att bära med sig när man gick över stan mörka nätter. Nu var det så att min dåvarande flickvän hade en likadan med ett solcellsbatteri som jag efter lite tjat fick ta över. Fungerade utmärkt!

Edited by Tom_Hell
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...