Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Star Trek: The Motion Picture

Året är 2272. Ett moln av kontrollerad energi passerar klingonsk rymd och flera skepp av K't'inga-klassen sänds för att ta hand om intrånget. Det misslyckas och skeppen förstörs. Energimolnet far nu vidare ostört på en sträcka som leder rakt in i hjärtat av Federationen med Jorden som slutligt mål.

 

Kommendörkapten Spock tar sig tillbaka till aktiv tjänst, när nyheten om molnet når Vulcan där han närmade sig slutet på Kolinahr, en rit avsedd att rensa bort alla känslor. Federationen förbereder sig för en attack mot Jorden och konteramiral James T Kirk tar kommandot över den uppgraderade Enterprise, även om chefsingenjör Montgomery Scott menar att Enterprise inte är klart för rymdsättning.

 

Nyheten om Kirks övertagande av skeppet tas inte emot med glädje av skeppets kommendör, Willard Decker, men accepteras till sist. Skeppet har nu större delen av sin gamla besättning: Sulu, McCoy, Scott, Uhura, Spock och Kirk, men energimolnet verkar omöjligt att stoppa. Redan har flera klingonska skepp, federationens övervakningsstation Epsilon IX och mycket annat förstörts av det annalkande molnet.

År: 2272

Astronomi: Jorden, Vulcan

Skepp och stationer: IKS Amar, USS Columbia, USS Entente, USS Enterprise NCC-1701, Epsilon IX, K't'inga-klass, USS Merrimac, USS Revere

Arter: deltaner*, klingoner, V'ger, saurier*

 

Nominerad till Hugo Awards i kategorin Best Dramatic Presentation. 

 

Några citat:

 

"Scotty": "The crew hasn't had near enough transition time with all the new equipment. And the engines, they're not even tested at warp power. And an untried captain."

Kirk: "Two and a half years as Chief of Starfleet Operations may have made me a little stale, but I wouldn't consider myself untried... They gave her back to me, Scotty."

"Scotty": "Gave her back, sir? I doubt it was that easy with Nogura."

Kirk: "You're right."

 

Kirk: "I'm sorry, Will."

Decker: "No, Admiral. I don't think you're sorry. Not one damned bit. I remember when you recommended me for this command. You told me how envious you were and how much you hoped you'd find a way to get a starship command again. Well, sir, it looks like you found a way."

 

Kirk: "At last report you were on Vulcan. Apparently to stay."

McCoy: "Yes, you were undergoing the... uhh... 'culineer' discipline."

Spock: "If you are referring to the kolinahr, Doctor, you are correct."

 

Sulu: "He wanted her back. He got her."

Utomjordisk fänrik: "And Captain Decker? He's been with this ship every minute of her refitting."

Uhura: "Ensign, the possibilities of our returning from this mission in one piece may... have just doubled."

 

Decker: "I'm sure the Captain didn't mean anything personal."

Ilia: "I would never take advantage of a sexually immature species. You can assure him that's the truth, can't you?"

 

McCoy: "Spock, this 'child' is about to wipe out every living thing on Earth. Now, what do you suggest we do? Spank it?"

Spock: "It knows only that it needs, Commander. But, like so many of us... it does not know what."

 

Ilia: "You are the Kirk Unit? You will assist me!"

Regissör: Robert Wise

Verkställande producent: Gene Roddenberry

Författare: Alan Dean Foster

Manus: Harold Livingston

Kompositör: Jerry Goldsmith

Scenograf: Walter "Matt" Jefferies

Ljudansvarig: Chuck Michael

Cinematograf: Richard H. Kline

Recension

Av: dystopi, 2011-06-23
Betyg: 8
Jag har alltid tyckt om den här filmen. Jag tycker att Star Trek som långfilm fick bästa tänkbara start. Det här är en film som tar sig tid att berätta det den vill säga, något som jag uppskattar mycket rent generellt när det kommer till film. Att det tillåts finnas filmer där man tar sig den tid som man behöver och inte stressar fram på bekostnad av en bra handling. Kanske är det för att jag är uppväxt med den äldre skolan av filmer som ofta har ett mer långsamt tempo än vad dagens generation har med filmer där i varje fall jag ofta upplever har ett mycket högre tempo och stressar sig fram. Men det kan säker ha att göra med många andra faktorer med.

Handlingen i sig kan ses som ganska enkel om man vill, men för mig är det här en film som ofta får mig att tänka extra mycket, till och med efter att man har sett klart filmen. Den har många intressanta existentiella frågor, och det är inte alla som man får svar på, ännu en sak som jag uppskattar. Att den som ser filmen får tänka till lite extra på egen hand och inte fa alla svar serverade på ett silverfat. Det är något som jag också uppskattar med en bra film. Att man kan komma på nya saker när man ser om dom och diskuterar med likasinnade.

Skådespelarna gör en väldigt bra insats och det är en fröjd att få återse många kända ansikten som man har lärt sig att tycka om under årens lopp. Jag tycker även att man i mångt och mycket har lyckats bra med att låta alla få rikligt med plats. Visst är det så att Kirk, Spock och Bones är något av en showrunner och således tar upp mer plats än dom andra i besättningen. Men det är inte fullt så allvarligt som i en del av TNG-filmerna där flera nyckelpersoner förpassas till en undanskymd karaktär i marginalen.

Musiken är väldigt bra i filmen. Det är episkt och passar mycket bra till den berättelse som vi får ta del av under 2 timmar och 10 minuter som den version av filmen som jag såg, var. Av vad jag vet så ska det tydligen finnas olika versioner av den här filmen och ett framtidsprojekt som skulle vara kul att genomföra, vore att se dom olika versionerna av filmerna som finns och jämföra dom mer med varandra.

Specialeffekterna gör vad dom ska och det var inte helt fel att till denna version av filmen, gå tillbaka och putsa till befintliga effekter och skapa nya.

På det hela en mycket bra film som berättar en engagerande handling och som dessutom låter det ta den tid det tar.

Betyg

7.3
106 besökare har betygsatt denna film.
Ditt betyg:

Text markerad med denna färg är ej kanon

 

Releasedatum: 1979-12-07

 

Diskussion i forat

Bilder från filmen

Star Trek: The Motion Picture
Star Trek: The Motion Picture
Star Trek: The Motion Picture
Star Trek: The Motion Picture
Star Trek: The Motion Picture
Star Trek: The Motion Picture
Star Trek: The Motion Picture
Star Trek: The Motion Picture
Star Trek: The Motion Picture
Star Trek: The Motion Picture
Star Trek: The Motion Picture
Star Trek: The Motion Picture
Star Trek: The Motion Picture
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter