Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Star Trek Voyager fyller femton år

I år är det femton år sedan Janeway och besättningen ombord på Voyager hamnade i deltakvadranten. För den sextonde januari 1995 sändes premiäravsnittet Caretaker i USA.

Nästan nio miljoner amerikaner såg avsnittet på den för året nystartade tv-kanalen United Paramount Network (UPN). Voyager var kanalens flaggskeppsserie och Paramount hoppades att serien skulle bli lika populär som The Next Generation som hade slutat våren 1994.

Nu blev det dock inte så. Voyager fick aldrig lika bra tittarsiffror, trots att de var höga de första åren och var den enda serien från UPN:s premiärvår 1995 som överlevde mer än en säsong. Ett problem var att kanalen UPN inte fanns i hela USA. Ett annat var att Voyager konkurrerade med Deep Space Nine och repriser av TNG samt en våg av sci-fiserier under andra hälften av 90-talet.

Säsong efter säsong sjönk tittarsiffrorna och inför den fjärde, 1997, behövde något drastiskt göras. Producenterna beslöt därför att introducera en ny besättningsman: den sexiga borgen Seven of Nine som skulle locka yngre manliga tittare. Sevens och borgernas intåg i serien stabiliserade tittarsiffrorna under de sista fyra säsongerna av serien. Men någon större ökning märktes inte. Snittet låg på ungefär 3-4 miljoner jämfört med nästan det dubbla det första året.

I stället var det nu Voyager blev populär i Sverige. Enstaka svenska trekkers hade introducerats redan sommaren 1995 genom att importera brittiska VHS-band. Men Voyager nådde inte storpublik förrän i juni 1998, då serien lockade över 700 000 tittare på SVT och ökade intresset för Star Trek rejält i Sverige. Bland annat härstammar Star Trek Databas och Star Trek-föreningarnas glansdagar från samma tid.

Våren 2001 kom Voyager hem i avsnittet Endgame och en sju år lång resa var över. Voyager var kanske inte lika populär i USA som DS9 och TNG, men jämfört med det mesta annat inom science fiction var Voyager ändå en succé . De flesta serier under 00-talet som Battlestar Galactica, Stargate och till och med Enterprise kunde bara drömma om seriens tittarsiffror. Och i Sverige är Voyager överlägset mest populär bland Star Trek-serierna. När folk i USA förknippar Star Trek med Kirk, Spock och Picard, så är det nog nästan fler här som tycker att Trek är Janeway, Doktorn och Seven.

Så grattis, Voyager!

Senast i forumet

Bokutgivningar

Februari 2022:

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter