Jump to content

Star Trek Voyager fyller femton år


Nyhet

Recommended Posts

I år är det femton år sedan Janeway och besättningen voyagercast_100116.jpg ombord på Voyager hamnade i deltakvadranten. För den sextonde januari 1995 sändes premiäravsnittet Caretaker i USA.

Nästan nio miljoner amerikaner såg avsnittet på den för året nystartade tv-kanalen United Paramount Network (UPN). Voyager var kanalens flaggskeppsserie och Paramount hoppades att serien skulle bli lika populär som The Next Generation som hade slutat våren 1994.

Nu blev det dock inte så. Voyager fick aldrig lika bra tittarsiffror, trots att de var höga de första åren och var den enda serien från UPN:s premiärvår 1995 som överlevde mer än en säsong. Ett problem var att kanalen UPN inte fanns i hela USA. Ett annat var att Voyager konkurrerade med Deep Space Nine och repriser av TNG samt en våg av sci-fiserier under andra hälften av 90-talet.

Säsong efter säsong sjönk tittarsiffrorna och inför den fjärde, 1997, behövde något drastiskt göras. Producenterna beslöt därför att introducera en ny besättningsman: den sexiga borgen Seven of Nine som skulle locka yngre manliga tittare. Sevens och borgernas intåg i serien stabiliserade tittarsiffrorna under de sista fyra säsongerna av serien. Men någon större ökning märktes inte. Snittet låg på ungefär 3-4 miljoner jämfört med nästan det dubbla det första året.

I stället var det nu Voyager blev populär i Sverige. Enstaka svenska trekkers hade introducerats redan sommaren 1995 genom att importera brittiska VHS-band. Men Voyager nådde inte storpublik förrän i juni 1998, då serien lockade över 700 000 tittare på SVT och ökade intresset för Star Trek rejält i Sverige. Bland annat härstammar Star Trek Databas och Star Trek-föreningarnas glansdagar från samma tid.

Våren 2001 kom Voyager hem i avsnittet Endgame och en sju år lång resa var över. Voyager var kanske inte lika populär i USA som DS9 och TNG, men jämfört med det mesta annat inom science fiction var Voyager ändå en succé . De flesta serier under 00-talet som Battlestar Galactica, Stargate och till och med Enterprise kunde bara drömma om seriens tittarsiffror. Och i Sverige är Voyager överlägset mest populär bland Star Trek-serierna. När folk i USA förknippar Star Trek med Kirk, Spock och Picard, så är det nog nästan fler här som tycker att Trek är Janeway, Doktorn och Seven.

Så grattis, Voyager!

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Hmmm, Voyager blev aldrig en favorit hos mig. Jag fick låna den på video av en kompis som spelat in från SKY 1, men tyckte inte att serien låg i närheten av TNG-kvaliteten, som jag fastnade för direkt i slutet av 80-talet då den fanns att hyra i den lokala videobutiken. Men den var ok. Voyager började enormt starkt med riktigt bra avsnitt, men så kom avsnitt som man började undra vad man höll på med där borta på manusöverläggningarna. Man skulle skippat Kazons och kört hårdare med vidiians, som var mycket coolare. Det roliga är att det mest utskällda avsnittet, Threshold, tillhör mina favoritavsnitt :lol:

Link to comment
Share on other sites

Grattis i efterskott, Voyager.biggrin.gif

Igår firade jag det med att se igen den allra första avsitt Caretaker. Eftersom jag saknade väldigt TNG-gänget sedan när serien har nedlegt för många år sedan och tyckte att det inte fanns en värdig motsvarighet förran jag fick se Voyager första gången när den sändades på svensk tv. TNG och VOY är mina favoriter.

Tänk om Kapten Janeway skulle välja en annat beslut, då borde serie aldrig att sändas i de sju år. Jag är glad för hennes "rätta" beslut i all fall.

Tack, Voygaer för att jag fick följa med Odysseus´s Voyagers irrfärder.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...