Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

I morgon smäller det!

Som vi tidigare meddelat på ST Databas har länderna bakom LHC-projektet vid CERN anmälts till Europadomstolen för att man inte fullt ut vet vilka konsekvenser som partikelkollisionerna vid världens största partikelaccelerator får. Utöver risken med svarta hål som växer och hotar att dra in hela jorden i sig, varnar anmälarna för att det kan bildas s.k. strangelets, partiklar av en helt annorlunda materiatyp, som sen kan göra att den vanliga materien förändras till samma underliga sort. Även det skulle betyda jordens förintelse.

Vissa forskare tror att strangelets kan vara det som bildar den mörka materian, en materiatyp som vi ännu inte lyckats detektera. Strangelets bildas bl.a. i kärnan på superkompakta neutronstjärnor.

Katastrofscenariot kallas för Is-9 (där en typ av vatten som fryser till is vid c:a 45 grader förvandlar all normal is till samma underliga typ av is vid kontakt. Beteckningen Is-9 har använts som metafor för scenariot). Händelseutvecklingen är följande:

En strangelet kolliderar med en vanlig atomkärna och triggar en kedjereaktion av förvandlingar av vanliga atomkärnor till atomkärnor av mörk materia. I slutändan har alla jordens atomer förvandlats och jorden övergått till en het klump av den underliga materiatypen.


Det är viktigt att poängtera att sannolikheten för att något hemskt skall hända oss ändå är försvinnande liten.

Senast i forumet

Bokutgivningar

Det finns inga aktuella utgivningar just nu.

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter