Gå till innehåll
Nyhet

Astronomer har upptäckt en planet som har fyra solar

Rekommenderade inlägg

BildAmatörastronomer har tillsammans med professionella astronomer för första gången upptäckt en planet (PH1) som kretsar runt två stjärnor, runt vilka i sin tur två avlägsna stjärnor kretsar.

Konstellationen förbryllar astronomerna, som ser sig nödsakade att gå tillbaka till ritbordet för att förstå hur ett s?? märkligt solsystem har kunnat bildas.

PH1, som befinner sig 5000 ljusår från jorden, går i omloppsbana runt två stjärnor som har 1,5 respektive 0,41 gånger så stor massa som vår egen sol. På ca. 20 gånger avståndet mellan solen och Pluto kretsar ytterligare två stjärnor runt de två centrala stjärnorna.

Källa Källa 2

[ Till originalnyheten ]

Redigerad av Nyhet

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mer ljus borde det bli iaf. det låter inte helt dumt såhär på höstkanten när locket snart är på och vi svenskar lever i ett ständigt mörker...

+1 på den fast under den mörka delen av året finns det mer tid över att titta på Trek. :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det påminner om Asimovs och Silverbergs roman Stjärnmörker (Nightfall), där en civilsation lever med flera solar och därför alltid har dagsljus. Nästan alltid i alla fall, för var 2000 år så täcker en okänd grannplanet alla solarna, så att det blir natt och kaos utbryter hos alla som bor på planeten.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bara på de platser där solen inte går ner alls vissa tider på året påverkas ju vissa väldigt starkt. Mest att de får svårt att sova. Så med fyra solar! Hmm... Skulle ju ha sina plussidor, men också negativa troligen. Men rätt häftigt skulle det vara att uppleva!

Aike- Pitch black är ju ett annat exempel där solen aldrig går ner, nästan...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu

×