Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Ny studie: "Star Trek kan hindra kvinnor från att studera datavetenskap"

Star Trek kan vara en orsak till att få kvinnor studerar datavetenskap. Det hävdar ny forskning publicerad i Journal of Personality and Social Psychology, skriver Wired.

I studien lät forskarna två grupper amerikanska universitetsstudenter besöka samma klassrum. Men det fanns en stor skillnad -- hur det var inrett. Den ena gruppen besökte klassrummet när det var inrett med neutrala saker som kaffemuggar, växter och affischer med motiv från tavlor. Den andra kom i stället in när klassrummet hade Star Trek-posters på väggarna samt var fullt med tv-spel och serietidningar. Med andra ord en nörds dröm.

Efteråt fick studenterna fylla i ett frågeformulär om deras attityd till datavetenskap. Kvinnor som spenderade tid i Star Trek-salen var mindre intresserade av datavetenskap än kvinnor som besökte salen när den var neutralt inredd. För män spelade inte inredningen någon roll alls.

En uppföljningsstudie visade samma resultat. 215 studenter fick föreställa sig att de skulle börja arbeta på ett företag som var nördigt inrett eller ett som hade en neutral inredning. Kvinnorna föredrog även här det neutrala företaget.

-Vad den här forskningen visar är att imagen för ämnet datavetenskap -- den här nördiga, maskulina -- kan få kvinnor att känna att de inte hör hemma där,
säger studiens huvudförfattare Sapna Cheryan vid Washingtons universitet.

Cheryan föreslår därför att man ska undvika stereotyper för att uppdatera ämnets image.

Star Treks ene manusförfattare Roberto Orci tror dock inte på det som en lösning, utan skrev så här om studien på Trekmovie:

"We’ll have to have Uhura get her second Ph.D in computer science!"+

Senast i forumet

Bokutgivningar

November 2021:
December 2021:

Aktuella träffar

  • 7:e december -21
    Övriga grupper: IVPN
  • 21:a december -21
    Övriga grupper: IVPN

Alla årets träffar »

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter