Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Snabbsök efter personBläddra

A-D E-H I-L M-P Q-T U-X Y-Ö
Visa alla

Leonard Nimoy

Om personen

Föddes i Boston, Massachusetts, 1931 där han började på Bostons college med ett dramastipendium, men han hoppade senare av för att ta sig till västkusten för att söka efter andra utmaningar inom skådespelaryrket.

 

1952-1964

1952, vid 20 års ålder, fick Nimoy domstolens godkännande att få arbeta inom film, något som krävdes när man var under 21 år. Han började sin karriär i Hollywood strax därefter då han var med i filmen Queen for a Day och även senare Rhubarb. Under 1950 och 1960-talet hade han flera större och mindre roller i både filmer och TV-serier, bl.a. The twilight zone. Han spelade även in skivan Two Sides of Leonard Nimoy 1967, med bl.a. sången Balladen Bilbo Baggins

 

Star Trek

I slutet på 1964 spelade han rollen som Spock i den första Star Trek-piloten The Cage som tyvärr inte mottogs väl av NBC. Roddenberry fick dock senare tillstånd att göra en andra pilot som blev Where No Man Has Gone Before. En av de många saker som Nimoy bidrog med till Star Trek var den vulcanska V-formade handhälsningen som efterliknade en judisk hälsning. Neshama - det judiska namnet för själ - var något som han förde med in i alla sina roller. 

 

Nimoy återvände till Star Trek under 1973 som Spocks röst i Den animerade serien. Senare spelade han återigen karaktären Spock i Star Trek: The Motion Picture och i de efterföljande filmerna fram till Star Trek VI: The Undiscovered Country.

 

Sitt senaste framträdande som Spock gjorde han i 2009 års Star Trek-film, och ett mindre framträdande i Star Trek Into darkness

 

1970-1999

När Originalserien lades ner så fick han en roll i TV-serien Mission: Impossible och efter det fortsatte han att ha roller i flera olika TV-serien och filmer. Redan 1973 hade han sin regissörs debut då han regisserade avsnittet "Death on a Barge" från TV-serien Night Gallery.

 

1985 fick Leonard Nimoy, främst för sina insatser inom Star Trek, en stjärna på Hollywood Walk of Fame

 

2000-2015

2009 blev Nimoy belönad med "The Lifetime Achievement Award" på Saturn-galan i USA. Samma år landade han även den första mer långvariga rollen på många år, denna gång som William Bell i tv-serien Fringe (han fick ett Saturn-pris även för denna roll).

 

Leonard Nimoy var också med i flera reklamer för Volkswagen, Audi (ibland tillsammans med Zachary Quinto) och Priceline (med William Shatner). Att företagen lyckas få så kända personer att ställa upp i reklamfilmer ger en stor skjuts till varumärket. 

 

Leonard Nimoy avled den 27 februari 2015 i en ålder av 83 år efter att under många år ha lidit av lungsjukdomen KOL som gjorde det allt svårare för honom att andas - bara någon vecka innan dödsfallet var han inlagd på sjukhus för bröstsmärtor och andningssvårigheter. 

 

 


Spelade karaktärer


Bedrifter inom Star Trek

Regissör

 

Författare

 

Producent

 

Litteratur

Text markerad med denna färg är ej kanon
Leonard Nimoy
Födelsedatum:
Dödsdatum:


Laddar... Laddar...
Facebook Twitter