Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Framtidens städer kommer kanske bli som i Star Trek

I science-fiction serien anses jorden vara ett grönt "paradis" där människorna lever i harmoni med naturen och bl.a. därför utgör ett populärt turistmål för besättningar på Federationens rymdskepp och rymdstationer. Nu menar flera arkitekter och ingenjörer att städerna senast om 100 år av nödvändighet kommer att domineras av näst intill självförsörjande ekostäder som kan sägas likna egna organismer. Som stadsplaneraren Paul F Downtown uttrycker det:
Jag tror helt enkelt det inte kommer att finnas något val. De städer som i framtiden inte är ekostäder kommer att bli närmast omöjliga att leva i, då det kommer att råda brist på både vatten och energi.

Så här vill arkitekterna att det skall se ut: I ekostäderna kommer energin från sol och vind, kuststäderna utnyttjar vattnet (i t.ex. våg- och tidvattenkraftverk). Frukt och grönt odlas i s.k. "vertical farms" (höghus med jordbruk på varje våning) eller i underjordiska jordbruk. Transporter sker till fots, med cykel, små elektriska bilar och högbanor med snabba tåg. Bostäder, butiker och arbetsplatser är sammanvävda för kortare transporter. Allt regnvatten utnyttjas och återanvänds. Många grönområden är anlagda.

Flera ekostäder är redan under uppbyggnad, bl.a. på Treasure Island utanför San Fransisco (klart 2020), Masdar City (2009) i Abu Dhabis öken och Dongtan (2010) utanför Shanghai i Kina.

Senast i forumet

Bokutgivningar

Juli 2021:
Augusti 2021:
September 2021:

Aktuella träffar

  • 29:e juli -21
    Övriga grupper: IVPN

Alla årets träffar »

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter