Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyheter

Star Trek: Enterprise, Voyager och den animerade serien nu på Netflix

När Netflix i våras köpte rättigheterna till Star Trek: Discovery i nästan hela världen ingick på samma gång alla de tidigare serierna. Av dessa var originalserien först att uppenbara sig på svenska Netflix, sedan lades också Deep Space Nine till. De senaste dagarna har Enterprise, Voyager och den animerade serien dessutom dykt upp. Nu är det alltså bara The Next Generation som saknas bland Star Trek-serierna i Netflix utbud. Netflix har dessutom för närvarande tio stycken av långfilmerna. Det är endast de två senaste, samt First Contact, som saknas.


De hundra mest viktiga besättningsmedlemmarna listade

16-09-07 kl. 22:08 av Aike
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, DS9, ENT, TNG, TOS, VOY

Wired har listat de hundra mest viktiga besättningsmedlemmarna i Star Trek. Listan innehåller en del överraskningar, som du i sin helhet läser här.

 

Topp tio ser du nedan:

10. Commander T’Pol (ENT)
9. Captain Jonathan Archer (ENT)
8. Captain Kathryn Janeway (VOY)
7. Colonel Kira Nerys (DS9)
6. Commander William Riker (TNG)
5. Dr. Leonard “Bones” McCoy (TOS)
4. Captain Spock (TOS)
3. Captain Jean-Luc Picard (TNG)
2. Captain Benjamin Sisko (DS9)
1. Captain James T. Kirk (TOS)


I dag är det 15 år sedan Voyager sista avsnitt

16-05-24 kl. 16:12 av Aike
Kategori(er): VOY

Den 24 maj 2001 sände den amerikanska tv-kanalen UPN Voyagers finalavsnitt Endgame som en tv-långfilm. I dag lyfter vi alltså på hatten för att det är femton år sedan Voyagers resa tog slut.

 

Även om mycket är detsamma då som nu, så har många saker hänt sedan dess. Våren 2001 stod fortfarande World Trade Centre, USA hade inte invaderat Irak, Isis var ett okänt begrepp, fantasyvågen som har dominerat tv och bio de senaste åren var något ingen väntade sig, och vi var många som fortfarande hade vhs-filmer och kanske drömde om en Playstation 2 eller annan dvd-spelare våren 2001.

 

På Star Trek-fronten har det även hänt en hel del sedan dess: Enterprise, JJ Abrams nya filmer och en ny serie på gång 2017.


Larry Drake är död

16-03-18 kl. 13:27 av Pjotr'k
Kategori(er): VOY, Övrigt: Personer

Larry Drake, mest känd för sin roll som den förståndshandikappade Benny Stulwicz i TV-serien Lagens änglar, avled igår. För den rollen erhöll han två Emmy-priser. I Star Trek är han mer känd som jyern administrator Chellick i Voyager-avsnittet Critical care, i vilken roll han gjorde en mästarprestation. 

 

Han dog igår i en ålder av 66 år, i Los Angeles, USA, där han bott större delen av sitt liv. 

 

Vila i frid. 


Trekker kan bli USA:s näste president

16-02-24 kl. 23:35 av Aike
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Filmer: 04 Voyage Home, TNG, TOS, VOY, Övrigt: Personer

Senator Ted Cruz är en av få kandidater som kan hota Donald Trump i kampen om att vinna presidentkandidatsnomineringen för det republikanska partiet inför höstens val. Men vad få vet är att Cruz är en trekker.

 

Cruz har under fjolåret vid åtminstone två tillfällen visat upp sin inre trekker. Först när han inför förvånade och ställda journalister i februari förra året imiterade Scotty från Star Trek IV, vilket du ser här. Sedan när han i juli uttalade sig i New York Times att Kirk förmodligen är republikan, medan Picard är demokrat.

 

Hans presidentvalskampanj hade också för bara ett bara veckor sedan en mer genant Star Trek-koppling när en reklamfilm drogs tillbaka strax efter att den hade släppts. Orsaken var att skådespelerskan i reklamfilen Amy Lindsay hade medverkat i erotiska filmer på 1990-talet. I Lindsays cv finns också rollen som hologramdoktorns hustru Lana från Voyagers finalavsnitt. Så kanske Cruz slutade att se på Star Trek efter The Next Generation las ner....


Star Trek lämnar streamingtjänster

16-02-03 kl. 20:23 av Aike
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Discovery (2017), DS9, TAS, TNG, TOS, VOY

Star Trek-serierna har plockats bort eller håller på att försvinna från en rad streamingtjänster som Netflix och Amazon Prime.

Orsaken är att CBS, som äger rättigheterna, samlar alla seriena på sin egen tjänst CBS All Access, skriver Cinemablend.com.

 

CBS storsatsar på Star Trek i år dels på grund av att fenomenet fyller 50 år, dels därför kanalen lanserar en ny Star Trek-serie 2017, som skall sändas via CBS All Access.

 

Vad detta innebär för svenska trekkers och möjligheten att se Star Trek är ännu okänt, då CBS All Access bara finns i USA.


Voyagerskådespelarna återförenades i Las Vegas

15-08-12 kl. 22:36 av Aike
Kategori(er): VOY

voyager_150812.jpg

Robert Beltran, Garrett Wang, Ethan Phillips, Jeri Ryan, Kate Mulgrew, Roxann Dawson, Robert Picardo, Tim Russ, och Robert Duncan McNeill intog tillsammans scenen på Creations årliga Star Trek-konvent i Las Vegas i helgen.

Tillsammans med hundratals trekkers firade de att Voyager fyller tjugo år 2015.

-Allt är detsamma, förutom att vi nu har med oss vuxna barn, sa Roxann Dawson, skriver Trekmovie.com.

 

Ethan Phillips avslöjade Neelix enda hemlighet: att han var förälskad i kapten Janeway. Kärleksförklaringen mötes med jubel och Kate Mulgrew omfamnade Phillips.

- Jag trodde att det var mig du var kär i, utbrast Jeri Ryan och Roxann Dawson samtidigt.

 

Och den eviga frågan om när Harry Kim äntligen skall befordras ställdes också från publiken.

-Hoppet lever alltid, svarade Mulgrew.

 

Manu Intiraymi, ett av borgbarnen i serien, frågade skådespelarna om de kunde dela med sig av sin vishet från sina år som skådespelare.

Picardo svarade:

- Jag vet att jag aldrig kommer att kunna stava ditt efternamn.

 

Mycket mer från återföreningen och bland annat varför Garrett Wang avskyr TNG läser du här.


Tim Russ förklarar Star Wars Day

"May The Fourth Be With You!"

 

Du kanske har hört detta uttryck idag utan att förstå någonting? Du kanske också undrar vad The Star Wars är för något? Lugn, allas våran Tuvok/Tim Russ förklarar allt i en Youtube-video:

 


Tau Ceti-systemet innehåller förmodligen inte liv

15-04-26 kl. 12:40 av Aike
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, TNG, VOY, Övrigt: Teknik och vetenskap

Solsystemet Tau Ceti har många Star Trek-anknytningar: Picard har besökt en bar på Tau Ceti III, Janeways far omkom på Tau Ceti Prime och The Travellers art kom ursprungligen från en planet i systemet. Det är bara några exempel på när Tau Ceti, som ligger cirka 20 ljusår från jorden, har figurerat i Star Trek. Men nu hävdar astrofysiker att verklighetens Tau Ceti förmodligen saknar förutsättningar för liv, skriver Science Daily.

 

I solsystemet kretsar fem kända planeter, varav två kan ligga inom den beboeliga zonen. Det vill säga på lagom avstånd från solen. Med andra ord är det varken för kallt eller varmt för att hysa liv. Planeterna kallas för Tau Ceti e och f.

 

-Planet e ligger i den beboeliga zonen bara om vi gör väldigt generösa antaganden. Planet f såg initialt mer lovande ut, men efter att ha modellerat stjärnans utveckling så är det troligt att den har rört sig in i den beboeliga zonen nyligen eftersom Tau Ceti-stjärnan har börjat lysa starkare under sin livscykel, säger astrofysikern Michael Pagano vid Arizona State University.

 

Baserat på forskarnas modeller har planet f funnits i den beboeliga zonen mycket kortare än en miljard år. Det låter kanske som lång tid, men det tog jordens biosfär cirka två miljarder år att producera förändringar i atmosfären som kan upptäckas utifrån. En planet som gjorde entré i den beboeliga zonen bara för några hundra miljoner år sedan kan mycket väl vara en möjlig plats för liv och till och med vara bebodd, men den saknar biosignaturer som vi kan upptäcka, skriver Science Daily. Således kanske Star Trek visar sig att ha rätt till sist...


SR:s kulturkorrespondent Roger Wilson ska se ALL Star Trek

15-03-02 kl. 22:19 av Mr Trek
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, DS9, ENT, Filmer, TAS, TNG, TOS, VOY, Webbplatser och tidningar

Roger Wilson, kulturkorrespondent hos Sveriges Radio och tidigare programledare för filmprogrammet Kino, ska se på all Star Trek, från början till slut. Han tänker dessutom blogga om det hela. Bloggen, med namnet Star Trek-athon, som idag har fått ett inlägg om det tidiga pilotavsnittet till originalserien, The Cage, går att hitta här. Målet är enligt Wilson att lagom till Star Treks femtioårsjubileum den åttonde september 2016 "...ha sett vartenda avsnitt av alla upptänkliga Star Trek-serier, spinoffer, animerade serier och långfilmer." Star Trek Databas önskar honom lycka till!

 

 

Den som är intresserad av att veta mer kan läsa Wilsons första inlägg.

 

(Tack till Akonitin för nyhetstipset)


Star Trek: Voyager fyller 20 år idag

15-01-16 kl. 16:17 av Pjotr'k
Kategori(er): VOY

Idag firar Star Trek: Voyager sitt 20-årsjubileum. Den 16 januari 1995 började serien att visas i USA och det var då självfallet med det explosiva dubbelavsnittet Caretaker. Serien hade fortsatt sina upp- och nedgångar, men fans över hela världen minns serien som en beskrivning av ett skepp med en mycket sammansvetsad besättning, där hinder överbryggades på så många sätt. 

 

Voyager var den serie som undertecknad chefredaktör fastnade för först av alla Star Trek-serier och det var även med den TV-serien som grund som Star Trek Databas första gången såg sitt ljus. Efter sju år och 168 avsnitt tog serien slut, men äventyren var ändå inte slut där - sammanlagt 49 böcker har getts ut och fortfarande planeras bokutgivningar. 

 

Voyager var den första Star Trek-serien som så tydligt framhävde ett kvinnligt ledarskap. Kvinnliga kommendörer hade förekommit tidigare, men aldrig som huvudkaraktär utan då enbart som bifigur. Stjärnflottans ideal testades till det yttersta, i och med att det handlade om ett skepp som bestod av två helt skilda kulturer (stjärnflottan och Maquis) i en del av rymden där de var ensamma att svara för Stjärnflottan. Flera gånger fick de ge vika i sina ideal för att fokusera på överlevnad, men hela tiden tog de sig tillbaka till tankar om att inkludera, förlåta och komma överens, istället för att exkludera, kriga och leva i osäkerhet. 

 

Den 23 maj 2001 kom så det absolut sista dubbelavsnittet av VoyagerEndgamebara månader före händelserna den 11 september 2001 - en tid av någorlunda oskuldsfullhet i USA. I en tid då man egentligen inte trodde att något kunde hota USA och då TV-serien slutligen också kännetecknades av att inget egentligt farligt kan hända våra hjältar. Mer än en gång under seriens gång användes den numera välkända "reset"-knappen där allt som skett under exempelvis ett dubbelavsnitt raderades.

 

Till skillnad från den nästkommande serien, Enterprise, som både fick kämpa i motvind när det gäller antalet tittare och som präglades av en tid efter den 11 september, hade Voyager en till största delen lyckosam resa och färdades till största delen i medvind. 

 

Det är med glädje vi ser tillbaka på 20 år med Star Trek: Voyager - detta oavsett om ni är lika stora Voyager-nördar som undertecknad chefredaktör, eller om ni hellre gillar någon av de andra serierna. 


Star Trek-medley från Arvika

14-10-05 kl. 11:25 av Aike
Kategori(er): Aktiviteter, DS9, Filmer: 01 Motion Picture, TNG, TOS, VOY

I våras hördes ljuva Star Trek-toner på Musikhögskolan Ingesund i Arvika. Dirigenten Adrian Elmquist hade satt upp ett Star Trek-medley med ledmotiven från TOS, Deep Space Nine, Voyager, The Next Generation samt musiken från TNG-klassikern The Inner Light.

 

Lyssna och njut nedan på Adrian Elmquist och Ingesunds Blåsorkester.

 

 

 

(Tipstack till Adrian Elmquist.)


Thomas Wright gör AMA-intervju på Reddit

14-05-16 kl. 16:14 av loghaD
Kategori(er): ENT, VOY, Övrigt: Personer

Vad får man om man blandar en vulcan och en talaxian? "Dålig fanfiction," svarar någon plumpt, men just den här frågan har faktiskt ett kanoniskt svar. Avsnittet var Tuvix, och i centrum stod ett moraliskt dilemma som förblir kontroversiellt än idag.

 

Om du vill fråga Tuvix själv - eller snarare skådespelaren Thomas Wright - om avsnittet så har du både tur och otur. Tur i och med att Wright - som även spelade na'kuhlen Ghrath i Enterprise-avsnittet Storm Front - kommer att hålla en AMA-frågestund på Reddit imorgon, och otur eftersom den börjar klockan ett på morgonen svensk tid.

 

Frågvisa nattugglor bör vara uppmärksamma på att denna AMA (som står för "Ask Me Anything") inte sker på den sedvanliga "underredditen" /r/iama, utan på /r/startrek. Sisten dit är en muterad rymdorkidé!

 

Uppdatering: Nu finns tråden med alla frågor och svar att läsa här. En kul detalj är att Tom Wright allt som allt gjorde exakt 47 stycken inlägg!


Voyager-regissören Nancy Malone har avlidit

14-05-13 kl. 16:35 av loghaD
Kategori(er): VOY, Övrigt: Personer

nancy_malone2_140513.jpg

Nancy Malone har gått ur tiden. Den prisbelönta producenten jobbade även som regissör och skådespelerska, och regisserade bland annat två avsnitt av Star Trek: Voyager.

 

life_nancy_malone_thumb_140513.jpgNancy Malone föddes i Queens den 19 mars, 1935, och redan vid sju års ålder var hon med i sin första TV-reklamfilm. Som elvaåring syntes hon på framsidan av Life Magazines 10-årsjubileumsbilaga med temat "The Typical American Girl". Den söta lilla flickan på omslaget skulle dock visa sig vara allt annat än typisk.

 

Vid sjutton års ålder gjorde hon sin Broadway-debut som Ginger i pjäsen Time Out For Ginger. Pjäsen handlar om en tonårig flicka som mer än allt annat vill spela i sin skolas football-lag, men möter motstånd både från sin familj och från samhället i stort, eftersom amerikansk fotboll anses vara en killsport.

 

År 1950 återvände den då 25-åriga Malone till televisionen i rollen som Margy Martin i The First Hundred Years, som var TV:s första såpoperaserie.

 

Malone skulle fortsätta som TV- och filmskådespelerska i mer än 30 år till och i närmare 80 olika roller, men hon var också väldigt benägen att göra sig en karriär bakom kameran. År 1975 regisserade hon TV-filmen Winner Take All, och kort därefter började hon jobba på TV-produktionsavdelningen på 20th Century Fox. Hon befodrades så småningom till biträdande direktör för avdelningen, vilket var banbrytande på tiden; aldrig tidigare hade en kvinna utsetts till en sådan position på ett ledande filmbolag.

 

Malone upplevde dock att kvinnor behandlades orättvist inom filmbranschen, dels vad gällde karriärsmöjligheter och även i form av löneskillnader mellan kvinnor och män. Under 70-talet var hon med och grundade kvinnonätverket Women in Film, som än idag verkar för att gynna kvinnor som arbetar inom media och underhållning.

 

År 1993 vann Malone en Emmy för att ha producerat Bob Hope: The First 90 Years, men hon var vid det laget även en framgångsrik och tvåfaldigt Emmy-nominerad regissör. Framåt slutet av 90-talet regisserade hon två avsnitt av Star Trek: Voyager, nämligen Coda och Message in a Bottle.

 

Malone lär en gång ha sagts att varje person föds antingen "meager" eller "eager"; antingen så nöjer man sig med väldigt lite eller så nöjer man sig aldrig. Om det är sant så hörde hon nog till den senare kategorin, för hon fortsatte regissera och producera både pjäser och filmer livet ut; hennes senaste produktion, filmen Little Miss Perfect, förväntas ha premiär senare i år. Trekkies kommer även att kunna se henne i den kommande dokumentären The Green Girl, där hon pratar om kollegan Susan Oliver (Vina från The Cage).

 

Nancy Malone avled den 8 maj 2014 på ett sjukhus i Kalifornien, efter en längre tids kamp med leukemi och resulterande lunginflammation. Hon blev 79 år gammal.


Robert Beltran: "Min tid på Voyager var underbar."

14-03-06 kl. 12:23 av loghaD
Kategori(er): VOY, Övrigt: Personer

Robert Beltran är känd - eller kanske snarare ökänd - för sina kritiska uttalanden om Star Trek: Voyager och sin karaktär Chakotay, och det finns till och med en Robert Beltran-klagomålsgenerator med 872 olika klagomål. Mången trekkie har någon gång ställt sig frågan "Hatar Robert Beltran Star Trek?" ... och det är det ju lätt att tro att han gör, med tanke på att han själv har sagt att han gör det.

 

Enligt Beltran själv är dock många av hans klagomål överdrivna, ofta för skojs skull. "Mitt missnöje med programmet har överdrivits en hel del, delvis eftersom somliga tar mina mer lättvindiga kommentarer på för stort allvar." skrev han i sin AMA-intervju igår, och tillade "Min tid på Voyager var underbar."

 

Han hävdade att trots vad många kanske tror var Voyager-inspelningarna ofta väldigt gladlynta. "Många av de som jobbade på The Next Generation var också involverade i Voyager. Enligt dem var våra inspelningar roligare och mer avspända, och vi var i regel ganska galna av oss."

 

Beltran skrev även att han tycker om Star Trek: Deep Space Nine, och att om det hade varit rimligt så hade han gärna varit med på ett hörn där.

 

Angående hans kritik för serien berättade han att han inte var den enda som kritiserade serien, även om han var den mest frispråkiga av de medverkande. "Garrett Wang var också frispråkig. Men för oss låg fokus alltid på seriens kvalitet." Han påstår att han aldrig har låtit risken för att uppsägas avskräcka honom från att vara uppriktig. "Det faktum att jag alltid kunnat få jobb efter Voyager säger mig att ingen tog min frispråkighet på alltför stort allvar."

 

Intervjun pågick i mer än tre timmar och allt som allt besvarade Beltran närmare hundra frågor, somliga av dem på största allvar och andra med mer än en nypa humor; allt från hans relation med Kate Mulgrew och Jeri Ryan till hur de handskades med att ha tre stycken RobertVoyager.

 

På frågan om huruvida han störde sig på programmets stereotypa gestaltning av amerikornas urinvånare svarade han: "Det som störde mig mest var att försöka hitta den där jävla flöjtspelaren som satte igång varje gång jag hade ett ögonblick för mig själv. Jag undrade när pow-wowen skulle börja, men det gjorde den aldrig! Ja, irriterande!"

 

Om att vara typecastad som "den där indianen" gav Beltran ett mer allvarsamt svar: "Indianer är också människor. Så oavsett om de har fjädrar på huvudet eller ett futuristiskt medicinknippe så är det universella att de alla har sina egna begär, behov och ambitioner. Jag tänker inte så mycket på mina karaktärers etniska ursprung som jag gör på vad som får dem att ticka."

 

Dessutom menar han att "alla blir typecastade i någon mån. Det är en mycket större besvikelse att inte bli castad alls."

 

De flesta av frågorna hade med Star Trek att göra, men det kom också några som berörde hans kommande film, RESILIENT 3D. Bland annat berättade han att trots filmens dystra handling så handlar den i grund och botten om en positiv framtidsvision och mänskligheten. Han skrev även att hans "teknobabbel"-repliker i den här filmen är mycket mer invecklade än vad de var i Voyager, och att hans karaktär är inspirerad av Michio Kaku. Syns det, kanske?

 

michio_chakotay_140306.jpg

Michio Kaku och Robert Beltran - lika som bär?

 

RESILIENT 3D ska finansieras delvis med hjälp av en Kickstarter-kampanj, som det i nuläget inte går så bra för; med mindre än två veckor kvar har de bara knappt fått in 7 000 av de 200 000 dollar de hade siktat på. Gårdagens intervju verkar dock ha ha lockat många nya givare, och Beltran påstår att de inte gett upp hoppet än.

 

Klicka här för att se alla frågor och svar från gårdagens intervju. Du kan även följa @robertbeltran74 på Twitter.


Cliff Bole har avlidit

14-02-27 kl. 22:02 av loghaD
Kategori(er): DS9, TNG, VOY, Övrigt: Personer

cliff_bole_140227.jpgEn av Star Treks mest produktiva regissörer har gått ur tiden. Mellan 1987 och och 1999 regisserade Clifford John Bole 47 avsnitt av tre olika Star Trek-serier.

 

Bole föddes i San Francisco den 9 november, 1937. Han tillbringade större delen av sin uppväxt i San Fernando Valley, där han brukade smyga sig in på filmstudiors kulissgårdar för att kika på pågående filminspelningar. Han tränade sig urpsprungligen till scripta och produktionsassistent, och år 1963 fick han ett jobb som scripta för western-filmen Showdown.

 

Han bytte senare inriktning till regi, och 1976 fick han sin första regissörstjänst, då för ett avsnitt av detektivdramat Baretta. Hans karriär tog fart snart därefter, och under de kommande åren regisserade han bland annat 12 avsnitt av The Six Million Dollar Man, sex avsnitt av Charlie's Angels, 13 avsnitt av Vega$ och 24 avsnitt av Fantasy Island (med Ricardo Montalbán i huvudrollen). Under 80-talet regisserade han även 17 avsnitt av T.J. Hooker (med William Shatner i huvudrollen) och 16 avsnitt av kultklassikern MacGyver.

 

1987 regisserade han sitt första avsnitt av Star Trek: The Next Generation. Det var seriens sjunde avsnitt (i produktionsordning), Lonely Among Us, och ingen visste ännu om den här nya serien skulle slå igenom. Det gjorde den dock, och Bole regisserade hela 24 till avsnitt av serien, bland annat Conspiracy, The Emissary, The Ensigns of Command och Unification (del 2). Han är också en av väldigt få som har regisserat båda delarna av en Star Trek-följetång, och den följetången var ingen mindre än The Best of Both Worlds.

 

I Conspiracy fick vi träffa Kapten Rixx, en blåhudad utomjording av okänd art. När den här arten syntes igen i avsnittet Allegiance valde man att uppkalla den efter Bole, och sedan dess har bolierna gått att se i fyra filmer och fler än sjuttio avsnitt av olika Star Trek-serier. Boles koppling till bolierna cementerades vidare i DS9-avsnittet Invasive Procedures, där en geologisk formation kallad "the Cliffs of Bole" nämndes.

 

Bole fortsatte sin karriär inom Star Trek med sju avsnitt av Deep Space Nine och tio av Voyager, och han lämnade franchisen på bästa möjliga sätt när han 1999 regisserade första delen av det populära Voyager-avsnittet Dark Frontier. Vid det laget var han dryga sextio år fyllda och snart redo för pensionen, men han förblev aktiv som regissör i några år till, och regisserade bland annat flera avsnitt av The X-Files.

 

Cliff Bole somnade in i sitt hem den 15 februari, och efterlevs av sin fru, Brenda, samt två barn och två barnbarn. I enlighet med hans önskemål kommer hans askor att strös ut över havet. Hans familj föreslår att de som vill hedra hans minne kan donera pengar till någon cancerforskningsorganisation, eller besöka hans gyllene stjärna på Palm Springs Walk of Stars.


Nytt frågespel släpps för Star Trek

13-09-24 kl. 20:44 av Fleetadmiral
Kategori(er): DS9, ENT, Filmer, Quarks: Spel, TAS, TNG, TOS, VOY

TRIVIE är ett populärt frågespel för iOS- och Android-enheter som nu finns för Star Trek. Spelet har det största trivia-biblioteket på Google Play och iTunes. Star Trek-fans kan välja mellan två officiella Star Trek-spel, Star Trek: Captains och Star Trek: Complete.

 

Star Trek: Captains och Star Trek: Complete är båda kostnadsfria premiumspel. Star Trek: Captains innehåller hundratals spännande triviafrågor om Stjärnflottans kommendörer. Star Trek: Complete har 2000 frågor om Star Treks serier och filmer.

 

Läs mer om spelet på vår speldatabas.


Michael Ansara är död

13-08-02 kl. 22:47 av loghaD
Kategori(er): DS9, TOS, VOY, Övrigt: Personer

Michael Ansara har gått ur tiden. Skådespelaren var bara med i fyra avsnitt av Star Trek, men hans gestaltning av den mörkröstade klingonska kaptenen Kang i TOS-avsnittet Day of the Dove gjorde ett starkt intryck på många Star Trek-fans.

 

michael_ansara_130802.jpg

 

Michael Ansara föddes i en liten by i Syrien den 15 april 1922. Hans föräldrar hörde båda till Amerikas urbefolkning, och familjen flyttade tillbaka till USA när Michael var två år gammal.

 

Som liten var han mycket blyg, men av en ödets nyck skulle detta leda honom till att slå igenom på stora scenen. Michael Ansara började nämligen ta teaterlektioner i ett försök att erövra sin egen blyghet, och med tiden upptäckte han att han hade en riktig passion för agerande.

 

Han tog ut sin filosofie kandidatexamen vid Los Angeles City College, där det är mycket möjligt att han sprang in i den knappt ett år äldre Gene Roddenberry, som själv tog ut en högskoleexamen där.

 

Under 40-talet spelade han flera smärre filmroller, men det var först under 50-talet som hans skådespelarkarriär riktigt tog fart, och han var med i flera talroller varje år. Det var också då som han skulle börja spela sin kanske mest kända karaktär, nämligen som Cochise i western-serien Broken Arrow. Detta kan tyckas passande, eftersom människans första kontakt med klingonerna ska ske i Broken Bow!

 

År 1955 gifte han sig med skådespelerskan Jean Byron, men de skilde sig redan ett år senare.

 

Några år senare gifte han sig med Barbara Eden, känd som Jeannie i kultklassikern I Dream of Jeannie, och Michael Ansara själv medverkade som skådespelare i flera avsnitt av det programmet, och 1970 regisserade han avsnittet One Jeannie Beats Four of a Kind. Barbara Eden blev även mor till Michaels enda son, Matthew, som sorgligt nog dog av en överdos år 2001. Michael och Barbara skilde sig 1974.

 

År 1968 spelade han kapten Kang i TOS-avsnittet Day of the Dove, och många av hans repliker därifrån har blivit mycket välkända bland Star Trek-fans. För att nämna bara några stycken:

 

- Only a fool fights in a burning house!

- We have no devil, Kirk, but we understand the habits of yours.

- Klingons kill for their own purposes.

 

Hans skådespelarkarriär fortsatte i flera årtionden till, i filmer såsom Guns of the Magnificent Seven (där han spelade den despotiske Överste Diego) och i sådana TV-serier som Buck Rogers in the 25th Century (där han spelade den strålpistolsviftane gangsterbossen Killer Kane). Han började även arbeta som röstskådespelare, och i den kapaciteten är han väl känd bland Batman-fans för sin gestaltning av Mr. Freeze i Batman: The Animated Series.

 

År 1994 trädde han åter in i rollen som Kang i Deep Space Nine-avsnittet Blood Oath, då med fårad panna och en daharmästartitel, och sida vid sida med Koloth och Kor.

 

Han medverkade i ytterligare ett avsnitt av Deep Space Nine, nämligen The Muse, där han spelade Lwaxana Trois tavnianske make Jeyal.

 

År 1996 trädde han återigen in i rollen som Kang, denna gång i Voyager-avsnittet Flashback som släpptes i samband med Star Treks 30-årsjubileum. I och med den här rollen blev han en av de få skådespelare som har spelat samma roll i tre olika Star Trek-serier.

 

Framåt slutet av 90-talet började den snart 80-årige Ansaras karriär sakta ner, men han gjorde fortfarande flera framträdanden som Mr. Freeze i TV-serien Batman Beyond och TV-spelet Batman Vengeance, och år tvåtusen var han exekutiv producent för filmen The Exchange.

 

Det finns inte många uppgifter om hans liv efter dess, men vi får anta och hoppas att han njöt av en lång och välförtjänt pension i soliga kalifornien tillsammans med sin fru Beverly, som han hade varit gift med sedan 1977.

 

Michael Ansara avled i sitt hem den 31 juli efter en längre tids sjukdom. Han blev 91 år gammal.


Rösta fram det sämsta inom Star Trek

Vad är det sämsta inom Star Trek när det gäller serierna och de nya filmerna? Den frågan låter Foxnews.com sina läsare besvara just nu.

 

Topplistan ser ut så här nu:

 

1. TAS

2. DS9

3. Voyager

 

Minst röster så här långt får TOS.

 

Du röstar här.


Hologramdoktorn är Star Treks mest skicklige läkare

13-02-17 kl. 21:12 av Aike
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, DS9, ENT, Filmer, TNG, TOS, VOY

Trekkers har sagt sitt. Hologramdoktorn i Voyager är den mest skicklige läkaren i Star Trek. 41 procent av Startrek.coms läsare anser det. Tvåa blev Dr. McCoy med 20 procent.

 

Övriga: Bashir 16 procent, Crusher 14 procent, Phlox sju procent samt Pulaski två procent.

 

Vem är mest skicklig enligt dig?


Senast i forumet

Aktuella träffar


Alla årets träffar »

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Google+ Twitter