Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Star Trek Into Darkness

Star Trek Into Darkness, som är den tolfte Star Trek-filmen, hade svensk premiär den 10 maj 2013.

 

Filmen utannonserades den 30 mars 2009, nästan två månader innan Star Treks premiär samma år. Ursprungligen skulle filmen ha haft premiär redan 2011, men på grund av flera manusförseningar blev premiärdatumet i USA den 17 maj 2013 (+). I Sverige och i flera andra länder ägde dock premiären rum den 10 maj. 

 

"Star Trek Into Darkness" utspelar sig ungefär ett år efter Star Trek (2009) i den alternativa tidslinjen som skapades i nämnda film. Into Darkness budget var 180 miljoner dollar, alltså cirka 30 miljoner mer än den förra filmen.

--> Nyheter om filmen.

Arter: människorvulcanerklingoner, tribblar, [keenser], caitiernibirer

Astronomi: Jorden, Qo'noS, Nibiru

 

Skepp: USS Enterprise NCC-1701, USS Vengeance

 

År: 2259

 

Process 2009-2013

Star Trek Into Darkness produktionsresa var lång.

 

Manusförfattarna Roberto Orci och Alex Kurtzman hade från början målet att lämna in ett första manus till Paramount Pictures i december 2009 för att filmen skulle kunna få en premiär under sommaren 2011 (+).  I juni 2010 berättade emellertid manusförfattaren Roberto Orci att de planerarde att ha ett första utkast färdigt i december 2010. Alltså ett år efter vad som sades först. (+

 

Tidigt 2011 utannonserade Paramount det första premiärdatumet för filmen: den 29 juni 2012. Men mycket tydde snart på att detta var ett omöjligt datum, eftersom JJ Abrams var upptagen med filmen Super 8. Manusförfattarduon Orci och Kurtzman hoppades att de skulle vara färdiga i mars 2011 med manuset men arbetet med manuset försenades på nytt när de under våren och juni slutade att arbeta med det, eftersom de väntade på att regissören JJ Abrams skulle kunna fokusera på Super 8:s premiär i juni.

 

Under hösten fortsatte arbetet med manuset och att rollbesätta filmens gästroller.  I november 2011 berättade Roberto Orci att manuset var färdigt och arbete pågick med att anpassa det till Paramounts budget.  (+). Samtidigt blev ryktena mycket starkare att premiärdatumet skulle skjutas fram till 2013, vilket också visade sig vara fallet (+).  Nytt premiärdatum är den 17 maj 2013.

 

Inspelningen startade den tolfte januari 2012 (+) och avslutades den åttonde maj samma år (+). De sista scenerna filmades i San Fransico.

 

I september 2012 presenterades den tolfte filmens officiella titel som lyder "Star Trek Into Darkness". (+)

 

I november presenterades filmens filmaffisch samt synopsis. I slutet av månaden kom också en första teasertrailern.

 

I december 2012 släpptes ytterligare en trailer samt de första nio minuterna ur filmen att visades på imax-biografer runt om i världen (+). I dessa minuter ingick två scener. Dels en scen i London där skurken John Harrisson på ett sjukhus träffar ett föräldrapar (Noel Clarke och Nazneen Contractor) vars barn är svårt sjukt. Han erbjuder sig att hjälpa dem. Dels är det en scen på planeten Nibiru där Kirk, Spock, McCoy och de övriga i besättningen är på uppdrag. De försöker rädda en prewarpkultur från att gå under på grund av ett vulkanutbrott. Kirk och McCoy stjäl en helig text av misstag och blir jagade av urinvånarna, medan Spock befinner sig i rymddräkt inuti vulkanen för att stoppa utbrottet. I havet gömmer sig Enterprise, som visar sig ha förmåga att landa och färdas under vatten.

 

I mars visades 28 minuter ur filmen upp för pressen runt om i världen. Den 29 mars 2013 släpptes den tredje och sista trailern.

 

Skådespelare

Samtliga huvudskådespelare från den tidigare filmen har kontrakterats för en trilogi, något som är standard vid större filmer.

 

Benedict Cumberbatch spelar "Star Trek Into Darkness" skurk. Rollfiguren heter John Harrison (+) som dock visar sig vara en täckmantel för en mycket känd Star Trek-skurk.

 

Rollen erbjöds först till Benicio Del Toro, som ska ha tackat nej, eftersom han inte fick tillräckligt mycket betalt. Även Edgar Ramirez nämndes som en kandidat för rollen (+). Men rollen gick alltså till Cumberbatch som är mest känd för tv-serien Sherlock, där han spelar Sherlock Holmes.

 

Våren 2012 hävdade Trekmovie.com att Cumberbatch spelar Khan (+). Simon Pegg har dock dementerat detta i en intervju efter inspelningen avslutades i maj 2012 (+). Enligt Roberto Orci spelar Cumberbatch en figur som har varit med i Star Trek tidigare. Han spelar dock inte Gary Mitchell, säger han (+).

 

Peter Weller, som spelade Robocop, har en roll i filmen. Han spelar amiral Marcus.

 

Alice Eve spelar doktor Carol Marcus som var med i Star Trek II: Khans vrede. (+) Hon är dotter till amiral Marcus.

 

Bruce Greenwood återvänder som Pike, då manusförfattarna har skrivit in figuren i manuset. (+) Han kan gå igen med käpp och behöver inte sitta i rullstol längre.

 

Biroller

Noel Clarke (känd från Doctor Who) ska spelar en "man med fru och barn". (+) Figuren har aldrig varit med i Star Trek tidigare (+).

 

Nazneen Contractor (känd från 24) spelar Clarkes maka. (+) Figuren har aldrig varit med i Star Trek tidigare (+).

 

Joseph Gatt spelar en android vid namn GATT2000, som arbetar på Enterprisebrygga. (+) Figuren har aldrig varit med i Star Trek tidigare heller (+).

 

Nolan North har en liten biroll. Abrams anlitade honom eftersom han älskar datorspelet Uncharted, där North gör en av rösterna. (+)

 

Jason Matthew Smith spelar Mr Hendorff som arbetar med säkerheten ombord på Enterprise. Hendorff kallades för Cupcake i Star Trek (2009) och slogs med Kirk i barfajten i Ohio(+).

 

Heather Langenkamp, som spelade Nancy i Terror på Elm street, spelar Moto som arbetar på Enterprise brygga (+).

 

Deep Roy återvänder som Scottys medhjälpare Keenser avslöjade Trekmovie.com i december 2012.

 

 

"Star Trek Into Darkness" skurk eller skurkar

Det har sedan filmarbetet startade cirkulerat flera rykten om vem eller vilka som besättningen på Enterprise skulle tampas med. Klingonerna (+) och Khan är de mest vanligt förekommande skurkarna som nämns. Detta visade sig också stämma när filmen släpptes.

 

Att Cumberbatch var Khan var dock något som skådespelare och andra inblandade i projektet förnekade.

 

Bland annat i slutet av maj 2012, i samband med att filminspelningen tog slut, dementerade Simon Pegg (Scotty) att Cumberbatch spelade Khan (+). 

 

I december 2012 avslöjade Paramount och JJ Abrams att skurkens namn är John Harrisson. Han dyker i inledningen av filmen upp 2259 i London och erbjuder sig att hjälpa ett sjukt barn. Harrison är en före detta medlem i Stjärnflottan som har blivit terrorist. Vad som driver honom är okänt under större delen av filmen. 

 

TOS- och andra gamla Star Trek-skådespelare

Under produktionsåren ryktades många gamla Star Trek-skådespelare vara inblandade i projektet. Nedan är hur de kommenterade detta.

 

Leonard Nimoy: "öppen för möjligheten att återkomma till Star Trek och stänger inte längre dörren, såsom var fallet under det senaste 19 år långa uppehållet". (+) Roberto Orci sa dock i juni 2010 att de inte planerar att ha med honom. Men de var öppna att lyssna på om Nimoy kom med ett förslag om hur han skulle kunna inkluderas. (+) Enligt Trekmovie.com har Nimoy filmat scener för filmen (+). Han själv har dock inte bekräftat detta. Zachary Quinto hävdade i december 2012 att han inte medverkar i filmen. I filmen dyker dock Nimoy upp i en kort cameo.

 

William Shatner: Rykten om hans medverkan var självfallet tidigt ute (+) men Abrams har i maj 2009 sagt att han inte stänger dörren för en sådan medverkan, särskilt då det nu är en ny tidslinje med nya möjligheter. I juni 2011 berättade William Shatner att han inte kommer att medverka i filmen (+).

 

Whoopi Goldberg: "hoppas att rollkaraktären Guinan skall få en renässans i någon av de kommande filmerna (Guinan är ju lika gammal som Q, så även om en kommande film vore en prequel i det extrema så borde hon ändå kunna passa in...) och hoppas kunna övertyga Abrams om detta" (+). Goldberg eller Guinan medverkar inte i den färdiga filmen.

 

Marina Sirtis vill göra datorrösten ombord på Enterprise. Hon berättade i en intervju att fans aktivt kampanjar för att få henne att få rollen (+). Detta skedde dock inte.

Som en följd av en chockerande terrorhandling inifrån Stjärnflottan kallas besättningen på Enterprise tillbaka till Jorden. Kommendör James T Kirk ser sig tvingad att bryta mot Stjärnflottans reglemente när han tar upp jakten på ett ostoppbart enmans massförstörelsevapen för att gripa denne brottsling och hans gelikar.

 

Våra hjältar dras in i en strid på liv och död. Kärleken kommer att sättas på prov, vänskapsband slitas sönder, och uppoffringar göras av den enda familj Kirk har kvar: hans besättning.

Recension

Av: Mr Trek, 2015-03-28
Betyg: 8
Jag såg just om Into Darkness och måste säga att den var bättre än jag mindes den. Visst, det är till stor del en actionrulle, men det är en riktigt bra sådan. Den har dock även vissa mer trekkiga inslag i att den åtminstone uppmanar till lite tanke över hur långt man får gå för att skydda "paradiset" (Federationen och jorden). Amiral Marcus vilja att bryta mot mängder av ideal, för att bevara världen där dessa ideal frodas, känns helt klart relevant med dagens värld och amerikanska presidenter som Obama och Bush i bakgrunden. Khan är också en ytterst relevant karaktär med tanke på hur långt gentekniken idag har kommit. Jag hade dock helt klart önskat lite mer äventyrskänsla i filmen, vilket STXI nog lyckades bättre med. Jag hade också velat att att engineering inte gjorts om så totalt i de nya filmerna, och att de räddat Kirk på ett annat sätt, det blir ganska mycket deus ex machina över filmens slut. Into Darkness ger dock helt klart större möjligheter för eftertanke än vad STXI gör och är nog därför ändå den trekkigare av de två nya filmerna. Jag ger den 8/10 tribblar.
Av: RaggarHarry, 2013-08-22
Betyg: 10
WOW. Vad mer kan jag säga. En superbra film med otroliga specialeffekter. I filmen ser vi Chris Pine som kapten James T Kirk som jagar en terrorist vid namn Khan genom galaxen samtidigt som Mr. Scott säger upp sig och MR. Chekov för hans jobb. Spock (Zachary Quinto) och Uhura (Zoe Saldana) har relations problem medans dom hjälper Kirk nere på Klingornas planet. Där ligger de i under läge tills KHAN kommer och hjälper dem. Men han ger upp. Kirks uppdrag var att döda Khan men han klarar det inte. Så de tar Khan som fånge och Bones gör lite Hälsokontroller och Kirk pratar med Khan. Jag säger bara en sak det samtalet slutar inte bra.
Filmen skulle ha premier år 2011 2 år efter filmen Star Trek som kom 2009. JJ Abrams valde att skjuta på premiären av olika anledningar. Filmen var värd väntan och jag njöt av att se på den. Vissa detaljer störde jag mig på. Men jag bryr sig inte om sånt. Om jag berättar om detaljerna förstör jag bara för den som inte sett filmen.
Filmen lockade till skratt förvånad ledsenhet och HAT! Men jag gillade att den tog fram alla de känslorna. Filmen var bättre än 2009 filmen. Jag hoppas Helt klart att de gör en uppföljare.
JJ Abrams som resignerade filmen (och Star Trek Från 2009) ska göra en ny Star Wars trilogi med tre filmer i åt Disney vilket betyder att detta kanske är slutet för den nya Star Trek eran. Men det varken tror eller hoppas jag på. Det går ett ryckte att de ska göras en uppföljare med JJ som regissör i. Ett annat säger att det kommer en till fast att det inte är JJ som regisserar. Sen finns det ett som jag gillar de ska kanske ska göra en ny variation av The next generation. Det gör mig inget jag älskar The next generation.
Vad som än händer går det inte att komma ifrån att Into darkness var jätte bra. Jag Tror att så länge rätten till Star Trek tillhör Bad robots så Star Trek i säkra händer. Det värsta som kan hända just nu är att Disney kommer och köper upp Star Trek och gör dåliga animerade serier och tråkiga barn vänliga lång filmer med Star Trek karaktärerna. Om det händer får väll jag flytta till planeten Qo'noS. För jag vill nog bo där med Klingons än på planeten där Musse Pigg äger rätten till Star Trek.
↓ Läs mer ↓

Betyg

7.5
54 besökare har betygsatt denna film.
Ditt betyg:

Text markerad med denna färg är ej kanon

 

Releasedatum: 2013-05-10

 

Global galapremiär:

23 april, 2013 (Sydney, AU)

 

Svensk galapremiär:

7 maj, 2013

 

Längd: 132 minuter

 

IMDb | Nyheter om filmen


Trailers

Bilder från filmen

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter